Make your own free website on Tripod.com

 


KOLA^I  

Mali kuvar

1. Lenja pita I  
2. Lenja pita II  
3. Sitni kola~i I 
4. Sitni kola~i II 
5. Vladi~in hljeb

6. Baklava sa makom  
7. Urma{ice        
8. Engleski kola~
9. Kiflice od kokosa
10.Krempita 
11.Jafa kola~
12.Koh od griza  
13.Kiflice sa orasima 
14.Medenjaci 
15.Sitni kola~i 
16.Alva oblande
17.Pijane vanilice 
18.Kuvane {tangle sa orasima
19.Volovsko oko 
20.Rolat od smokava 
21.Rolat od jabuka 
22.Posna salama 
23.Piramide 

24.Kuglice od korn flejksa
25.Lijepi rolat (kao {tangle)
26.Kola~ sa sezonskim vo}em
27.Bombice od {argarepe
28.Kiflice od kokosovog bra{na
29.Vo}ni hljeb
30.Kuglice od {argarepe i jabuka
31.Posne vanilice
32.Kocke od smokava sa bademom
33.Rolat od kokosa
34.Kiflice od oraha (orasnice)
35.Bombice sa orasima 
36.Rolat od oblande
37.Piramide  II
38.Bakin tart sa `utim {e}erom 
39.Posne {tangle
40.Kupe od oraha
41.Rum kuglice
42.Rolat od kokosa
43.Slatka salama
44.Brze oblande
45.Vladi~in hljeb II

                                                     

 

1.    

LENJA PITA I

 

            Pripremiti tijesto od: 650 gr bra{na, 1 kvasca, 1 pavlake, 260 gr masti ili margarina, malo soli i malo {e}era. Sve dobro spojiti i razviti u 2 pravougaone forme. Prvu staviti u podmazan pleh, preko staviti fil pripremljen od istruganih jabuka, dobro ocije|enih, zatim staviti {e}er, cimet i prezle, pa drugu obgu. Pe}i u prethodno zagrijanoj rerni.  

 2.      

LENJA PITA II

 

            Pripremiti tijesto od 1/2 kgr bra{na, 1 margarina od 250 gr, 2 jajeta, 200 gr {e}era, pola pra{ka za pecivo, 1 vanilina. Umije{ano tijesto razviti u 2 pravougaone obge veli~ine pleha. Filovati sa 1,5 kgr o~i{}enih i izrendisanih jabuka, dobro ocije|enih i posutih {e}erom i cimetom.

 

3.    

SITNI KOLA^I I

 

            Umijesiti tijesto od 400 gr bra{na, 200 gr margarina, 150 gr oraha, 120 gr {e}era, 1 vanilin {e}era, 1 jajeta i 1 ka{ike ruma. Razviti tijesto debljine 1 cm, premazati `umancetom i posuti mljevenim orasima. Vaditi kalupima razli~ite forme, staviti u pleh i blijedo ispe}i. Dok je jo{ toplo, posuti ih vanilin {e}erom.

 

4.    

SITNI KOLA^I II

 

            Umijesiti tijesto od 1/2 kgr bra{na, 1/4 kgr {e}era, 300 gr masti, 2 jajeta, 1 vanilin {e}era i 1 pra{ka za pecivo. Umije{ano tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio ostaviti `ut, a u drugi dodati 3 {tangle strugane ~okolade ili 3 ka{ike kakaoa. Tijesto razviti debljine 1 cm, pa modlom vaditi male poga~ice. Pe}i na slaboj vatri u podmazanom plehu. Pe~ene poga~ice premazati pekmezom ili ~okoladom - spajati po dvije razli~ite boje (`utu sa crnom). Uvaljati ih u vanilin {e}er. Treba da stoje prije poslu`ivanja 2-3 dana.  
 

5.     

VLADI^IN HLJEB

 

            Pripremiti tijesto od 240 gr margarina, koji se dobro umuti sa 240 gr {e}era. Tome se doda 8 `umanaca, 300 gr bra{na, 65 gr sjeckanih oraha, 50 gr suvog gro`|a, malo isjeckanih urmi ili smokava i na kraju snijeg od 8 bjelanaca. Razliti u podmazan uzani, rebrasti pleh. Pe~e se na 200 stepeni oko 20-30 minuta. ^im se ispe~e, istrese se na dasku posutu bra{nom i pospe vanilin {e}erom u prahu. Sije~e se u kri{ke kada je sasvim ohla|en.

