Make your own free website on Tripod.com


 

 

 

 IZ MRTVOG UGLA


Biza

 

   Sve mislim ocu li vi ovo reci? Ocu! Iduci broj "Monitora" izlazi u boji, puni kolor, od prve do zadnje stranice. Ne znam sto ce redakcija bojat, ali ce bit u boji. Mi smo za crno-bijelu tehniku rodjeni. Ne znam ni ko ce bit na korice, posto nijesam u saradnji s urednikom naslovne strane. Ne vjerujem da ce metnut Mila na vrh milenijuma posto, metali ga ne metali, on je tu. Da metnu Filipa, mnogo mu je iako pismo Ojdanicu zasluzuje koricu od naslova. Najbolji je to izraz nasih slobodarskih tradicija kojima je dominirao ovi vijek, ka i svaki zadovijek. Filip pise, Ojdanic otpisuje sitnu knjigu i porucuje nam da je vojska pod punom ratnom spremom i bojevom municijom, da je u stanju vojne vjezbe i da nikada nije imala zivlje mete od Crnogoraca. Ima li ista za naslov milenijuma bolje od ovoga, posto niko u ovom casu na ovom svijetu nema "svoju" vojsku uperenu na sebe do mi. Podlegli smo vojsci ka ona Zecanka ranama, na televiziji! Za vrijeme NATO bombardovanja jedan geler joj je bio ranio ruku a ona je izjavila da je "podljegla" ranama. Reporter je ispravlja i dodaje: " Nijesi podlegla ranama cim dajes izjavu..." A ona njemu, jesam, pa jesam, bolje ja to osjecam no ti. Izgleda da je potpuno pogodila sustinu nase naravi. I mi smo podlegli, iako uporno dajemo izjave da nijesmo. Nama je geler u vrg glave udario, zato se nama i cini da zivimo bolje. Ako je ista za naslovnu stranu, ovo je kako smo podlegli tome da zivimo bolje! Sve ostalo ce biti bajke, a jedino je ovo prava drama.
    Umjesto da pismo poslju Slobu, oni ojadicu i Ojdanicu...  A Ojdanic, ka svaki ojadic, odma na faks na proslijedi Slobu, a Slobo odma povrni! Otpisi im i priprijeti im da im se ne prisnije kakva bozicna buna pri kraju ovoga vijeka, ka ona sto su na pocetku bili krenuli. Ovi nasi odje ne znaju ili ne smiju? Ojdanic je samo postar, a postari ne odlucuju no samo urucuju, zna ve jad od VP (vojne poste) ka sto ve zna od ... Sloba. Na tu VP svaki dan stizu posiljke, ne daj Boze da ih za Novu godinu budu koristili umjesto petardi... Na jad bi nam Bozic dosa. Zar to nije za korice u koloru s malo boje SMB ( sivo maslinasta) - i sve si reka. V.P. CG! Sve jasno. Bilo to za korice ili ne bilo, mi smo ukoriceni i ukoreni ka bize. Najvise mi se svidjelo ono: "Postovani gospodine..." ovaj onome, pa u obrnutom smjeru isti slucaj onaj ovome... Sve s dubokim postovanjem, a presednik Savezne vlade, za koga odje govore tzv. ( takozvani), nezvan dodje pa kaze: "Mrs bize!" To je i na Internet procitano svudj po svijetu, pa me coek zove iz Kanade i porucuje da neko nacrta karikaturu ovako! Mira drzi lanac, na lancu biza, a na bizi brkovi. Biza laje na mapu Crne Gore koju je neko iznio na pazariste. Nije neko, kad znamo ko. "Ima li Crnogoraca da to nacrta?" pita on mene. "Ne!" odgovaram ja. Nama i karikature stizu iz Beograda. ... Tamo izigravaju karaktere, a odje stizu karikature.
    Eto, i to bi moglo za korice, a izgleda nece ni to. Sad je i mene nesto palo na pamet! Ispod karikature napises malo legende: "S bizama u naredni vijek i novi milenijum!" Ja bih nekako pogodio bizu, ali ne mogu karakter. Tesko je uci u pasi karakter a ne prolajat.
    Lijepo li je bilo Momu pod Slobom. Onakvi Zelenko nasto spade, na povodac. Ali, to nije izvan nas. To je nas izbor, samo sto se Slobo za njega izborio na kraju ka mi na pocetku. Ima u bizi i dio nas. Cio svijet za kraj vijeka bira najbolje pisce vijeka, najbolje umjetnike, sportiste... najbolja ostvarenja, a mi se ufatili za bizu. Najbolja biza u ovi vijek! Tek se pojavila na kraju, da svi Crnogorci od muke prolaju, zato sto znaju da se bize sa svakim kurvaju... Pa sto ig onda biraju?! 


    P.S. Ostavljam dovoljno slobodnog prostora da neko nacrta bizu (u redakciji) po prednacrtu. Ukoliko redakcija nema ilustratora, molim da ostavite slobodan prostor da svaki citalac ima mjesto da nacrta svoju bizu. Obavezno ih privezite, posto biza oce kod svakoga...

 

Mihailo RADOJICIC