Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

MOMCILO KRAJISNIK U HAGU
(Beta specijalno za "Monitor", sa Pala)
 
Hapsenje u zoru


 
Gotovo da postaje pravilo da se na Palama uoci izbora desavaju krupne stvari nakon kojih dva, nepomirljivo suprotstavljena, politicka bloka u Republici Srpskoj medjusobnim optuzbama skupljaju glasove biraca. Slucajno ili ne, za oba poslednja dogadjaja veze se ime Momcila Krajisnika, bivseg clana Predsednistva BiH i bivseg predsednika Narodne skupstine RS. 
   U avgustu 1998. godine, uoci opstih izbora u BiH, u centru Pala ubijen je tadasnji zamenik nacelnika Centra javne bezbednosti Srpskog Sarajeva Srdjan Knezevic, policajac koji je najavljivao odlucnu borbu protiv kriminala i korupcije, posebno u redovima Srpske demokratske stranke (SDS). Vladajuce stranke, okupljene oko koalicije "Sloga" tada su optuzivale Krajisnika da je indirektno umesan u ubistvo Knezevica. Optuzbe nisu dokazane na sudu, ali je Krajisnik od Zivka Radisica izgubio izbornu trku za novi mandat u Predsednistvu BiH.
   Opet uoci izbora, ovoga puta lokalnih, koji ce se u BiH odrzati 8. aprila, francuski specijalci u sastavu Sfora u ponedeljak (3. aprila) hapse Momcila Krajisnika u kuci njegove porodice na Palama, na osnovu tajne optuznice Haskog tribunala, podignute, kako je saopsteno, tek 26. februara ove godine. Nakon hapsenja, SDS, ciji je Krajisnik osnivac i visoki funkcioner, optuzuje koaliciju "Sloga" da je podstakla ovu akciju kako bi isprovocirala nemire za koje bi SDS bila okrivljena. 
   "Reagovati treba onako kako to oni ne ocekuju. Reagovacemo dostojanstveno i mirno, a snagu volje naroda pokazacemo 8. aprila i to ce biti nas najbolji odgovor", porucuje u saopstenju izdatom nakon hapsenja Krajisnika Mirko Sarovic, potpredsednik RS i visoki funkcioner SDS-a.
   Da li zbog ovakvih poruka celnika SDS-a ili zbog nepopularnosti Momcila Krajisnika, za cije se ime vezuju brojne kriminalne afere u RS - na Palama, a ni u ostalim delovima srpskog entiteta nije bilo protesta gradjana, iako je akcija hapsenja, prema svedocenju Krajisnikove porodice, bila izvedena uz prekomernu upotrebu sile. Za razvaljivanje vrata porodicne kuce Krajisnika upotrebljen je plasticni eksploziv, nakon cega su Krajisnikovi roditelji, otac Sretko (80) i majka Milka (76), oruzjem saterani u cosak sobe u kojoj su ih vojnici zatekli. Krajisnikove sinove, Milosa i Njegosa, ne starije od 20 godina, vojnici su svezali plasticnom vrpcom i pretili da ce pucati ukoliko se pomere.
   "Da su kucali, ja bih im otvorio", rekao je za agenciju Beta Sretko Krajisnik, ali nije imao snage da dalje govori. Njegova supruga Milka svedoci da je u sobi svog sina, nakon sto su ga vojnici odveli, pronasla Momcilovo odelo i kucne papuce. "Otisao je bos, u pidzami i bez papuca... Mene i Sretka pribili su puskama uza zid... Nisu mi dozvolili da odem u kupatilo, a ja sam htela da vidim kako ga vode", izgovorila je placnim glasom.
   Ni Krajisnikovi sinovi nisu videli ocevo hapsenje. "Probudila me eksplozija, a kad sam se rasanio, oni su vec bili u nasoj sobi. Jedan nas je pozdravio sa 'dobro jutro' na engleskom, ali su govorili i na srpskom i na francuskom jeziku. Zahtevali su da sklonimo deke... Trazili su, valjda, oruzje... Naterali su nas da legnemo potrbuske, svezali nam ruke na ledjima plasticnom vrpcom, a glave pokrili jastucima... Pretili su da ce pucati ako se pomerimo... Sve je trajalo ne duze od deset minuta...", prica stariji Krajisnikov sin Milos, a u rukama drzi plasticnu vrpcu.
   U kuci haos. Eksploziv je odvalio podobar komad vrata, a iverja je bilo svud okolo, i po stepenicama koje vode na sprat, do primace sobe u kojoj je Krajisnik uhapsen. U decijoj spavacoj sobi sve ispreturano, a na krevetima carsavi na kojima se jasno ocrtavaju tragovi vojnickih cizama. Ukucani nisu dirali nista cekajuci da dodje policija i izvrsi uvidjaj.