 

6.    

BAKLAVA SA MAKOM

 

            Baklavu pripremiti od 750 gr tankih kora. Filuje se smjesom od: 250 gr nesamljevenog maka, 250 gr {e}era, 1 jogurta, 200 gr ulja i 1 pra{ka za pecivo. Re|ati kore u plehu, a svaku pokriti slojem fila. Prije pe~enja, baklavu isje}i na kocke. Poslije zavr{enog pe~enja, preliti je sa {pinovanim {e}erom, tj. prokuvanom {oljom vode sa 1 {oljom {e}era. U ovaj preliv na kraju staviti i malo soka od limuna.

 

7.    

URMA[ICE

 

            Umijesiti tijesto od 250 gr margarina, 2 cijela jajeta, 150 gr {e}era, 100 gr kokosovog bra{na i 400 gr p{eni~nog bra{na. Tijesto dobro umijesiti, pa ga podijeliti u vi{e jufki. Od svake praviti valj~i}e - urma{ice. Valj~i}i imaju du`inu od oko 5-6 cm, a pre~nik je oko 2 cm. Re|ati ih u pleh i pe}i na blagoj vatri, da ostanu blijedi. Zatim napraviti preliv od 3 ~a{e vode i 750 gr {e}era, koji su dobro prokuvani, tako da se dobije gust sirup. Pri kraju dodati mu sok od limuna. Ispe~ene urma{ice preliju se sirupom i treba da u njemu stoje nekoliko dana prije upotrebe.  

 

 8.    

ENGLESKI KOLA^

 

            Ovaj kola~ sastoji se od tri dijela.

            I dio: Umijesiti tijesto od 150 gr butera ili margarina, 250 gr bra{na, 80 gr {e}era, 1/2 paketi}a pra{ka za pecivo, 1 cijelog jajeta, 1 `umanca i malo nastrugane kore limuna. Umije{ano tijesto staviti rastanjeno u podmazani pleh srednje veli~ine.

            II dio: Formirati smjesu od 150 gr mljevenih oraha, 150 gr {e}era, 50 gr isjeckanog suvog gro`|a, 1 vanilin {e}era i 5-6 ka{ika mlijeka. Izmije{ati i ovu smjesu i premazati preko ranije pripremljenog tijesta.

            Ovako pripremljen kola~ pe}i oko 15 min u zagrijanoj rerni, pa onda staviti preko njega i

            III deo: Ulupati snijeg od 3 bjelanca, dodati mu 50 gr sitnog {e}era, pa 2 `umanca i na kraju umije{ati 50 gr bra{na. Ponovo vratiti u rernu i na blagoj vatri osu{iti.

 

9.     

KIFLICE OD KOKOSA

 

            Umutiti 250 gr butera ili margarina sa jednim jajetom i 120 gr {e}era. Kada masa postane pjenasta, dodati 200 gr kokosovog bra{na i 300 gr obi~nog bra{na. Tijesto dobro izmijesiti i praviti kiflice. Pore|ati ih u pleh i pe}i dok ne porumene, na ja~oj vatri. Uvaljati ih u prah {e}er dok su vru}e.

 

10.    

KREMPITA

 

            Za tijesto je potrebno: 1/4 kgr bra{na, 1 cijelo jaje, malo soli, 1 paketi} margarina i vode. Od bra{na, jajeta i vode umijesiti tijesto da ne bude premekano. Razviti ga u obliku ve}eg pravougaonika, tako da bude debljine malo ve}e od 1/2 cm. Preko tijesta nasje}i listi}e margarina. Tijesto preklopiti tri puta. Zatim ga jo{ 3-4 puta razvaljati, uvijek stavljati preko tijesta listi}e margarina i preklapati kao i prvi put. Za pe~enje razvu}i ga opet u ve}i pravougaonik, veli~ine duplo ve}e nego {to je pleh na kome }e se tijesto pe}i. Rasje}i ga na pola, pa pleh (okrenuto dnom na gore) pokvasiti vodom i preko njega staviti tijesto. Pe~e se u vreloj rerni.

