Make your own free website on Tripod.com

      

JELA

Mali kuvar

1. Kroketi od krompira i pe~uraka
2. Riblji paprika{
3. Preliv od bijelog luka  
4. Knedle od hljeba                 
5. Milanska pica  
6. Riba na pirin~u
7. Riba sa povr}em
8. Tikvice u marinadi  
9. Riba sa povr}em II 
10.Kroketi od pirin~a i tunjevine 
11.Zape~eni karfiol 
12.Zape~ena boranija 
13.Zape~ena boranija II
14.Musaka od karfiola 
15.Knedle od griza za supu 
16.Knedle sa {ljivama  
17.Pikantni plavi patlid`an 
18.Varivo od tikvica   
19.Blitva na primorski na~in 
20.Boranija na gr~ki na~in 
21.Pa{ta{uta 
22.Preliv od patlid`ana  
23.Riba na {panski na~in 
24.Knedle od spana}a  
25.Mije{ano povr}e sa pirin~em 
26.Ljetna tava  
27.Tikvice sa sirom 
28.Krompir sa lignjama 
29.[pagete sa tikvicama 
30.Musaka od kupusa 
31.Knedle od griza sa {ljivama 
32.Poga~ice od blitve 
33.Sardela na italijanski na~in 
34.Pljeskavice od ribe 
35.Osli} sa jogurtom 

36.Knedle od {ljiva II 
37.Jelo od paprike i patlid`ana 
38.]ufte od povr}a 
39.Zape~ene tikvice 
40.Vegetarijanska musaka
41.Ratatuj 
42.[tuka sa bijelim buterom 
43.Punjena {tuka 
44.Preliv za ribe,{koljke,lignje 
45.Pu`evi u sosu od bijelog luka
46.Fileti sku{e sa jabukova~om  
47.Osli} u vinu 
48.Osli} sa buterom i limunom
49.Musaka bez mesa 
50.Marinirani riblji fileti 
51.Riblji kroketi 
52.Mornarske mu{lje
53.Pikantne mu{lje 
54.Pastrmka sa orasima 
55.Dagnje sa sardinama 
56.Pohovane dagnje (ra`nji}i) 
57.Pikantne pe~urke 
58.Punjeni {ampinjoni 
59.Musaka od mije{anog povr}a 
60.[umski lonac sa pu`evima 
61.Sos od pe~urki 
62.Riba na per{unu 
63.Riblji krompir 
64.Zec (pile) sa pivom i pe~urkama 
65.[nicle od pirin~a sa sosom od pe~urki 
66.Zape~ene mu{ulje sa jajima 
67.Tart od ze~etine
68. Knedle od sira
69.Alaski paprika{
70.Nadjevene pe~urke   

       

1. 

KROKETI OD KROMPIRA I PE^URAKA

 

            1/2 kgr gotovog pirea, 250 gr pe~uraka, biber, so, per{unov list. Izdinstati pe~urke na malo ulja (isje}i ih na rebarca), dodati so, biber i per{unov list. Ovo izmije{ati sa gotovim pireom. Od ove mase praviti krokete. Uvaljati ih u bra{no, umakati u razmu}eno jaje, pa u prezle i pr`iti na vreloj masno}i. Slu`iti ih sa salatom.

2

RIBLJI PAPRIKA[
 

            1 kgr ribe isje}i na par~ad, pa svako posuti vegetom, uvaljati u bra{no i ispr`iti sa obje strane u ulju. Na istoj masno}i propr`iti: 2-3 glavice crnog luka, 2-3 ~e{nja bijelog luka, 100 gr soka od paradajza, malo aleve paprike, per{unov list i 1-2 kasicice sir}eta. Dodati ispr`enu ribu, jo{ prokr~kati sve zajedno i slu`iti sa barenim krompirom.

 3

PRELIV OD BIJELOG LUKA

 

    2 ~esnja bijelog luka, 1 paprika (mo`e i ljuta), per{un, ke~ap (ili sok od paradajza), 2 ka{ike ulja.
U ulju propr`iti sitno sjeckani bijeli luk, dodati papriku i paradajz, pa pirjaniti. Kada je gotovo, posuti isjeckanim per{unovim listom i posoliti po ukusu.
   
Ovaj preliv dobar je za {pagete, odnosno makarone.

4

KNEDLE OD HLJEBA

 

            300 gr hljeba isjeckati na kockice i propr`iti na ulju da porumene. U istu posudu dodati 2 dcl mlijeka u kome je umu}eno 1 jaje. Dodati 50 gr margarina i oko 300-400 gr bra{na. Ovu smjesu dobro izmije{ati i od nje praviti rukama knedle i spu{tati ih u kipu}u slanu vodu. Kuvaju se oko 15 minuta, dok ne isplivaju na povr{inu. Vade se re{etkom i stavljaju u toplo ulje.  

5

MILANSKA PICA

 

            Pripremiti tijesto od 200 gr bra{na, 15 gr kvasca, 50 gr margarina, 1 jajeta, malo mlijeka i soli. Pustiti da tijesto kisne, a u meuvremenu pripremiti nadjev: krisk{e paradajza, opareni koluti propr`enog luka, kri{ke salame, kobasice i sira. Kada se tijesto digne, staviti ga u posudu za pe~enje, preko staviti nadjev i pe}i u vreloj rerni.

 6

RIBA NA PIRIN^U

 

            Izdinstati 2 glavice sitno sjeckanog crnog luka, pa dodati 1 kgr o~i{}ene i isje~ene ribe, 3 {oljice pirin~a, posoliti, pobiberiti, posuti sjeckanim per{unom, promije{ati. Naliti da ogrezne vodom i vinom i pe}i u rerni dok pirina~ ne omek{a. Slu`iti uz salatu od krompira i celera.

 7

RIBA SA POVR]EM

 

            700 gr rije~ne ribe isje}i na komade, svako pokapati sokom od limuna i pred pripremu jela posoliti.
   
         U 3 ka{ike ulja izdinstati 1 glavicu sjeckanog crnog luka, 1 praziluk i 1 {argarepu isje~ene na kolutove. Pirjaniti dok ne omek{a, pa dodati 2 ~e{nja sitno sjeckanog bijelog luka, 3 ka{ike paradajz soka, ribu, biber, dodati malo tople vode i pirjaniti jo{ oko 30 minuta. Pri kraju dodati malo bijelog vina i pred slu`enje posuti sjeckanim per{unovim listom.