   I dosli su, tek posle 11 casova, punih osam casova nakon akcije Sfora. Cutke se pozdravljaju sa clanovima Krajisnikove porodice i nemocno slezu ramenima. 
   Pred kucom je i Momcilov mladji brat Mirko Krajisnik. "Ovo je uradila horda divljaka, ljudi koji ni po kakvom mandatu nemaju pravo da se ovako ponasaju. I zao mi je i drago sto nisam bio tu. Zao, jer ga ne bih dao, a  kako  bi  se to zavrsilo ne mozemo pretpostaviti. Drago, jer ostao sam da se svim raspolozivim sredstvima borim da se ova  nepravda  ispravi", prica   on.
   U ruci drzi brojeve telefona ovlastenih haskih branilaca. "Mozda necu uspeti da zastitim brata, ali cu uciniti sve da to uradim", tvrdi Mirko.
   Odlucno odbacuje price da je Sfor i ranije pokusavao da uhapsi njegovog brata. Prema nepotvrdjenim svedocenjima komsija Krajisnikovih, bilo je nekoliko takvih pokusaja, cak i pre datuma (26. februar) kad je protiv Momcila Krajisnika podignuta tajna optuznica. "Nikad nismo razgovarali o takvoj mogucnosti. Znao sam, a znao je i on da nema razloga, ni potrebe da bude predmet Haskog tribunala", naglasava Mirko Krajisnik.
   Vrh SDS-a se u poslednje vreme odrekao usluga Momcila Krajisnika, koji nije ucestvovao na nekoliko poslednjih vaznih sednica ove partije, kao ni na predizbornim skupovima SDS-a u tekucoj kampanji. On se, posle duzeg vremena, poslednji put oglasio u javnosti svega pet dana uoci hapsenja, kada je "Kanal S" sa Pala poslao pismeni demanti u vezi sa izjavama funkcionera Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Marka Asanina prema kojima je, kako oni tvrde, Krajisnik za cetiri miliona maraka prodao svoju imovinu na Palama i u Sarajevu i preselio se u Srbiju.
   "Moja porodica i ja smo sve vreme rata bili u Srpskom Sarajevu i imam nameru da svoju sudbinu i dalje vezem za ovo podrucje i RS... Namerno je ovo podrucje zapostavljeno i izolovano dislociranjem i poslednje drzavne institucije iz Srpskog Sarajeva. Danas vinovnici te politike drsko daju ogromna obecanja blateci druge, a sve s ciljem da verno sluze egzekutorima politike kojom nestaje RS", navodi se u Krajisnikovom demantiju. U SDS-u veruju da je Dodikova izjava bila "probni balon", a Krajisnikov demanti "inicijalna kapisla" za akciju Sfora.
   U izjavi koju prenosi SRNA, Dodik je odbacio optuzbe SDS-a, naglasivsi da ne snosi nikakvu krivicu za Krajisnikovo hapsenje. On, medjutim, ipak upozorava da je "SDS stetna po RS" i dodaje da bi "bilo neophodno da ta stranka dozivi politicki kraj". Dodik ne krije iznenadjenje hapsenjem Krajisnika uoci lokalnih izbora jer smatra da "taj cin odgovara SDS koja je dobila motivaciju u zavrsnici izbora i koja ce na ovom hapsenju graditi predizbornu kampanju".
   Slicno misli i clan Predsednistva BiH iz RS i lider SPRS Zivko Radisic koji tvrdi da ce Krajisnikovo hapsenje uticati na birace na predstojecim lokalnim izborima tako sto ce glasati za nacionalisticke stranke. Radisic se jos pita "ko je sledeci" i "sta je sa ratnim funkcionerima iz druga dva naroda i kada ce na red doci odgovornost za ratne zlocine pocinjene nad Srbima u BiH".
   Ni sadrzaj Krajisnikove optuznice nije nezanimljiv, buduci da se pominje clanstvo u "prosirenom ratnom predsednistvu Srpske Republike BiH, koje je bilo vrhovni komandant snaga bosanskih Srba u miru i u ratu". Ovde treba podsetiti da je, nedavno smenjeni ministar pravde RS Milan Trbojevic u avgustu prosle godine obelodanio postojanje liste od desetak najvisih funkcionera RS protiv kojih je podignuta tajna optuznica Haskog tribunala. Medju prvima na toj listi Trbojevic je pomenuo upravo clanove "prosirenog ratnog predsednistva RS" Momcila Krajisnika, pokojnog Nikolu Koljevica i Biljanu Plavsic, kao tadasnju potpredsednicu RS.

