Make your own free website on Tripod.com
CIJENE KUCA I STANOVA U MELBURNU DOSTIZU ASTRONOMSKE VRIJEDNOSTI

MILIONI DOLARA ZA POGLED NA PLA
ZU

Prosjecna cijena kuca u Port Melburnu, Bentliju, Elvudu, Sent Kildi i Brajtonu krece se oko 600.000 dolara, a one s pogledom na obalu i nekoliko miliona • Skok cijena zabiljezen i u zapadnim predgradjima, gdje zivi dosta nasih ljudi

Prije samo nekoliko godina Melburn je u konkurenciji najljepsih svjetskih gradova proglasen za najpogodnije mjesto za žzivot, a kako sada stvari stoje - uslov da se zivi u njemu, pogotovo ako se radi o blizem centru grada - mora "debelo" i da se plati.
Uz dobro poznat dio grada po imenu Turak (Toorak), koji vec duze vremena nosi prefiks "najtrazeniji i najpopularniji", sve su trazeniji i predjeli uz plazu, koji se jednim imenom nazivaju - Port Filip. U ovu grupu spadaju - Port Melburn, Bentli, Elvud, Sent Kilda i Brajton, a cijene kuca, koje, (mora se priznati) u vecini slucajeva izgledaju velicanstveno - dostizu astronomske cijene.
- Port Melburn je sve popularniji dio grada, a tako je i sa cijelim Port Filipom - kaze Rik Feldman, agent za prodaju i izdavanje nekretnina u agenciji "Maher".

Lokacija je nevjerovatno bitan preduslov za cijenu kuce. Cijena kuce u Pikl ulici koja deli Port Melburn od Juznog Melburna zavisi prvenstveno od toga na kojem se dijelu ulice kuca nalazi. Ona na teritoriji Port Melburna kosta cak 100.000 dolara vise od one sto samo nekoliko metara zalazi u Juzni Melburn.
Feldman navodi podatak da je najmanja cijena kuce u ovom dijelu grada cak - 300.000 dolara i to, kako kaze, u slucaju da imate srece.
- Kuca koja je 87. godine kostala 60.000 dolara - danas se ne moze kupiti ispod 400.000 dolara! - istice on.
Slicna situacija je i u Brajtonu, koji medju gradjanima Melburna takodje vazi za jedan od atraktivnijih djelova grada.
- Cijene kuca u poslednjih nekoliko godina neprestano rastu, a kupaca ima - mnogo. Prosjecna cijena kuca je oko 600.000, ali one sa pogledom na obalu - nerijetko dostizu vrijednost i po nekoliko miliona" - objasnjava Gari Rid, agent za prodaju i izdavanje nekretnina iz Brajtona.
Da, medjutim, rast cijena i interesovanja za kupovinom kuca nije zabiljezen samo u priobalnom dijelu glavnog grada Viktorije, najbolje svjedoce zapadna predgradja Futskraj, Sanšajn i Brajbruk (gdje zivi veliki broj nasih ljudi), gdje je, kako tvrdi Vejn Rodzers agent "Greenwoods" u Futskraju, u poslednje tri godine cijena nekretnina skocila za trideset odsto.
- S obzirom na cinjenicu da se Futskraj nalazi na 15-ak minuta od grada, sasvim je jasno da cijene ovdje jos nijesu dostigle svoju pravu vrijednost - kaze Rodzers.

Skupo i u Futskraju

Vejn Rodzers navodi podatak da se prosjecne cijene kuca u Futskraju sada krecu od 190.000 do 210.000 dolara, a stanova od 85.000 do 130.000.
- Ako se, pri tom zna i cinjenica da se prije tri godine u ovom dijelu grada stan mogao kupiti za cijenu od 60.000 do 85.000 - sasvim je jasno o kakvom je skoku cijena rijec - istice Rodzers.