            Kada je tijesto pe~eno, jedan list namazati kremom, a drugi izrezati u kvadrate `eljene veli~ine, pa ih slo`iti na kremom namazano tijesto i onda pa`ljivo, vla`e}i no` u vru}oj vodi, prorezati kroz krem donje tijesto. Preko svega napra}iti prah {e}erom.

            Krem pripremiti tako {to se u 1/2 l mlijeka stavi 4-5 ka{ika {e}era i pusti da mlijeko prokuva. U me|uvremenu dobro se umuti 4 cijela jajeta, pa mu se doda 4 ka{ike bra{na i 1 vanilin {e}er. Ovo se, kao puding, ukuva u klju~alo mlijeko i stalno mije{aju}i skuva krem.  

11.    

JAFA KOLA^

 

            Napraviti tijesto od 4 jajeta,10 ka{ika {e}era, 14 ka{ika mlijeka, 14 ka{ika ulja, 20 ka{ika bra{na i 1 kesice pra{ka za pecivo. Sipati masu u podmazan pleh i pe}i u dobro zagrijanoj rerni. Provjeriti da li je tijesto pe~eno tako {to se ubode iglom za {trikanje, pa ako nema tragova tijesta, zna~i da je pe~eno. Ispe~en i ohla|en kola~ presje}i po du`ini na 2 dijela.

            Fil se pravi ovako: napraviti {erbet od 200 gr {e}era i 7 ka{ika vode (treba da proklju~a samo 1 klju~). U {erbet izmrviti polovinu ispe~enog tijesta i izrendati pomorand`u sa korom, koja je prethodnog dana dobro oprana i stavljena u zamrziva~ da se zamrzne. Rendati na sitnoj strani rendeta.

            Polovinu tijesta namazati sa malo d`ema od kajsija i nafilovati smjesom pripremljenog fila.

            Glazuru napraviti tako {to se ~okolada za mje{anje istopi na pari i prelije preko kola~a. Preliv se mo`e napraviti i od malo butera, mlijeka i kakaoa.

            Kola~ ohladiti u fri`ideru, pa sje}i na kocke i slu`iti.

 

12.    

KOH OD GRIZA

 

            Ulupati ~vrst snijeg od 6 bjelanaca sa 6 ka{ika {e}era, pa tome, dalje lupaju}i, dodavati jedno po jedno 6 `umanaca. Ulupanoj smjesi dodati 6 nepunih ka{ika p{eni~nog bra{na i 6 nepunih ka{ika p{eni~nog griza. Sve lagano izmije{ati, pa smjesu usuti u podmazanu i bra{nom posutu posudu u kojoj }e se koh pe}i. Ispe}i, pa preliti sa 1,5 l zasla|enog i vanilom zamirisanog hladnog mlijeka. Koh vratiti u rernu, koja je isklju~ena ~im je koh iz nje izva|en. Ostaviti tako 20 - 30 minuta. Potom koh istresti na tacnu i sje}i i servirati kao tortu. Dobro je preliti sirupom od ribizle, maline ili kupine, ili nekim d`emom od ovog vo}a.  

 

13.    

KIFLICE SA ORASIMA

 

            Umijesiti tijesto od 250 gr margarina, 2 jajeta, 75 gr {e}era u prahu, 100 gr mljevenih oraha i 350 gr bra{na. Tijesto dobro izraditi, pa praviti manje kiflice i pe}i ih na blagoj vatri, tako da ostanu skoro bijele.  

14.    

MEDENJACI

 

            Potrebno je: 500 gr bra{na, 250 gr {e}era, med, 4 jajeta, 2 dcl pavlake i kesica pra{ka za pecivo. Umutiti jaja sa {e}erom i medom, dodati ostale sastojke, pa masu uliti u podmazan i bra{nom posut pleh. Pe}i pola sata u umjereno zagrijanoj pe}nici.  

 

15.   