8

TIKVICE U MARINADI

 

            O~istiti 6 tikvica, pa ih isje}i po du`ini na re`njeve i pustiti da se ocijede. Zatim ih sa obje strane pr`iti u ulju. Izvaditi iz ulja, pore|ati na ~ist papir da se ocijede.
            Posebno isjeckati dosta per{unovog lista, dodati 2 - 3 ~e{nja izgnje~enog bijelog luka, izgnje~ene 2 - 3 sardine, malo ulja i sir}eta. Ovim preliti tikvice, slo`ene u posudu za serviranje. Dodati svemu listi}e nane i ostaviti da stoji makar nekoliko sati. Dobro je da stoji cijeli dan prije serviranja.

9

RIBA SA POVR]EM II

 

            Prodinstati na ulju 2 praziluka ( samo bijeli dio ) i 2 {argarepe isje~ene na kolutove. Ovo povr}e staviti u |uve~ posoliti, pobiberiti, pa preko toga slo`iti komade o~i{}ene ribe, preliti ih sa malo ulja, 1 dcl vina, dodati so, biber, i sitno eckan persu{nov list i pe}i u rerni.

10

KROKETI OD PIRIN^A I TUNJEVINE

 

            Kuvati 200 gr pirin~a u slanoj vodi oko 30 minuta.

            Prodinstati 1 glavicu sitno sjeckanog crnog luka, skloniti sa vatre i ohladiti ga. Tome dodati 1 konzervu izgnje~ene tunjevine i dodati skuvan i ocije|en pirina~. Takodje dodati 1 jaje, 1 `umance, so, biber. Sve dobro umijesiti, pa praviti kuglice ( ruke posuti bra{nom ) i pr`iti ih u ulju. Pr`ene spu{tati na papirni salvet, da se ocijede i ohladiti ih. Servira se sa hladnim sosom od pavlake.

11

ZAPE^ENI KARFIOL

 

            1 kgr karfiola skuvati u slanoj vodi i ocijediti.

            Pripremiti sos: na 100 gr margarina propr`iti 3 ka{ike bra{na, dodati 1 ka{i~icu soli i postepeno 3-4 dcl mlijeka i skuvati sos. Umije{ati 1 jaje i isjeckan per{unov list, preliti karfiol i zape}i u rerni.

12

ZAPE^ENA BORANIJA

 

            1 kgr boranije spustiti u slanu klju~alu vodu i obariti. Ocijediti, pa staviti u vatrostalnu posudu. Preliti sa 2 ulupana jajeta, ~a{om kisele pavlake, ~a{om jogurta i izgnje~ena 2-3 ~e{nja bijelog luka. Preko svega preliti sa 2 ka{ike ulja i pe}i u rerni. Slu`iti sa kiselim mljekom ili salatom.

13

ZAPE^ENA BORANIJA II

 

            1 kgr boranije o~istiti, isje}i na komade du`ine oko 5 cm. 1 glavicu crnog luka sitno isje}i i prodinstati na ulju. Dodati boraniju i 2-3 ~e{nja sjeckanog bijelog luka i nastaviti dinstanje. Pri kraju posoliti i dodati sjeckani per{unov list. Istresti boraniju u vatrostalnu posudu, preliti je ~a{om kisele pavlake i zape}i u rerni.

14

MUSAKA OD KARFIOLA

 

            1 glavicu karfiola razdvojiti na cvjetove i obariti u slanoj vodi, u koju je stavljeno i malo limuntusa (da karfiol ostane bijel).

            1 glavicu crnog luka isje}i sitno i izdinstati. Dodati 1 {oljicu pirin~a, obareni karfiol, so, biber, sjeckan per{unov list, promije{ati i sve prebaciti u vatrostalnu posudu. Preko smjese pore|ati kolutove paradajza, pa preliti umu}enim jajetom i mlijekom, sa malo bra{na. Zape}i u rerni.

15

KNEDLE OD GRIZA ZA SUPU

 

            Umutiti 1 jaje, dodati 100 gr griza i malo soli. Umije{ati i knedle zakuvavati u kipu}u supu vade}i ih malom ka{ikom.

16

KNEDLE SA [LJIVAMA

 

            Propasirati 1/2 kgr u ljusci skuvanog krompira, dodati 3 jajeta, malo soli, komad butera ili margarina i toliko bra{na da se umijesi tijesto srednje tvrdo}e. Umije{ano tijesto isje}i na vi{e komada, pa svaki uvaljati u oblik tanjeg valjka. Ovaj valjak se isije~e na komade, a u svaki komad stavi se po 1 {ljiva. [ljivu lijepo omotati tijestom i formirati loptu od tijesta. Gotove knedle spu{tati u slanu vodu koja vri. Kada isplivaju na povr{inu, kuvane su. Vaditi ih re{etkastom ka{ikom na plitku zdjelu, posuti ih prepr`enim prezlama i sitnim {e}erom i slu`iti.

17

PIKANTAN PLAVI PATLID@AN

 

            1 kgr plavog patlid`ana o~istiti od kore i isje}i na kockice, posoliti i ostaviti da stoji najmanje pola sata. Za to vrijeme olju{titi 1 kgr paradajza i isje}i ga na kri{ke. U {erpi prepr`iti 1 glavicu sitno sjeckanog crnog luka, dodati plavi patlid`an i paradajz i jedan cijeli ~e{anj bijelog luka. Pirjaniti otklopljeno na tihoj vatri, uz povremeno mije{anje i kad povr}e omek{a, skinuti sa vatre.

            U jednoj ~iniji izgnje~iti vilju{kom 8 sardina, sa malo ulja iz konzerve, dodati 1 ka{iku bra{na, 1/2 ~a{e mlijeka, 1 vezu isjeckanog per{una i 3 ~e{nja izgnje~enog bijelog luka. Dobro sve izmije{ati, da se dobije neka vrsta sosa, pa sipati u {erpu sa povr}em i promije{ati. Preru~iti u vatrostalnu posudu, preliti sa malo ulja i staviti u dobro zagrijanu rernu da se zape~e.

18

VARIVO OD TIKVICA

 

            Potrebno je: 3 glavice crnog luka, ulje, 1,5 kgr ve}ih tikvica, 3-4 ~e{nja bijelog luka, 2-3 olju{tena paradajza, soli, vegete, bibera, aleve paprike i miro|ije. Izdinstati na ulju crni luk, o~istiti i izrendati tikvice, dodati ostale sastojke i kuvati polako uz povremeno mije{anje.