Zoran ZUZA

U MREZI TRIBUNALA SVE KRUPNIJE RIBE
Dobra vijest za pravdu

   Poput Radovana Karadzica, njegova "desna ruka" Momcilo Krajisnik optuzen je za svaki zlocin za koji je Tribunal nadlezan, a to je sirok krug zlodjela: genocid, umijesanost u genocid, zlocine protiv covjecnosti, krsenje zakona i obicaja rata, i "teska ogrjesenja" o nacela Zenevske konvencije kojima je poslije Drugog svjetskog rata uredjeno ono sto je poznato kao - ratni zlocin. Kada je u ponedjeljak optuznica objelodanjena, u njoj je stajalo da je Krajisnik, zajedno sa Karadzicem, bio glavni strateg masakara civila sracunatih na izdvajanje etnicki ciste srpske drzave iz BiH. Pored ostalog, navedene su na desetine razorenih sela i masakri nad stotinama ljudi, a imenovano je i 11 logora u kojima su nesrbi zatvarani, muceni, pogubljivani ili protjerivani. Za sve to Krajisniku prijeti dozivotna zatvorska kazna.
   Strog, gustih obrva, Krajisnik, kome su sada 54 godine, bio je jedan od prvih clanova nacionalisticke SDS 1990, kada je osnovana. Nakon prvih visestranackih izbora te godine postao je predsjednik Skupstine BiH, i na tom polozaju ostao dok ga srpski poslanici uoci rata nijesu napustili. Zatim je bio mocni predsjednik, kako se na Zapadu ocjenjuje - separatistickog parlamenta RS - koji je stalno zaustavljao ili odbijao sporazume koje su tokom rata iskivali medjunarodni posrednici. Tako je stekao nadimak "Mister Njet." Za to vrijeme je pod rukovodstvom Karadzica, Mladica i Krajisnika VRS drzala u krvavoj opsadi Sarajevo, protjerivala  Muslimane i Hrvate sa teritorija koje su drzali Srbi u BiH, i eliminisala "bezbjedne zone" ustanovljene od strane UN, pri cemu je prilikom bjekstva iz jedne od njih, Srebrenice, ljeta 1995, pohvatano i pogubljeno 7.000 nenaoruzanih ljudi.
   Zamjenik tuzioca Grem Bluit je kazao da ce Krajisnikovo sudjenje biti "najvece do sada za koje cemo morati da se pripremimo. Optuznica koju cemo mi podici protiv Krajisnika u sustini je materija koju bi podneli protiv Karadzica, mada se ona odnosi na kraci vremenski period, izmedju jula 1991. i decembra 1992. godine". Smatra se da su u tom periodu snage bosanskih Srba pod upravom i kontrolom Krajisnika, tada vodeceg clana SDS BiH, preuzele kontrolu nad nekoliko opstina koje su proglasene dijelom RS BiH. Da bi dokazali da je Krajisnik odgovoran za genocid, tuzioci ce morati da dokazu da je djelovao sa jasnom namjerom da unisti jednu etnicku grupu - u ovom slucaju Muslimane u BiH - u cjelini ili djelimicno. Kada je u intervjuu upitan da li tuzioci imaju dokaze o genocidu, Bluit je kratko odgovorio: "Da." 