SITNI KOLA^I

 

            Umijesiti tijesto od 200 gr margarina, 150 gr mljevenih oraha, 120 gr {e}era sa vanilin {e}erom, 1 ka{ike ruma, 1 cijelog jajeta i 400 gr bra{na. Tijesto razvu}i debljine 1 cm, premazati `umancetom, posuti mljevenim orasima i vaditi kola~i}e raznih formi. Ispe}i blijedo i toplo posuti vanilin {e}erom u prahu.

  

16.   

ALVA - OBLANDE

 

            Rastopiti na vatri 200 gr margarina, 300 gr {e}era, 300 gr ceten alve, 4 ka{ike vode i 1-2 ka{ike kakaoa. Ovo kuvati, mije{aju}i stalno. Kuvano je kada se na dnu {erpe pojavljuje trag od varja~e. Toplim filom filovati oblande.  

17.    

PIJANE VANILICE

 

            Potrebno je 1/2 kgr bra{na, 1/4 kgr masti, 1 ka{ika {e}era, 1 vanilin {e}er i 1 dcl vina. Najprije sve izmije{ati mikserom, osim vina. Na kraju dodati vino i formirati tijesto. Razvije se debljine 1 cm, vade se vanilice ~asicom i pe~e u podmazanom plehu na 220 stepeni oko 15 minuta. Prohla|eno se filuje pekmezom, spajaju}i po dvije poga~ice i uvalja u prah {e}er.

 

18.    

KUVANE [TANGLE SA ORASIMA

 

            Staviti u {erpu 400 gr {e}era, preliti vodom da {e}er ogrezne, pa kuvati na umjerenoj vatri. Dodati 4-5 {tangli ~okolade isitnjene na komadi}e, 300 gr mljevenih oraha, 3-4 kesice vanilin {e}era, pa dalje kuvati, mije{aju}i, dok se ne primijeti trag od varja~e. Dasku za mije{anje premazati uljem, istresti kuvanu masu, vla`nim rukama formirati u plo~u debljine 0.5 cm i preliti slijede}im sirupom: 6-7 ka{ika {e}era kuvati sa vodom, dok masa ne postane gusta. Preliti preko plo~e i poravnati no`em. Hladno sje}i u uzane {tangle.

 

19.    

VOLOVSKO OKO

 

            Ovla`iti salvet, staviti preko njega 1 oblandu, pa prekriti jo{ jednom salvetom, da bi se oblanda ovla`ila. Oblandu filovati slede}im filom: Mljevene orahe za{e}eriti i preliti mlijekom; ovim premazati cijelu povr{inu oblande. Uz ivicu staviti isje~en ratluk debljine 1 prsta, uviti u rolnu, pa preliti otopljenom ~okoladom. Preliv: 6-7 ka{ika {e}era, malo vode, 2 {tangle ~okolade, malo margarina ili butera. (Koli~ina oraha je 250-300 gr za 2 oblande). Sje}i kolutove debljine oko 1 cm.  

 

20.    

ROLAT OD SMOKAVA

 

            500 gr suvih smokava samljeti na ma{ini za meso, dodati 2 {tangle izrendane ~okolade, zamijesiti sa u{pinovanim {e}erom, rastanjiti oklagijom na dasci koja je prethodno posuta kristal {e}erom. Formirati pravougaonik i na njegovu sredinu, po du`ini, staviti skuvan kokosov orah. 250 gr kokosovog oraha skuvati sa malo vode i 250 gr {e}era. Sastaviti krajeve tijesta i formirati piramidu. Sje}i piramide debljine oko 1 cm.

 

21.    

ROLAT OD JABUKA

 

            500 gr {e}era u{pinovati sa malo vode, dodati 1 kgr o~i{}enih narendanih nakiselih jabuka, pa kuvati dok masa ne bude gusta i ne po~ne da se odvaja od dna {erpe. Na kraju dodati 150-200 gr krupno isjeckanih oraha. Masu istresti na dasku posutu prah {e}erom ili na masan papir i formirati salamu. Sje}i kolutove debljine oko 1cm. Ostaviti da se dobro osu{e.

 

22.    

POSNA SALAMA

 

            Uzeti 250 gr {e}era, 250 gr mljevenih oraha, nastruganu koru od limuna, 2 {tangle ~okolade i malo sitno sjeckanog badema. Sve sipati u {erpu i zagrijati na {poretu da bude mlako. Zamijesiti sa sokom od 1 limuna, pa ga staviti na dasku posutu kristal {e}erom i rukama uvaljati valjak. Ostaviti dan-dva da se osu{i, pa sje}i na kolutove debljine oko 1 cm.