19

BLITVA NA PRIMORSKI NA^IN

 

            Potrebno je: 1 kgr blitve, 1/2 kgr krupnijeg mladog krompira, 1 kgr paradajza, 1/2 ~a{e ulja, 1 glavica crnog luka, 2-3 ~e{nja bijelog luka, pola veze per{unovog lista, so, biber.

            O~i{}enu i opranu blitvu upola obariti u slanoj vodi. Krompir posebno skuvati, olju{titi i isje}i na kocke. Paradajz preliti klju~alom vodom, olju{titi i isje}i na kri{ke. U {erpi zagrijati ulje, propr`iti isjeckani crni i bijeli luk, pa dodati paradajz, krompir i krupno sje~enu blitvu. Naliti vodom i kuvati oko 1/2 sata. Pri kraju dodati i sjeckani per{un, so i biber. Jelo treba da bude kompaktno, gu{}e.

20

BORANIJA NA GR^KI NA^IN

 

            Potrebno je: 1 kgr mlade boranije, 5 glavica crnog luka, 2 paprike, 5 paradajza, so, aleva paprika, ulje.

            Boraniju oprati, o~istiti, presje}i na pola i obariti u slanoj vodi. Za to vrijeme luk sje~en na rebra i papriku sije~enu na kolutove propr`ti na ulju. Kada omek{a, dodati paradajz isije~en na tanke kolutove. Posoliti i popra{iti alevom paprikom. U vatrostalnu posudu sipati malo ulja, staviti red ocije|ene obarene boranije, pa red mje{avine luka, paradajza i paprike i tako dok se sve ne utro{i. Odozgo treba da bude boranija, a preko nje nekoliko kolutova sje~enog paradajza. Posoliti, naliti vodom u kojoj je kuvana boranija, poprskati sa malo ulja i staviti u rernu da se pe~e.

21.

PA[TA[UTA

 

            Potrebno je: 2 kocke gove|e supe, 400 gr {pageta, 100 gr sjeckanog crnog i 2-3 ~e{nja bijelog luka, 100 gr paradajz koncentrata, 30 gr crnih maslina, 80 gr maslinovog ulja, 20 gr celera-korijena, muskatni orah.

            Na ulju dinstati crni luk i celer. Dodati paradajz, bijeli luk, kocke supe, za~ine, sitno narezane masline, naliti vodom i kuvati dok se sve ne raspadne i dobije kompaktan sos. Skuvati {pagete i preliti ih ovim sosom. Slu`iti sa parmezanom.

22

PRELIV OD PATLID@ANA

 

            2 patlid`ana isje}i po du`ini na kri{ke i propr`iti na ulju. Dodati re`anj izgnje~enog bijelog luka, 3 glavice na trenici istruganog crnog luka, 4 paradajza isje~ena na kolutove, soli, bibera i sjeckanog per{unovog lista. Dinstati dok ne omek{a i koristiti kao preliv za bareni pirina~.

23

RIBA NA [PANSKI NA^IN

 

            U podmazan vatrostalni sud ili {erpu pore|ati riblje filete, posuti {olju i izgnje~enim bijelim lukom, biberom i limunovim sokom i ostaviti da stoji oko 15 minuta. Zatim prekriti ribu slojem crnog luka isje~enim na kolutove i sjeckanim per{unovim listom. Preliti uljem i limunovim sokom, poklopiti i staviti u rernu da se pe~e na tihoj vatri. Po potrebi u toku pe~enja dolivati po malo tople vode dok riba ne omek{a. Slu`iti sa barenim krompirom.

24

KNEDLE OD SPANA]A

 

            Obariti 1/2 kgr spana}a, dobro ga ocijediti me|u dlanovima, pa sitno isjeckati. Dodati 300 gr "{vapskog" sira, 150 gr bra{na, 2 `umanceta, 1 bjelance i soli po ukusu. Sve dobro umije{ati, pa vla`nim rukama praviti knedle, re|ati ih na sito ili drugi re{etkasti sud i ostaviti da stoje 2-3 sata da se prosu{e. Pred sam ru~ak knedle skuvati u posoljenoj kipu}oj vodi i kada isplivaju na povr{inu, {to je znak da su kuvane, vaditi ih re{etkastom ka{ikom i re|ati u zagrijanu ~iniju. Preliti ih mrvicama prepr`enim na buteru ili margarinu, ili samo rastopljenim buterom i struganim parmezanom.

25

MIJE[ANO POVR]E SA PIRIN^EM

 

            Uzeti po 50 gr raznog povr}a ({argarepe, tikvice, paprike, paradajz, krompir), isje}i ga na kocke, dodati gran~icu celera i pirjaniti na malo ulja, dolivaju}i po malo vode. Kada povr}e omek{a, dodati 50 gr o~i{}enog i opranog pirin~a, bibera i soli po ukusu, promije{ati i sipati u podmazan pleh. Odozgo preliti sa malo ulja, naliti vodom i staviti u zagrijanu rernu da se zape~e i da pirina~ nabubri.

26

LJETNA TAVA

 

            Potrebno je: 2 plava patlid`ana, 2 ve}e tikvice, 1 kgr paparike, kiselo mlijeko, biber, so, per{un, bijeli luk.

            Patlid`an se sije~e uzdu` na kri{ke, tikvice na koluti}e, a zatim se svako povr}e za sebe pr`i na malo ulja. Paprike se presijeku na polutke, o~iste od sjemenki i one pr`e. Sitno isjeckati per{unov list i bijeli luk. Sve re|ati u tavu, kao za musaku: red patlid`ana, red tikvica, red paprika, a izme|u se obilato posipa bijelim lukom i per{unom. Odozgo se prelije kiselim mlijekom i ostavi da se dobro ohladi. Slu`i se sje~eno na kri{ke, kao torta.

27

TIKVICE SA SIROM

 

            Potrebno je: 1 kgr mladih tikvica, 2 jajeta, 400 gr sira, so, biber, 2,5 dcl milerama, prezla.

            Tikvice olju{titi i izdubiti. Pleh podmazati i izdubljenu sr` tikvica pore|ati po plehu. Izgnje~iti sir, umutiti jaja, sastaviti masu, posoliti i pobiberiti po ukusu. Masom puniti tikvice, re|ati u pleh i zasuti ih prezlom. Kada su tikvice do pola pe~ene, zaliti mileramom i dope}i.

28

KROMPIR SA LIGNJAMA

 

            Potrebno je: 700 gr krompira, 500 gr paradajza, 1 kgr lignji srednje veli~ine, 2 glavice crnog luka, 2 ~e{nja bijelog luka, 1,5 dcl maslinovog ulja, biber u zrnu, lovorov list, so.