   Krajisnikovo hapsenje ponovo pokrece pitanje o sudbini Karadzica i Mladica, protiv kojih su podignute cak dvije optuznice i koji su medju najtrazenijim osobama u svijetu. Vjeruje se da se Karadzic krije negdje u istocnoj BiH, u podrucjima pod politickom kontrolom srpskih cvrstorukasa. Smatra se da SFOR gotovo sigurno zna gdje on boravi. No, do sada je cijena Karadzicevog hapsenja, s obzirom na moguci zestoki otpor njegovih tjelohranitelja, mogla da bude preskupa.  
   Potpredsjednik RS Mirko Sarovic, jedan od najvisih funkcionera SDS-a, izjavio je proslog petka da nije vidio Karadzica tri godine i da ne zna gdje se nalazi. "Mislim da jako malo ljudi zna gde se smestio." On je dodao i da odnedavno ima informacija da je Karadzic u SRJ. Provjereno je, medjutim, da general Mladic uziva gostoprimstvo vlasti Srbije i SRJ. Prosle nedjelje je vidjen u 

Najveci ratni  "dobitnik"

   Analiticari uglavnom isticu da Krajisnik nema Karadzicevu patetiku, ali je zlocudna i lukava osoba i iza sebe je ostavio duboke tragove. Nije bio sklon estradi, poput Karadzica, djelovao je najvise iz sjenke organizujuci svoj krug uticaja i vodeci stalnu brigu o licnoj koristi. Spada u one prigradske seljake koji su napustili patrijarhalni moral, a nijesu prihvatili moral grada. 
   Krajisnik je sigurno covjek koji ima cime da plati troskove odbrane pred Tribunalom. Jer, do prije neko jutro je bio jedan od najvecih ratnih profitera u BiH, opet u ostroj konkurenciji "veoma uglednih" ljudi iz redova sva tri naroda, smatra se u Sarajevu.

pocasnoj lozi "Partizanovog" stadiona, okruzen osmoricom krupnih tjelohranitelja, dok posmatra fudbalsku utakmicu selekcija Jugoslavije i Narodne Republike Kine. Tvrdi se da ima kucu na Banovom brdu u Beogradu.  
   Pol Rizli iz Tribunala nije  bio zacudjen kada je cuo da je Mladic u Beogradu, ali jeste sto se ovaj tako neskriveno pojavljuje u javnosti. To dosta govori kako o Mladicu tako i o drugom osumnjicenom za ratne zlocine Milosevicu, komentarisao je on novinaru "Vasington posta". Analiticari kazu da je Milosevic mozda i imao nekog interesa, prije NATO intervencije u SRJ proslog marta i optuznice koja je potom protiv njega podignuta, da se cjenka sa Tribunalom. No, sada Milosevic nema razloga da izlazi u susret Tribunalu, pa Mladic moze da uziva, pored ostalog, i u fudbalu, dodaju oni.
   Generalni sekretar NATO-a Dzordz Robertson, izjavio je povodom hapsenja Krajisnika: "To je dobra vijest za pravdu i dobra novost za narod BiH. Za one pojedince koji se i dalje kriju, zelim da ponovim... mreza se skuplja. Vrijeme je da se predate." 
   Ricard Holbruk, ambasador SAD pri UN: "Ura! Krajisnik je bio jedan od dvojice najvisih rukovodilaca (sa Karadzicem) separatistickih, rasistickih, smrtonosnih ljudi koji su poceli rat u Bosni... Ovim je uklonjen najistaknutiji javni protivnik mirovnog procesa u BiH. Krajisnik je rasista, on je separatista i on podrzava ubice..."

Bozo NIKOLIC