 

23.    

PIRAMIDE

 

            Zamijesiti sa 250 gr {pinovanog {e}era: 250 gr mljevenog oraha, 250 gr sje~ene urme, 250 gr suvog gro`|a i malo ruma. Od ove smjese praviti piramide ili kuglice.

 

24.    

KUGLICE OD KORN FLEJKSA

 

            190 gr margarina staviti u {erpu na srednju vatru, da se topi. Odmah dodati 150 gr {e}era, a kada se otopi i 150 gr ~okolade i 6 ka{ika meda. U vru}u smjesu dodati 1 kutiju korn flejksa. Dobro izgnje~iti da se korn flejks namo~i. Malo prohladiti, pa vaditi ka{i~icom i puniti korpice od papira.

 

25.    

LIJEPI ROLAT - spremiti kao {tangle

 

            Potrebno je: 5 jaja, 5 ka{ika {e}era, 100 gr oraha, 2 {tangle ~okolade, ka{ika bra{na. Za fil: 200 gr oraha, 1/8 l mlijeka, 100 gr {e}era, 100 gr suvog gro`|a, 200 gr butera.

            Cijela jaja umutiti sa {e}erom, dodati orah i bra{no. Staviti u podmazan pleh da se pe~e. Kada je tijesto gotovo, istresti ga na salvet, zaviti u rolat i ostaviti da se ohladi. Fil: mljevene orahe popariti mlijekom, prokuvati, dodati {e}er i suvo gro`|e. Masu prohladiti, pa dodati 100 gr umu}enog butera. Dobro izmije{ati i filovati rolat. Preliti rastopljenom ~okoladom sa 100 gr butera.

 

26.   

KOLA^ SA SEZONSKIM VO]EM

 

            Umutiti mikserom ~vrstu pjenu od 4 bjelanceta, dodati 4 {oljice od crne kafe {e}era i 4 `umanceta. U ovu masu dodati, mije{aju}i lagano varja~om, 2 {oljice ulja i 4 {oljice bra{na. Sipati u podmazan pleh i pe}i na temperaturi od 250 stepeni. Kada je tijesto upola pe~eno, pore|ati odozgo jagode, maline, vi{nje, kajsije ili bilo koje sezonsko vo}e, po{e}eriti i vratiti u rernu da se dope~e.

   

27.    

BOMBICE OD [ARGAREPE

 

            Skuvati sirup od 1/2 kgr {e}era i ~a{e vode. Dodati u sirup 750 gr strugane {argarepe, dodati sok od 1 limuna i kuvati sve dok se ne zgusne. Kada se prohladi, praviti kuglice, uvaljati ih u kristal {e}er i stavljati u papirne korpice.  

28.    

KIFLICE OD KOKOSOVOG BRA[NA

 

            Umutiti 250 gr butera ili margarina sa 1 jajetom i 120 gr {e}era. Kada masa postane pjenasta, dodati 200 gr kokosovog bra{na i 300 gr p{eni~nog bra{na. Tijesto dobro izmijesiti i praviti kiflice. Pore|ati ih u pleh i pe}i dok ne porumene na ja~oj vatri. Posuti prah {e}erom jo{ dok su vru}e. Ostaviti da stoje neki dan prije upotrebe, da omek{aju.

 

29.     

VO]NI HLJEB

 

            Ulupati snijeg od 6 bjelanaca, dodati 200 gr {e}era. U ~vrstu pjenu sipati 600 gr rastopljenog margarina, 120 gr isjeckanih oraha, 120 gr ~okolade za kuvanje isje~ene na kocke, 120 gr suvog gro`|a i na kraju 120 gr bra{na. Kalup namazati margarinom i posuti bra{nom. Pe}i na tihoj vatri i sje}i kada se ohladi.

  

30.     

