Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

DNEVNIK DNEVNOSTI


Baba Janica, 
bize s pazarista i srednji prst!

 

     Jedan unuk jedne babe Janice, jedan opskurni babolog. Svaka cast babi Janici, unuk ne valja. Jedan zadarski djak iz stambenog bloka JNA, jedan dozivotni asistent (zbog kojeg je CANU morala izmisliti nagradu za asistente); jedan lazni nekadasnji buntovnik; jedan besmisleni autor besmislenog NORFILA, jedan brkati blefer (u pokeru bi vec davno bio procitan i s tepihom izbacen iz prostorije dje se igra)! Zna se, rijec je o jednom neizljecivom beogradskom pripuzu, jednom vucedolskom pokrstitelju Crnogoraca s prezimenom srpskim; jednom nosiocu paljanskog ordena Stevana Nemanje; jednom, na zalost, bivsem predsjedniku posrnule Crne Gore, jednom sto u Hagu rece pa porece, pljunu pa poliza, jednom ciji profesor (kojemu je taj Jedan toga trenutka bio asistent) za Crnogorce rece da su "govna": asistent se javno izvini svome profesoru sto ga je njegov ministar informacija pristojno opomenuo, demantova svoga ministra! Zna se za slican vic iz Praskog proljeca 1968. godine: "Mi Cesi ne damo nasim pticama da nas po kosi seru, okrenemo lice i zinemo." Poslije ove uctive ceske digresije nastavicemo sa onim Jedan! Dakle - jedan sto na spominjanje rijeci Beograd, Terazije, Dedinje, Vlast, SM i MMM dozivljava nekontrolisanu egzaltiranost, psihosomatske polucije i infantilne poistovjecenje SM - Vozda sa sveukupnim ocinstvom. Bio bi najsrecniji, i vise od toga, bio bi de lux Srbin da ga tata Vozd uzme u krilo i da u toj pontifikalnoj pozi bude uslikan za njegov onaj listic u Crnoj Gori, makar u njemu i ne saradjivala Vera Gavrilovic, autorica cuvenog teksta "Kamenje je krenulo". Taj Jedan sto je poslije poraza u CG neustavno postao tzv. premijer. Taj tzv. premijer je tzv. Premijer i Tamo i Ovamo. Tamo je samo Moma iz Vozdovog predvorja, ovamo Momir babe Janice sto VJ huska da se incidentalno ponasa u zemlji dje je na privremenom radu, dje joj vrijeme istice kao na sahovskom satu, moze i pjescaniku. VJ je tu zatecena, privremena, zato joj okupatorski status sve vise pristaje, a VJ se u skladu s takvim statusom i ponasa, narocito neki pukovnik Luka Kastratovic i admiral Zec, za kojeg se u Hagu i Evropskoj zajednici misli da je Crnogorac. Znaju i oni da pogrijese. 
    Kad god taj Jedan posjeti zemlju dje mu je otac rodjen, Drzavu protiv koje sustavno neustavno radi, Republiku ciji je bio predsjednik i redovno isao, letio spec. avionom, da cuje svoje misljenje od predsjednika one Druge Republike, dje je ovaj, toboze nas Jedan rodjen i dje ce, nada se, ostariti! To je onaj isti Jedan sto je na Cetinju (ulazeci u predsjednicka kola) okupljenim mladicima pokazao srednji prst desne ruke, savijen u zglobu - uobicajena gesta iz arsenala najnizeg prostakluka besprizornika i ulicara. Taj jedan prostak je i jedan od onih neizljecivih mitomana sto su ogrezli u stogodisnju mitologiju da Crna Gora ne moze opstati bez svinja iz Srbije i vojvodjanske psenice. Kao i sve mitologije, i tu su svinjsko-psenicnu mitologiju nadzivjeli njeni uporni protagonisti zarobljenog uma! 
    Taj tragicno promaseni epizodista savremene crnogorske povijesti sa negativnim predznakom, ima svog uzora u takodje opskurnom epizodisti, takodje tragicne crnogroske politicke stvarnosti dvadesetih godina ovoga stoljeca, gospodinu Andriji Radovicu, predsjedniku Kraljevske crnogorske vlade, koji je bio placeni agent Kraljevske srpske vlade. Kada je gospodin Radovic tu svoju "sluzbu" za srpstvo objelodanio 1921. godine u beogradskoj "Politici", bio je javno popljuvan od gradjana Beograda! Istorija se svojim laznim epozodistima zna i tragikomicno narugati i kao klovnove ih demaskirati. I ovaj Jedan ce Radovicevu sudbinu dozivjeti na istim tim beogradskim ulicama.
    Taj Jedan se, i to pred svojim pristasama, toliko puta izbrukao da umjesto njega oni pocinju crvenjeti. Tako je bilo za vrijeme NATO kampanje na centralnom podgorickom trgu; tako je bilo u Mojkovcu; tako je bilo prije neki dan u Niksicu, kada je taj Jedan zacikavao NATO, kada je crnogorsku policiju nazvao "bizama s pazarista", kada je Niksicanima plasirao ogavnu, uz to i imbecilnu laz da ce ih NATO preseliti u Trebinje, a "Siptare naseliti u Niksic". Dodje covjeku zao partije ciji je taj Jedan predsjednik, zao mu njegovih potpredsjednika, koji se uz njega mjesto njega moraju crvenjeti, zao covjeku i onog potpredsjednika sto je, kada je VJ pokusala da na civilnom crnogorskom aerodromu isprovocira sukob, bio u avionu s generalima VJ, njih dvojicom, misleci da je pocelo! 
 

Jevrem BRKOVIC