Make your own free website on Tripod.comREAGOVANJE CŽL-a NA TEKST PJESME BORE ĐORĐEVIĆA

OBJAVLJEN U LISTU ''GLAS'' FEBRUARA 2001.

 

Crnogorski ženski lobi je zasnovan na humanim, pacifističkim , nehijerarhiskim principima, i teži ukidanju svih oblika diskriminzacije kao i mehanizama isključenja drugih i različitih. Odbijamo svaku vrstu nasilja, naročito nasilja jačeg nad slabijim. Poštovati pravo na razliku- znači graditi civilno društvo, ne kršiti ni jedno ljudsko pravo. Očigledno B. Đorđević u tekstu svoje pjesme za to nezna, ili ne želi da zna, jer ne bi narod u Crnoj Gori nazivao ''bagrom s konopca i koca''! Ako je i od ''velikog srpskog rodoljuba'' – mnogo je! S gnušanjem odbacujemo svako omalovažavanje jednog naroda od drugog. Nema smisla objašnjavati da je ovaj tekst B. Đorđevića flagrantno kršenje ljudskih prava, i da diskriminiše ljude po nacionalnoj osnovi. Čudi činjenica da se niko od demokrata u novoj Srbiji, grupa za ljudska prava, medija nije oglasio. Da li ćutanje po onoj staroj znači odobravanje, ili se kroz stihove ovog nacionalnog tekstopisca nastavlja politika netrpeljivosti prema čitavom jednom narodu!?

Dobro poznata ideologija o ''nižim i višim rasama'', o narodima ''bagrama'' i ''nebeskim narodima'' ne bi djelovala toliko zastrašujuće da se o novoj demokratskoj vlasti u Srbiji ne govori kao o vlasti koja je raskinula sa prošlošću i nacionalizmom. Ovakve i slične izjave po nama jesu primjer ekstremnog patrijarhata čije institucije ukidaju ili ne žele da čuju potrebe i želje drugih naroda.

Na kraju, ako gospodin Đorđević skupa sa novom vlašću u Srbiji želi pružiti svijetu sliku druge nove Srbije, onda bi za početak bilo dobro da posjete izbjeglička naselja, ratne invalide, ratnu siročad, da izruče ratne zločince tamo gdje im je mjesto /Hag/, posjete skloništa za žrtve nasilja-žene i djecu, daju podršku antiratnim ženskim grupama...

Možda na ovim i sličnim mjestima gospodin Đorđević i njegovi istomišljenici dobiju inspiraciju za neke humanije, tople, nenacionalističke pjesme, u kojima se slavi ljubav a ne mržnja.

 

/objavljeno u državnim i nezavisnim medijima 08.02.2001./

 

AKTIVISTKINJE CRNOGORSKOG ŽENSKOG LOBIJA

ŽENE ZA MIR I NENASILJE