Make your own free website on Tripod.com

 

 

Postovana gospodo,


imamo zadovoljstvo da Vas obavijestimo da se, u subotu 15. jula ove godine u Berghajmu kod Kelna u prijepodnevnim casovima, odrzala osnivacka skupstina SAVEZA CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA u SR Njemackoj.
Za predsjednika saveza je izabran g. Vojislav Vuksanovic iz pokrajne Sjeverna Rajna - Vestfalija , podpredsjednici saveza su : g. Rajko Otovic iz Bavarske, g. Savic Babic iz Baden-Virtenberga, Dr Nenad Popovic iz Hesena, g. Veljko Strugar iz Donje Saksonije. Za generalnog sekretara saveza je izabran g. Ljubo Dabovic iz Bavarske, blagajnik je g. Nenad Pima, ekonom g.Idriz Visnjic ,a u nadzorni odbor su izabrani g. Jefto Kovacevic, g. Dragan Martinovic i g. Hamzo Skrijelj.

U popodnevnim casovima je odrzana osnivacka skupstina SAVEZA CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA EVROPE za cijeg je predsjednika izabran Dr Nenad Popovic iz Njemacke . Generalni sekretar evropskog saveza je g. Ljubo Dabovic iz Njemacke, a podpredsjednici su g. Milenko Soljaga iz Svajcarske, g. Jovan Radonjic iz Hrvatske, g. Ramo Mustafic iz Francuske, g. Vojislav Vuksanovic iz Njemacke, g. Frantisek Sistek iz Ceske, g. Tomislav Dzogaz iz Austrije i g. Dragan Djokic iz Svedske. Blagajnik evropskog saveza je g. Mirsad Agic,a u nadzorni odbor su izabrani g. Branko Martinovic iz Pariza, g. Veljko Strugar iz Hanovera i g. Rajko Otovic iz Nirnberga.

Za  specijalnog koordinatora za saradnju zemalja saveza sa domovinom Crnom Gorom je imenovan princ Nikola Petrovic Njegos.

Na pomenutom skupu su usvojeni pravni akti osnovanih organizacija i donesena odluka o zajednickom nastupu na predstojecem II-om Svjetskom Kongresu Crnogoraca na Cetinju.

Osnivanjem saveza crnogorskih asocijacija Njemacke i Evrope, je ucinjen veoma znacajan korak na povezivanju i homogenizaciji crnogorske dijaspore u evroposkim zemljama sa ciljem povecanja efikasnosti i obima aktivnosti koje su do sada udruzenja preduzimala pojedinacno. Organizovana crnogorska dijaspora ce time postati Crnoj Gori prijeko potreban most saradnje sa visokorazvijenim evropskim zemljama i pomoc u njenim stremljenjima da se i sama prikljuci evroatlantskim integracijama.

SAVEZ    CRNOGORSKIH     ASOCIJACIJA      EVROPE

  Ljubo Dabovic                                     Dr Nenad Popovic
generalni sekretar                                      predsjednik