            Krompir olju{titi i isje}i na kolutove po du`ini, na kolutove isje}i i paradajz i crni luk. Lignje o~istiti. Isjeckati per{un i bijeli luk.

            Dijelom maslinovog ulja podmazati pleh i re|ati u redovima: krompir, pa lignje, pa luk i na kraju paradajz. Posuti per{unovim listom i bijelim lukom i preliti ostatkom maslinovog ulja. U dobro zagrijanoj rerni pe}i oko 40 minuta. Slu`iti sa zelenom salatom.

29

[PAGETE SA TIKVICAMA

 

            3 tikvice isje}i na tanke kolutove, posoliti, pa svaki kolut uvaljati u bra{no i pr`iti sa obje strane na vrelom ulju. Kada je sve ispe~eno, preliti ~a{om jogurta i isjeckanim bijelim lukom.

            Posebno obariti 500 gr {pageta, isprati, dodati malo ke~apa i tikvice, sve lagano promije{ati, posuti listi}ima bosiljka i slu`iti.

30

MUSAKA OD KUPUSA

 

            1 kgr slatkog kupusa i 2 glavice crnog luka isje}i, pa dinstati na 100 gr ulja. Kada odmek{a, dodati so i biber i jo{ malo pirjaniti. Zatim umije{ati 200 gr izgnje~enog bijelog sira, promije{ati, pa preliti sa umu}ena 2 jajeta i 2 dcl milerama i zape}i u rerni.

31

KNEDLE OD GRIZA SA [LJIVAMA

 

            U 1/2 l mlijeka ukuvati postepeno, stalno mije{aju}i, 250 gr griza. Kada se zgusne, dodati jedno po jedno 3 jajeta, stalno mije{aju}i. Griz se mo`e i osladiti. Kada se ohladi, vla`nim rukama praviti knedle. U sredinu svake staviti {ljivu. Spustiti ih u kipu}u vodu, pa kada knedle isplivaju, vaditi ih re{etkastom ka{ikom i spu{tati u propr`ene prezle. Slu`iti posuto {e}erom i cimetom.

32

POGA^ICE OD BLITVE

 

            1 kgr blitve obariti u slanoj vodi. Dobro ocijediti i isjeckati. Dodati biber, vegetu, 4 ka{ike prezli, 100 gr struganog ka~kavalja i 1 jaje. Sve izmije{ati, pa oblikovati poga~ice, umakati ih u bra{no, umu}eno jaje i prezle i pr`iti sa obje strane u vrelom ulju.

33

SARDELA NA ITALIJANSKI NA^IN

 

            Potrebno je 1 kgr sardele, 2 dcl ulja, 2 dcl vinskog sir}eta, 2 dcl bijelog vina, 2 glavice crnog luka, 2 lista lovora, so, biber, bra{no.

            U bra{no uvaljati o~i{}enu sardelu, pa pr`iti u 1 dcl ulja. Vaditi i slagati u ~iniju. U isti tiganj dodati jo{ 1 dcl ulja i propr`iti sitno sjeckani crni luk i lorber. Preliti time ribu. U isti tiganj sipati vino i sir}e, prokuvati i preliti ribu. Ostaviti da se ohladi i slu`iti.

34

PLJESKAVICE OD RIBE

 

            Uzeti 1/2 kgr morske ili rije~ne ribe, o~istiti i oprati. Skuvati u slanoj vodi vezu zeleni za supu, pa dodati ribu i nju skuvati. Ocijediti te~nost, ribu o~istiti od kostiju, pa zajedno sa skuvanom zeleni samljeti na ma{ini za meso. Dodati 1 sitno sjeckani luk, 1 crvenu papriku sjeckanu na kockice i 2 jajeta, sve promije{ati i od mase praviti pljeskavice, umakati u bra{no i pr`iti na vrelom ulju. Slu`iti sa barenim krompirom i salatom po izboru.

35

OSLI] SA JOGURTOM

 

            Potrebno je 1/2 kgr osli}a, 1 ~a{a jogurta, 1 glavica sitno sjeckanog crnog luka, 1 babura sje~ena na kolutove, 1 paradajz sje~en na kri{ke, so, biber, 3 ka{ike masno}e.

            Propr`iti luk, papriku i paradajz na masno}i. Posoliti i pobiberiti. 1/2 povr}a staviti na dno posude, preko toga staviti osli}a, posoliti ga, pa onda ostatak povrca. Pe}i u rerni. Na pola pe~enja, preliti jogurtom i zape}i.

36

KNEDLE OD [LJIVA

 

            Obariti 500 gr krompira u ljusci, o~istiti od ljuske i izgnje~iti vilju{kom. Dodati 1 jaje, 1 ka{iku margarina i 150 gr bra{na, posoliti i umijesiti tijesto. Razviti ga, isje}i na kvadrate, u svaki staviti {ljivu i formirati knedlu. Knedle zakuvati u vriju}u slanu vodu, pa kada isplivaju na povr{inu, vaditi ih re{etkastom ka{ikim i spu{tati u prepe~ene prezle, na ulju. Prilikom serviranja, posipati ih {e}erom pomije{anim sa cimetom.

37

JELO OD PAPRIKE I PATLID@ANA

 

            Ispe}i u rerni 2-3 pl.patlid`ana. 8-10 paprika isje}i na kockice. Zasebno prodinstati 2-3 glavice sitno sjeckanog crnog luka. Re|ati u redovima sjeckani patlid`an, luk, paprike i tako naizmjeni~no dok se sve ne utro{i. Redove posipati sjeckanim per{unovim listom, a stavljati i kri{ke paradajza. Na kraju preliti uljem, pa pe}i u rerni dok te~nost koju pusti paradajz ne ispari.

38

]UFTE OD POVR]A

 

            Pirjaniti 300 gr praziluka, 2 {argarepe i 1 celer, sve isje~eno na kockice, na malo ulja i dolivaju}i malo vode.

            Prebaciti u drugu posudu, prohladiti, pa dodati 50 gr bra{na, 1 jaje, 100 gr prezli, 2 ~e{nja sitno sjeckanog bijelog luka, so i biber. Dobro promije{ati, pa praviti }ufte, uvaljati ih u bra{no i pr`iti u vrelom ulju sa obje strane. Slu`iti toplo sa sosom od miro|ije.

39. 

