Make your own free website on Tripod.com
 Gospodinu Branku Lukovcu

Subject: KOMENTAR NA VASU IZJAVU O JUGOSLOVENSKOJ DIPLOMATIJI


Attn:
 
Gospodin Branko Lukovac
MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA
REPUBLIKA CRNA GORA
 
Postovani gospodine Ministre,
 
Koristim ovu priliku da Vas srdacno pozdravim i zazelim puno uspeha u Vasem radu koji je kako vidim ovih proteklih mjeseci bio veoma intenzivan i naporan. Moji mnogobrojni poslovi mi rijetko kada dopustaju da pazljivije citam nasu stampu, ali ovoga puta sam procitao Vasu izjavu od 14/12/2000. godine o tome da ste iznosili stav u svoje ime oko nepriznavanja legitimeta novih jugoslovenskih diplomata.
Ne samo da je Vasa izjava  na mjestu, nego oko nje nije bilo potrebno nikakvoga  ublazavanja , izvinjenja, niti dopunskih tumacenja. Vi ste svakako svjesni da Vasa izjava ima mnogo vecu tezinu nego sto to na prvi pogled izgleda.
 
Izjava ministra inostranih poslova je jedan od izvora medjunarodnoga javnoga prava kao sto se to moze vidjeti iz klasicnoga uzbenika Lauterpacht-a i Openheim-a, International Law, a kod nas je u vrijeme dok sam ja bio na post-diplomskih studijama prof.dr. Miroslav Kreca 1983 objavio uzbneik' Izvori Medjuradnoga Prava " gdje je citirana izjava isto kao i Vasa. Tako je cuveni slucaj teritorijalnoga odvajanja Greenland-a nastao u neformalnom razgovoru izmedju dva ministra inostranih poslova, kada je jedan ministar izjavio drugome da on ne bi imao nista ako njegova zemlja izvrsi ankesiju toga dijela kopnene mase. Uzalud se kasnije tokom sudskoga spora ostecena strana pozivala da je to bila "privatna izjava" i data u "neformalnoj atmosferi". Ondasnji Sud medjunarodne pravde donio je jedinu mogucu odluku i tako je Greenland promjenio suverenitet preko noci.
 
Kao sto vidite izjava ministra inostranih poslova ima tezinu, i ja Vam cestitam na tome sto ste ukazali da diplomatija onakva kakva jeste danas nema nikakvi legitimet. Stavise mislim da nijeste u tome isli dovoljno daleko, ali ste se sa tom jednostavnom recenicom uklopilili u trendove medjunardonoga prava i nadam se da ce Vas neko jednoga dana citirati kada se bude pisao uzdbenik o stvaranju drzave Crne Gore.

 Primite izraze mojega osobitoga postovanja,
 
 
Best regards
 
John Gregovich
IMMCO LTD NEW ZEALAND
DIVISION OF SPLIT SHIP MANAGEMENT
E-mail: john@immco.co.nz
E-mail: jgregovich@xtra.co.nz
http://www.immco.co.nz/maritime/index.html