KUGLICE OD [ARGAREPE I JABUKA

 

            U{pinovati 500 gr {e}era sa 1 ~asom vode, pa dodati 1/2 kgr rendanih jabuka, 1/2 kgr rendane {argarepe i sok i nastruganu koru od 1 pomorand`e. Kuvati dok se sasvim ne zgusne, pa dodati malo sjeckanog badema ili oraha. Ostaviti da se ohladi. Praviti kuglice, uvaljati ih u kristal {e}er i stavljati u papirne korpice.  

 

31.     

POSNE VANILICE

 

            Umijesiti tijesto od 200 gr margarina, 150 gr {e}era, 100 gr mljevenih oraha i 350 gr bra{na. Tanko razvu}i, pa vaditi male poga~ice ~a{icom, slagati u pleh i pe}i u prethodno zagrijanoj rerni. Pe~ene po 2 lijepiti pekmezom od kajsija, uvaljati u prah {e}er zamirisan vanilom i ostaviti prije kori{}enja da stoje nekoliko dana, da odmek{aju.  

 

32.     

KOCKE OD SMOKAVA SA BADEMOM

 

            200 gr {e}era i 2 dcl vode skuvati kao sirup (u{pinovati). Dodati sok od 1 limuna, 1 vanilin {e}er, 300 gr mljevenih smokava, 150 gr mljevenih badema i 1 ka{i~icu kakaoa. Dobro izmije{ati, pa filovati 3 kore oblandi. Dobro pritisnuti da se slijepe. Sje}i na kocke.  

 

33.     

ROLAT OD KOKOSA

 

            Pripremiti koru za rolat od 300 gr mljevenog keksa, 150 gr {e}era u prahu, 1 dcl jake crne kafe i 3 ka{ike kakaoa.
   
         Fil pripremiti od 200 gr umu}enog maslaca sa 200 gr {e}era u prahu. Dodati 200 gr kokosa. Nafilovati koru, uviti rolat i ostaviti nekoliko dana da se osu{i. Sje}i na kolutove.


34.     

KIFLICE OD ORAHA (ORASNICE)

 

            4 jajeta umutiti sa 350 gr {e}era i 1 kesicom vanilin {e}era, pa kuvati u pari, stalno mije{aju}i, dok ne po~ne da se zgu{njava. Onda skinuti sa vatre, malo prohladiti, dodati 500 gr mljevenih oraha i od mase praviti kiflice. Uvaljati ih u sjeckane orahe i slagati u pleh. Na tihoj vatri su{iti ih u rerni.

 

35.     

BOMBICE SA ORASIMA

 

            Umijesiti masu od 150 gr mljevenih oraha, 150 gr {e}era u prahu, 150 gr sjeckanih oraha, 4 {tangle sjeckane ~okolade i 2 bjelanceta. Praviti bombice i uvaljati ih u smjesu od mljevenih oraha izmije{anih sa rendanom ~okoladom. Servirati ih u papirnim korpicama.  

 

36.     

ROLAT OD OBLANDE

 

            100 gr {e}era i 2 ka{ike kakaoa skuvati u 1 dcl vode. Dodati 100 gr mljevenih oraha, 100 gr suvog gro`|a, 200 gr smokava, 200 gr mljevenog keksa i 1 ka{i~icu cimeta. Dobro zamijesiti, tj. izmije{ati, premazati nakva{enu oblandu i uviti u rolat.  

 

37.     

PIRAMIDE II

 

            250 gr oraha (pola mljevenih, pola sjeckanih), 250 gr urmi, 250 gr suvog gro`|a zamijesiti sa 250 gr {pinovanog {e}era, pa od dobijene mase praviti piramide, uvaljati u mljeveni orah, lje{nik ili ~okoladu.  

 

38.     

BAKIN TART SA @UTIM [E]EROM

 

            Umijesiti tijesto od 200 gr bra{na, 80 gr butera, 1 jajeta i 2 ka{ike mlijeka za{e}erenog sa 2 ka{i~ice {e}era, u kome je podignut kvasac. Dodati i malo soli. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da kisne oko 3 sata.