ZAPE^ENE TIKVICE

 

            Za 6 osoba potrebno je: 800 gr manjih tikvica, 1/2 l mlijeka, 100 gr griza, 2 jajeta, 125 gr svje`eg bijelog sira, 100 gr struganog ementalera ili ka~kavalja, 1 ka{i~ica meda, malo soli, mljevenog bibera, struganog muskatnog oraha i ka{ika maslinovog ulja (mo`e i obi~nog).

            Uklju~iti rernu na 200 stepeni da se zagrije. Za to vrijeme o~istiti tikvice i isje}i ih na kocke. Zagrijati mlijeko sa medom, malo soli i muskatnog ora{~ica. Kada mlijeko provri, sipati tikvice i kuvati ih 2 minuta, a zatim postepeno sipati griz neprekidno mije{aju}i varja~om. Griz kuvati 1 minut, a zatim skinuti sa vatre. U drugoj posudi mije{ati jaja, a zatim dodati svje` bijeli sir i strugani ementaler (ka~kavalj). Sve dobro promije{ati i spojiti sa skuvanim grizom. Sipati u vatrostalnu ~iniju i pe}i u zagrijanoj rerni 30-40 minuta, dok se ne formira zlatasta kora. Ovo jelo je ukusno i toplo i hladno.

40

VEGETARIJANSKA MUSAKA

 

            500 gr boranije prodinstati na malo ulja, da omek{a. Posebno prodinstati 2 glavice crnog luka sje~enog na kri{ke, pa dodati 500 gr paradajza isje~enog na kriske, 100 gr pirin~a, malo aleve paprike, so, biber, pa nastaviti dinstanje dok sve ne omek{a.

            O~istiti 750 gr krompira, isje}i ga na kolutove. U podmazanoj vatrostalnoj posudi re|ati: red boranije, red krompira, red dinstanog luka sa pirin~em i tako redom dok se sve ne utro{i. Preliti sa 3 ulupana jajeta sa ~a{om mlijeka, odozgo pore|ati kri{ke paradajza isje~enog na kolutove i musaku ispe}i u rerni.

41

RATATUJ

 

            Potrebno je (za 6 osoba): 6-8 ka{ika maslinovog ulja, 250 gr luka, 6 ~e{njeva bijelog luka, 1 gran~ica timijana, gran~ica ruzmarina, list lorbera, po 250 gr plavog patlid`ana, tikvica, paprika i paradajza, malo limunovog soka, so, biber i svje` bosiljak.

            Ulje zagrijati u ve}oj posudi. Dodati isje~en bijeli i crni luk. Dinstati dok skoro sva te~nost koju su otpustili ne ispari. Isjeckati za~ine i plavi patlid`an na kockice. Potom to dodati i pr`iti dok ne porumeni, a onda staviti i isjeckane tikvice i papriku i pr`iti, ali ne dozvoliti da porumene. Za~initi solju i biberom, zatim sipati o~i{}en paradajz. Sve izmije{ati i vi{e to ne ~initi da se povr}e ne bi raspalo. Dinstati 5-10 minuta. Na kraju sipati limunov sok i po potrebi jo{ soli i bibera i tada staviti isjeckani bosiljak.

            Prijedlog: ratatuj je odli~an i kao hladan i tada se mo`e dodati jo{ limunovog soka i svje`eg maslinovog ulja.

42

[TUKA SA BIJELIM BUTEROM

 

            Pripremiti bujon, u koji je od za~ina stavljeno: crnog luka, bijelog luka, lorbera, maj~ine du{ice, bijelog suvog vina, soli, bibera u zrnu. Kada prokuva, dodati {tuku ( po mogu}nosti u komadu ) i ostaviti da se skuva. Izvaditi i isje}i na manje komade.

            Na malo maslinovog ulja propr`iti luk vlasac, dodati malo sir}eta i pirjaniti. Kada luk omek{a, dodati buter, ali pa`ljivo da ne vri, da se ne otopi, ve} ga izmi~u}i sa vatre i nami~u}i na vatru lupati (mije{ati) `icom. Kada se umije{a, procijediti ga i luk propasirati, opet vratiti na vatru za kratko i time preliti serviranu ribu.

43

PUNJENA [TUKA

 

            [tuku o~istiti od krlju{ti, pa zasje}i du` ki~me, sa obje strane ki~me, tako da se mo`e ki~ma presje}i kod repa i kod glave. Sada cijelu ki~mu izvu}i zajedno sa iznutricom, bez paranja stomaka. Ribu isprati kratko vodom. Od druge {tuke uzeti polovinu mesa, samljeti na ma{ini za meso zajedno sa hljebom potopljenim u mlijeko. Ovu masu posoliti, pobiberiti i ostaviti u stranu. Posebno samljeti na ma{ini za meso oko 200 gr rolovane slanine i 2 manje glavice crnog luka. Staviti ovu smjesu u tiganj i pr`iti na malo maslinovog ulja. Spojiti obje mase, dodati na kolutove isje~ena 2 tvrdo kuvana jajeta i svje`a 2 `umanceta, sve promije{ati, vratiti tiganj na vatru da se masa kratko proprz` i njome puniti {tuku. Za{iti je koncem, staviti u pleh oblo`en folijom, preliti obilato maslinovim uljem i pe}i u rerni 45 minuta, na temperaturi od oko 180-200 stepeni.

44

PRELIV (SOS) ZA RIBU, [KOLJKE, LIGNJE

 

            Na malo maslinovog ulja propr`iti luk vlasac sitno isjeckan, doliti suvo bijelo vino, pustiti da krka. Dodati nekoliko kapi limuna i 3-4 kasi{ke pavlake i sve brzo promije{ati, pustiti jos samo malo da prokr~ka i slu`iti kao preliv.

45

PU@EVI U SOSU OD BIJELOG LUKA

 

            Oko 1 kgr ivih pu`eva spustiti u ve}u koli~inu vode, osoljenu sa dosta soli i okiseljenu sir}etom. U toj te~nosti, pu`evi ce uginuti. Da bi se uklonila njihova sluz, uzimati obilato koprivu i rukama provla~iti mije{ati sa vodom i pu`evima. Kada se na koprivu nakupi sluz, baciti je i uzeti svje`u. Tako raditi dok te~nost ne postane sasvim bistra.

            Skuvati supu (bujon) od mesa, supu procijediti, pa spustiti pu`eve i kuvati ih 1,5-2 sata.

