Make your own free website on Tripod.com

VESTI, 03.05.01.


ODGOVOR MIHAILA MANDIĆA NA TEKST "SUMANUTE IZJAVE I LAŽI"
POVREĐENA SUJETA

 

"Pismo koje je potpisao Radović predstavlja sramotu za srpsku zajednicu i ja očekujem da će se oglasiti neko ko je greškom uvučen u njegovo okrilje. Srpska zajednica ima potencijala da odabere svoje predstavnike koji će je dostojno reprezentovati, koji neće širiti mržnju i netrpeljivost, već toleranciju i saradnju, uvažavajući različitost u mišljenjima i iskazivati poštovanje prema drugačijim stavovima".
Ovo u pismu našem listu piše Mihailo Mandić reagujući na tekst "Sumanute izjave i laži".
U pismu Mandić izražava uverenje da "jedna velika većina u srpskoj zajednici vidi u Crnogorcima svoje prijatelje što je potvrđeno istorijsko naslijeđe".
"Zbog mojih brojnih prijatelja nemam potrebu, ali zbog onih koji me ne poznaju dužan sam da dam odgovore na idiotska podmetanja koja mi se poturaju bez ikakvog osnova", ističe se u pismu.
Mandić dalje navodi da je laž da se javno izjašnjavao kako nije Srbin i dodaje:
"Nacionalno sam se uvijek izjašnjavao kao Crnogoraci smatram da je to sasvim dovoljna nacionalna odrednica, pa nijesam nalazio za shodno da objašnjavam ono što nijesam. Laž je da sam izjavljivao kako ne govorim srpski! Naprotiv, govorim ga izuzetno dobro, isto kao što govorim i hrvatski i bosanski. Govorim dobro i italijanski i njemački, a sporazumijevam se bez problema i na engleskom, pa me niko ne osudi za krađu. Dakle, to što govorim srpski jezik ne znači da ga i kradem. Smatram to svojom prednošću, a ne lopovlukom".
Mandić ukazuje i da je laž da ne priznaje i ne poštuje SPC kao i da njegovo udruženje nije registrovano.
"Udruženje je registrovano 23.10.1996. godine pod registarskim brojem DŽ2500010 i član je Ethnic Communities Councila NSW gdje smo predstavljeni sa svoja dva člana", ističe se u pismu.
Mihailo Mandić poriče i da je sebe izolovao, navodeći kako ima izuzetno mnogo prijatelja među kojima je većina srpske nacionalnosti, a takođe i da formira novi jezik.
"On postoji i samo je pitanje kada će se nazvati svojim imenom. To što mi 'preporučujete' da učim i albanski - da sam mlađi poslušao bih vas, jer za mene je svako poznavanje jezika pravo malo bogatstvo", piše Mandić.
Završavajući pismo Mandić odbacuje i tvrdnje Radovića da je uvredio sve časne ljude i svo sveštenstvo Australije.
"To što sam iznio svoje mišljenje o popu Nikčeviću ne znači da vrijeđam sve svještenike. Većina osoba koje su se posvetile religiji su časne i poštene i bave se striktno religijskim poslovima, ne dijeleći ljude ni po naciji, ni po vjeri, ni po jeziku, a pomažući svakome u nevolji. To je ono hrišćanski! Politiku ostavljaju političarima, a oni popovi koji iskorače iz sfere religijskog djelovanja i javno se priklone promociji određenih političkih partija su s punim pravom i podložni javnim kritikama", zaključuje se u pismu.