            Tijesto rastanjiti kru`no, debljine oko 1/2 cm. Podmazati okrugli kalup rebrastih ivica sa malo butera, posuti dno bra{nom. Staviti tijesto, a posebno ga pritisnuti uz podignute ivice kalupa. Tijesto malo izbosti, pa posuti sa malo bra{na. Preko toga rasporediti 125 gr `utog {e}era. Naliti sa 1/4 l slatke pavlake, u koju je umu}eno 1 cijelo jaje. Odozgo staviti jo{ malo `utog {e}era preko pavlake. Pavlakom premazati i podignute ivice tijesta. Pri tome koristiti ~etkicu ili peru{ku. Rernu prethodno zagrijati na 250 stepeni, staviti kola~, pa poslije 2-3 minuta smanjiti vatru na 180 stepeni i pe}i oko 20 minuta. Sje}i na par~ad i slu`iti toplo.  

 

39.     

POSNE [TANGLE

 

            250 gr {e}era naliti sa 1 {oljom vode i pustiti da provri. Iscijediti sok od pola limuna, pa skinuti sa vatre i dodati 100 gr mljevenih badema i 200 gr mljevenih oraha. Od toga formirati plo~u debljine prsta, posuti prah {e}erom i ostaviti da se ohladi. Sje}i na {tangle.

 

40.     

KUPE OD ORAHA

 

            250 gr {e}era naliti sa malo vode, pa pustiti da sirup provri. Dodati 250 gr krupno mljevenih oraha i ostaviti da se ohladi.

            Zasebno umutiti 250 gr margarina, dodati mu 4-5 {tangli omek{ane ~okolade za kuvanje. Tome dodati i ohla|enu masu sa orasima, sve promije{ati i ostaviti u fri`ideru da se ohladi. Masom puniti {pric za torte i praviti kupe da se osu{e, nekoliko dana.  

 

41.     

RUM KUGLICE

 

            Umutiti 250 gr margarina sa 250 gr {e}era u prahu, pa dodati 250 gr mljevenog keksa, 100 gr mljevenog oraha, 1 ~a{icu ruma i 1 {olju kokosovog bra{na. Sve izmije{ati i praviti kuglice. U svaku staviti u sredinu zrno suvog gro`|a, ili badema (olju{tenog) ili lje{nika. Kuglice uvaljati u mljeveni orah ili badem.  

 

42.     

ROLAT OD KOKOSA

 

            Umijesiti tijesto od 300 gr mljevenog keksa, 150 gr {e}era u prahu, 3 ka{ike kakaoa i 1 dcl jake skuvane kafe. Masu podijeliti na 2 dijela i svaki tanko razviti na najlon kesi. Za fil umutiti 200 gr margarina sa 200 gr {e}era u prahu i 200 gr kokosovog bra{na.

            Premazati svaku koru filom i umotati pa`ljivo u rolate. Ostaviti da se osu{i, pa sje}i na re`njeve.

  

43.   

SLATKA SALAMA

 

            1 ve}u oblandu staviti u vla`nu krpu i kada omek{a, uviti kao rolat. Umijesiti fil od 100 gr {e}era u prahu, 100 gr suvog gro`|a, 200 gr mljevenih smokava, 200 gr mljevenog keksa, 2 ka{i~ice kakaoa, 1 ka{i~ice cimeta i 1 ~a{ice ruma.

            Premazati oblandu, uviti u rolat i sje}i (kada se osu{i) na re`njeve.  

 

44.     

BRZE OBLANDE

 

            Pustiti da provri 1 ~a{a mlijeka, pa dodati da se rastopi 1 margarin i 4 ka{ike bra{na. Kuvati krem, pa dodati 2 kasike kakaoa i 350-400 gr {e}era. Ovom masom filovati oblande, dobro pritisnuti i sjutra dan sje}i na kocke.  

 

45.    

VLADI^IN HLJEB II

 

            Ulupati ~vrst snijeg od 8 bjelanaca, dodavati (postepeno, ka{ika po ka{ika) stalno lupaju}i 280 gr {e}era. Rastopiti 150 gr margarina, pa tako rastopljen sipati u bjelanca. Dodati i 160 gr bra{na, 100 gr sjeckanih oraha, 100 gr suvog gro`|a i 100 gr sjeckanih suvih smokava. Masu lagano promije{ati. Podmazati uzanu tepsiju (glatku ili rebrastu), posuti bra{nom i usuti smjesu. Pe}i na 150 stepeni (u prethodno zagrijanoj rerni) 35 min.