            Posebno pripremiti povr}e, kao prilog. Isje}i na rezance po 2 `ute, crvene i zelene paprike, 2 paradajza isje}i na kocke, a tako|e na kocke isje}i i 1 tikvicu, zajedno sa korom. U tiganj nasuti malo ulja, spustiti povr}e, posoliti i pobiberiti i pr`iti dok ne omek{a.

            Sitno isjeckati 7-8 ve}ih ~e{njeva bijelog luka, pa ga umije{ati u 150 gr butera. U tiganju u bijelom vinu kuvati 1 glavicu sitno sjeckanog luka vlasca, posoliti i pobiberiti. Kada se luk skuva, dodati 3-4 kasike milerama, zagrejati ga, ali ne dozvoliti da provri, smanjiti vatru i dodati buter sa bijelim lukom. Ostaviti da se kr~ka, pa dodati pu`eve. Pu`evi (kuvani) izvade se iz bujona i jo{ topli vade ~a~kalicom iz ku}ice. Jo{ malo prokr~kati sve zajedno. Servirati povr}e prstenasto po obodu tanjira, a u sredinu staviti pu`eve sa sosom.

46

FILETI SKU[E SA JABUKOVA^OM

 

            Sku{u isje}i na filete. Sje}i po du`ini, najprije sa jedne strane ki~me, pa sa druge, tako da se dobiju fileti bez ki~me, bez kosti. Posoliti ih i pobiberiti, odlo`ti u pli}u posudu. Preko nacijediti sok od 1 limuna.

            Pripremiti bujon: nasuti 1/2 l jabukova~e (vina od jabuke), zagrijati na {poretu, dodati 1-2 {argarepe nasje~ene na kolutove, 1/2 ve}e glavice crnog luka isje~enog na rebra, malo maj~ine du{ice, 1-2 listi}a lorbera. Ostaviti da vri 10-tak minuta, pa preliti preko ribe i ostaviti da se ohladi. Staviti u fri`ider, da odstoji 24 sata i slu`iti hladno.

47

OSLI] U VINU

 

                O~istiti osli}, odsje}i mu glavu i peraja. Otvoriti ribu, pa je posoliti i pobiberiti iznutra, a spolja samo posoliti. Posuti ribu bra{nom sa svih strana. Pleh podmazati sa maslinovim uljem, pa staviti ribu. Odozgo je premazati sa malo butera, a oko ribe nasuti iseckane 2 glavice luka vlasca. Dodati bijelo vino tako da riba ne ogrezne, vec da bude do polovine ribine debljine. Ribu posuti prezlom i staviti u prethodno zagrijanu rernu na 220 stepeni da se kuva - pe~e oko 20 minuta. Povremeno ribu prelivati sokom u kome se pe~e.

48

OSLI] SA BUTEROM I LIMUNOM

 

            Pripremiti osli} na isti na~in kao u receptu "Oslic u vinu". Na dno pleha rasporediti kri{ke 2 limuna o~i{}ena od kore i spoljne bijele opne. Preko toga staviti ribu, pa je premazati buterom i staviti u prethodno zagrijanu rernu na 220 stepeni. Pe}i je oko 20 minuta, a povremeno premazivati rastopljenim buterom.

            Kada je riba pe~ena, servirati je na tanjiru, a preko nje preliti slede}i sos: Uzeti rastopljeni buter, u njega nacijediti sok od 1 limuna i sve dobro promutiti, dok se ne dobije glatka lijepa masa. Isti sos preliti i preko krompira obarenog u slanoj vodi. Ukrasiti listi}ima per{una.

49

MUSAKA BEZ MESA

 

            100 gr pirin~a, 500 gr spanaca, 1 glavica crnog luka, 2 {argarepe, 2 jajeta, 1 kisela pavlaka, so, biber.

            Skuvati posebno u slanoj vodi: pirina~, spana} i {argarepu. Redjati u posudi za pecenje: red pirin~a, red mje{avine isjeckanog spana}a, crnog luka i {argarepe. Preliti sa umu}enim jajima, pavlakom i biberom i zape}i u rerni.

50

MARINIRANI RIBLJI FILETI

 

            Pripremiti marinadu:

            Isje}i filete morske ribe. Naliti da ogrezne bijelim vinom. Posoliti, pobiberiti, dodati maj~inu du{icu, lorber, mladi luk isjeckan (zelene djelove), nekoliko zrna bibera i nekoliko kolutova limuna. Ostaviti da riba stoji u marinadi 5-6 sati, povremeno prevrnuti ribu. Izvaditi ribu iz marinade i spustiti u zagrjani tiganj sa malo masnoc}e. Pe}i na tihoj vatri. Posoliti, pobiberiti i nastrugati malo morskog ora{~i}a. Prevrnuti na drugu stranu, opet posoliti, pobiberiti i nastrugati ora{~i}.

            Uz ovo jelo servirati krokete od tikvica. Istrugati tikvice, dodati ulupano jaje, malo prezle, so, biber i pavlaku. promije{ati i pr`iti krokete na ulju.

51

RIBLJI KROKETI

 

            Isje}i kvalitetno meso morske ribe, pa komade propr`iti na ulju. Izvaditi ih iz ulja, posoliti i pobiberiti, pa spu{tati u poh-masu i pr`iti ih u tiganju. Poh-masa: bra{no, jaja, so, mlijeko. Neka masa odstoji prije kori{}enja makar 1 sat.

52. 

MORNARSKE MU[LJE

 

            Propr`iti na malo ulja iseckan luk vlasac ili crni luk.

            U posebni prethodno zagrijani tiganj (bez masno}e) staviti mu{lje, poklopiti ih i ostaviti na blagoj vatri da se mu{lje otvore i puste te~nost.

            U propr`eni luk staviti malo prezli, zatim isjeckan bijeli luk i per{un i sve naliti sa malo bijelog vina. Ostaviti da se prokuva. Zatim naliti te~nost koju su ispustile mu{lje, pa spustiti i mu{lje i ostaviti da sve malo prokuva. Ne soliti, jer je te~nost koju ispuste mu{lje slana.

53

PIKANTNE MU[LJE

 

            Na masno}i dinstati luk vlasac, sitno sjeckani, pa dodati per{un, bijeli luk, maj~inu du{icu, list lorbera i obilato karija. Promije{ati i voditi ra~una da ne izgori. Dodati malo konjaka, malo bijelog vina i na kraju te~nost koju su ispustile mu{lje (pokrivene u tiganju, na blagoj vatri, bez masno}e). Dodati malo bibera i kuvati. Na kraju umije{ati pavlaku.

