Make your own free website on Tripod.com


SAVJETI STRUCNJAKA ZA NASE LJUDE KOJI ZELE DA SE NASTANE U AUSTRALIJI


BODOVNI TEST ZA USELJENIKE



Da bi konkurisao kandidat ne treba da bude stariji od 45 godina, da poznaje engleski jezik, da je na listi tzv. SOL zanimanja i da je u struci proveo najmanje 12 meseci prije podnosenja molbe

Jedna od najpopularnijih viza kod australijskih vlasti je useljenicka viza po osnovu kvalifikacija. Za zainteresovane bez sponzora predvidjeno je 21.350 mjesta u 2000-2001. godini.

Da bi neko dobio odobrenje po ovom osnovu potrebno je da prodje takozvani bodovni test. Generalno, vazno je sljedece:

1. Godine - da ste mladji od 45 godina.
2. Engleski jezik: Znanje engleskog jezika se uglavnom utvrdjuje na osnovu polozenog IELTS testa. Ovaj test obuhvata citanje, pisanje, slusanje i govor. Potrebno je imati minimum po pet bodova iz svake od ovih oblasti. Međutim, postoje zanimanja za cije je samo priznavanje neophodno imati prosjecnu ocjenu sest ili sest i po (npr. inzenjeri). Ukoliko imate suprugu, supruga i oni treba da prodju test ili da uplatite $2.275 za casove engleskog u Australiji.
3. Struka: Za punovaznu molbu morate da imate struku koja se nalazi na tzv. SOL listi zanimanja. Ponekad je moguce da vas opis zadataka svrstava u neku struku koja je na listi, ali ima drugaciji naziv od one koja je u upotrebi u vasoj zemlji. Oko ovog vam mogu pomoci strucnjaci za imigraciona pitanja.
4. Radni staz: Ukoliko vasa struka donosi 60 bodova, treba da imate minimum 12 mjeseci radnog staza u ovoj struci u toku 18 meseci, prije podnosenja molbe. Ukoliko vasa struka donosi manje bodova, potrebno je da imate minimum 6 mjeseci iskustva u vasoj struci u toku 12 mjeseci, prije podnosenja molbe. Postoje zanimanja cije samo priznavanje zahtjeva odredjeni broj godina iskustva (npr psiholozi).

Prvi korak vezan za ovu vrstu vize je predaja molbe za uporedjivanje kvalifikacija nadleznom tijelu u Australiji. Nadlezno tijelo i cijene za uporedjivanje kvalifikacija zavise od struke. Tek nakon sluzbenog priznavanja kvalifikacija, mozete predati molbu za useljenje. Ukoliko to ucinite prije priznavanja kvalifikacija, vasa molba ce biti nevazeca. Za neka zanimanja je potrebno poloziti dodatne ispite da bi se priznale kvalifikacije (npr. stomatolozi i medicinske sestre). Molba je $1,075. Period uporedjivanja kvalifikacija je oko sest nedjelja. Period razmatranja molbe po kvalifikacijama je od sest do 18 mjeseci.