Make your own free website on Tripod.com
 


NOVI USELJENICI U JUZNU AUSTRALIJU PREKO HAUSING TRASTA MOGU DA DODJU DO KROVA NAD GLAVOM


DRZAVNI STANOVI NAJJEFTINIJI

Pros
jecno vrijeme cekanja na stan je dvije godine,a onima koji iznajme stambeni prostor troskove djelimicno refundiraju Centrelink i SAHT

Juznoaustralijski Hausing trast (SAHT) je organizacija "drzavnih" stanova, preko koje mnogi novodosli useljenici, posebno izbjeglice, rjesavaju stambeno pitanje.
Vremenom, kako je stigao veliki broj izbjeglica sa prostora bivse Jugoslavije, ponuda je oslabila, pa se tako danas uglavnom nude stanovi loseg kvaliteta, koji su ili vrlo stari, ili su uslovi stanovanja daleko ispod potrebnih standarda.
Bez obzira na kvalitet zgrada, medjutim, kako su nam rekli u ovoj, najvecoj gradskoj organizaciji za dodjelu drustvenih stanova, (45 Vakefild strit) i dalje veliki broj nasih zemljaka na ovaj nacin rjesava stambeno pitanje. Jer, iznajmljivanje kuca i stanova postaje sve teze, i zbog previsokih cijena, ali i zbog posebnih zahtjeva vlasnika, pa SAHT ostaje najtrazenija stambena organizacija.
Svi koji su zainteresovani za dodjelu drzavnog stana treba, uz ostalo, da pribave i ljekarske potvrde o stepenu i ozbiljnosti bolesti, te da se za pismo podrske obrate socijalnom radniku svoje zajednice za Juznu Australiju. Prosjecno vrijeme cekanja na stan je oko dvije godine, a onima koji iznajme stambeni prostor, SAHT i Centrelink djelimicno refundiraju troskove placanja.