            Mu}lje servirati na tanjiru (zajedno sa lju{turama - ali ih prethodno vilju{kom izvu}i iz lju{ture i samo vratiti nazad) i preliti izdinstanom masom. Sve staviti u toplu rernu jo{ nekoliko minuta.

54

PASTRMKA SA ORASIMA

 

            O~istiti, oprati i ositi pastrmku.

            Orah isitniti satarom i malo izgnjeciti. Dodati buter i viljusk{om gnje~iti. Dodati sjeckani per{un i prezle, nacijediti malo limuna, posoliti, pobiberiti. Dobro sve izgnje~iti i promije{ati.

            Ribu umo~iti u bra{no, pa premazati smjesom od oraha. Pr`iti u tiganju, na malo masno}e, sa obje strane, 10-15 minuta.

55

DAGNJE SA SARDINAMA

 

            U tiganju propr`iti crni luk, isjeckani. Dodati izgnje~eni bijeli luk (2-3 ~e{nja), zatim paradajz isje~en na kocke. Dinstati, pa dodati isje~ene crne i bjele maslinke, posoliti i pobiberiti. Sve dobro prodinstati. Dodati ise~ene sardine, nastaviti sa dinstanjem. Na kraju dodati dagnje (mu{lje) i dinstati pod poklopcem dok se koljke ne otvore.

56

POHOVANE DAGNJE (RAZNJI]I)

 

            Spustiti dagnje u zagrijanu {erpu (bez masno}e), poklopiti i ostaviti da se otvore i ispuste tenost.

            Dagnje vilju{kom izvu}i iz lju{ture, pa ih nizati na ra`nji}e. Ra`nji}e uvaljati u bra{no, namazati dagnje jajetom i na kraju uvaljati u prezle. Ra`njice pr`iti u ulju, sa svih strana, 3-5 minuta.

57

PIKANTNE PE^URKE

 

            Propr`iti mesnatu slaninu sje~jenu na kocke. Ocijediti mast. Dodati biber, so, luk vlasac isje~en sitno i isje~ene pe~urke (najbolje vi{e razli~itih vrsta). Dinstati da ispuste svu vodu i da voda skoro ispari. Popra{iti prezlama, nastaviti sa pr`enjem. Na kraju posuti sjeckanim per{unovim listom.

58

PUNJENI [AMPINJONI

 

            12 ve}ih {ampinjona lijepo oprati i odstraniti im dr{ku. Propr`iti ih u malo ulja, sa obje strane, da postanu sasvim meki. Jo{ tople posoliti, u svaki {e{iri} staviti malo margarina, pa puniti mje{avinom krem sira, mlevenih oraha i isjeckanog bijelog luka. Pored|ati ih u tanjir, pa ukrasiti sjeckanim kiselim parikama i sjeckanim zelenim maslinkama.

 59

MUSAKA OD MIJE[ANOG POVR]A

 

            Obariti, svako zasebno, vi{e vrsta povr}a: 2 krompira isje~enih na kocke, 2 {argarepe i 1 korijen celera isje~ene na kocke, po 200 gr gra{ka, tikvica i boranije. Povr}e bariti kratko.

            Umutiti 3 jajeta sa 2,5 dcl mlijeka, dodati so, biber, maj~inu du{icu i nastrugati ora{~i}. Dodati obareno povr}e, promije{ati. Duguljasti kalup namazati margarinom, pa usuti smjesu, dobro pokriti alu-folijom i pe}i u rerni na 180 stepeni oko 1 sat. Sva te~nost treba da ispari, da vilju{ka kada se zabode u sredinu, ostane suva. Istresti na tanjir i slu`iti.

60

[UMSKI LONAC SA PU@EVIMA

 

            Pu`eve spustiti u dosta slane vode u koju je stavljena kopriva. Mje{ati rukama (obavezno staviti rukavice), na koprivi }e se skupljati sluz. Ponoviti vi{e puta, dok se sva sluz ne ukloni.

            Skuvati bujon sa kostima, raznim povr}em, solju i biberom. U taj bujon spustiti pu`eve i kuvati ih makar 3 sata. Kada su kuvani, ~a~kalicom ih izvaditi iz ljustura-ku}ica.

            U slanoj vodi skuvati 1 glavicu kupusa, isje~enog na vrlo krupne komade.

            U tiganj sa zagrijanom masno}om staviti puno peurki raznih vrsta: smpinjone, vrganj, lisi~arke...Posoliti i pobiberiti i dinstati dok te~nost ne ispari. Zatim ubaciti o~i{}ene skuvane pu`eve, dodati malo aleve paprike i naliti sa malo te~nosti u kojoj se bario kupus. Poklopiti i kuvati dalje.
            U drugom tiganju na zagrjanoj masnoci}j propr`iti sjeckani crni luk, pa dodati sitno isjeckanu slaninu pan~etu i dalje pr`iti. Kada se prodinsta, dodati ocije|eni kupus, promije{ati i kratko prodinstati.

            Servirati u ~iniji, u sredinu pe~urke sa pu`evima, a okolo kupus i slu`iti toplo.

61

SOS OD PE^URKI

 

            Izdinstati na ulju razne pe~urke: ampinjone, lisicarke, vrganj... Posoliti i pobiberiti, dodati crno vino, flambirati, pa dodati pavlaku i pustiti da sos ukr~ka. Slu`iti kao preliv preko pe~enja.

62

RIBA NA PER[UNU

 

            Uzeti 2 ka{ike ulja, 2 glavice isjeckanog crnog luka, 2 iseckana ~e{nja bijelog luka i dosta isjeckanog peunovog lista. Dodati malo sir}eta i vode i sve promije{ati. Preko toga staviti komade o~i{}ene, posoljene i biberom posute komade ribe. Ribu preliti uljem, posuti sjeckanim per{unovim listom i pe}i u rerni.

63

RIBLJI KROMPIR

 

            Isjeckati 1 glavicu crnog luka, dodati isjeckan perunov list i ulje, sve promije{ati. O~istiti 1 kgr krompira, isje}i na kolutove, posoliti i pobiberiti. U masno}om podmazanoj {erpi slagati red krompira, red luka, naizmjeni~no, a odozgo treba da bude krompir. Preliti uljem i pe}i u rerni istovremeno sa posudom u kojoj je pripremljena riba na per{unu.

64

ZEC (ILI PILE) SA PIVOM I PE^URKAMA

 

            Zagrijjati ulje u tiganju, pa ubaciti krupne komade mesa, prethodno posoljene i pobiberene. pr`iti dok lijepo ne porumene, odnosno, ne uhvati se korica (10-tak minuta). Izvaditi meso u tavu, a u sok od pe~enja ubaciti pe~urke ({to vi{e razli~itih vrsta, po mogu}nosti: {ampinjone, lisi~arke, vrganj...), dodati isjeckani crni i bijeli luk, posoliti i dodati i malo {e}era. Dinstati. Kada sva te~nost ispari, prebaciti pe~urke u tavu, preko mesa. Preliti pivom (da meso ogrezne) i staviti u rernu da se pe~e oko 25-30 minuta.

            Zatim ocijediti vi{ak te~nosti iz tave, pa tavu vratiti u rernu, da meso ostane toplo (rernu isklju~iti). Tu tenost kuvati dok ne ispari 1/3 kolici~ne. Sada dodati malo butera, rastopiti ga mije{aju}i, ali voditi ra~una da ne kuva, kako bi se dobio sos (preliv). Po potrebi jo{ dosoliti i pobiberiti.

            Kao prilog pripremiti u slanoj vodi obaren krompir (sje~en na krupne kocke), pa onda lijepo zape~en u tiganju u gu{~ijoj masti ili ulju.

            Servirati u odvojenim posudama: meso sa pe~urkama, krompir i sos.

            Kao pi}e servirati pivo ili crno vino.

65

[NICLE OD PIRIN^A SA SOSOM OD PE^URKI

 

            1 solju pirin~a obariti, ocijediti. Dodati 2 kas{ike bra{na, 1 jaje, soli i bibera. Praviti {nicle i pr`iti ih u ulju.

            2 ka{ike suvih pe~uraka skuvati u vodi. Dodati 1 ka{iku bra{na i naliti supom (mo`e i od kocke) i kr~kati na blagoj vatri. Na kraju umije{ati 1 dcl pavlake i ovim sosom preliti {nicle od pirin~a.

66

ZAPE^ENE MU[ULJE SA JAJIMA

 

            Sje}i sitno luk vlasac. Sipati u tiganj bijelo vino, dodati vlasac. Skuvati vlasac, pa dodati mu{ulje, posoliti i pobiberiti i pod poklopcem kuvati dok se mu{ulje ne otvore.

            Pripremiti sos: ulupati vilju{kom 2 `umanceta, dodati pavlaku, lupati dalje. Dodati alevu papriku, kari, mije{ati dalje. Doliti te~nost u kojoj su se kuvale mu{ulje, mije{ati dalje.

            U tiganju zagrijati ulje, spustiti spana}, nastrugati muskatni ora{~i}, i mije{ati bijelim lukom nataknutim na vrh vilju{ke. Mije{ati 2-3 minuta i ostaviti spana} da se kr~ka na tihoj vatri.

            Izvaditi meso iz {koljki.

            Spana} prebaciti u posudu koja ce i}i u rernu, a mo`e se iznijeti na sto za serviranje, rasporediti ga po dnu posude. Preko toga rasporediti meso od mu{ulja i preliti spremljenim sosom. Zape}i u rerni. Ispr`iti na vreloj masno}i nekoliko prepeli~ijih ili manjih koko{ijih jaja, posoliti ih i pobiberiti, pa jaja staviti odozgo na ispe~en spana i mu{ulje.

67

TART OD ZE^ETINE

 

            Izvaditi kosti iz zadnjeg dijela zeca.

            U tiganju sa masno}jom dinstati ise~en crni luk, pa dodati zgnje~en bijeli luk, na kolutove isje~en praziluk, posoliti i pobiberiti, dodati estragona i na tihoj vatri dinstati.

            U drugom tiganju propr`iti mesnatu slaninu isje~enu na kocke, pa dodati pe~urke (lisi~arke, {ampinjone, vrganj...{ta se ima) i pr`iti dok pe~urke ne puste vodu, pa dodati isje~eno ze~ije meso, opet posoliti i pobiberiti i dinstati 15-tak minuta. Zatim dodati prodinstani luk sa ostalim sastojcima iz prvog tiganja, naliti crnim vinom i bujonom i kuvati dok se meso ne skuva.

            Pripremiti tijesto od jajeta, butera, malo soli i bra{na, razviti ga. Izdinstano-skuvano meso, odnosno sadr`aj tiganja, prebaciti u posudu u kojoj ce se pe}i u reni (a mo`e se iznijeti na sto). Ivice posude ovla`iti, pa preko posude prebaciti tijesto, pritisnuti ga odozgo i posebno dobro pritisnuti ivice, da se tijesto zalijjepi. Odse}i vi{kove tijesta, prepustiti ga 1-2 cm preko ivice da {tr~i. Tijesto premazati `umancetom umu}enim sa malo vode, pa zape}i u rerni 15-tak minuta.

68

KNEDLE OD SIRA

 

            Izgnje~iti 250 gr {vapskog (sremskog) sira, dodati 2 jajeta i sa 3 ka{ike griza i 2 ka{ike bra{na umijesiti tijesto. Praviti knedle, spu{tati ih u osoljenu kipu}u vodu i kada isplivaju na povr{inu, vaditi ih rupi~astom ka{ikom i spu{tati u propr`enu prezlu. Ostaviti na zagrijanoj plotni do poslu`enja.

69

ALASKI PAPRIKA[

 

            U dublji sud slo`iti na dnu sjeckani crni luk i par ~e{njeva zgnje~enog bijelog luka. Zatim narendati {argarepu, dodati izdrobljeni list lorbera, sjeckani per{unov list, po volji ljutu sjeckanu papriku. Preko toga pore|ati komade rali~ite ribe, posoliti, pobiberiti, preliti uljem i naliti bijelim vinom da ogrezne. Tako se mo`e ponoviti u vi{e slojeva, dok ima ribe. Kuvati bez mije{anja, povremeno protresati. Slu`iti uz bareni krompir ili tijesto.

70

NADJEVENE PE^URKE

 

            30 pe~urki dobro oprati, otkinuti dr{ke. Na 1 ka{iki butera prodinstati 1 glavicu sitno sjeckanog crnog luka, pa dodati sitno sje~ene dr{ke pe~urki, dalje dinstati da ispari te~nost. Onda posoliti i pobiberiti, dodati (ako ima) pe~enog pile}eg bijelog mesa, malo senfa, pavlake i prezli i dovr{iti dinstanje.

            [e{iri}e ovla{ posoliti, puniti smjesom, re|ati u podmazan pleh i ispe}i u rerni. Slu`iti toplo.