Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

O Kostunici.....

 

Od kada su ga narodne mase Srbije izabrale za predsjednika Jugoslavije, gospodin Kostunica ne propusta prilike da se javno na zvanicnim mjestima i prijemima poljubi sa pravoslavnim popovima; s jednima se ljubi u lice a druge ljubi u ruku sto zavisi od svestenickog ranga. Prilikom nedavne posjete Moskvi, predsjednik Kostunica poljubio je ruku ruskom patrijarhu Alekseju Drugom.

Iz gornjih neospornih cinjenica koje su glavne televizijske kuce svijeta sve to lijepo prikazale, proizlaze tri direktne Predsjednikove poruke:

  1. Posto se ni za zivu glavu ne bi javno poljubio sa muslimanskim i rimokatolickim svestenicima, sto je mogao do sada da je htio, novi demokratski predsjednik dijeli gradjane svoje zemlje na one, njegove pravoslavne i na one "tudje" koji nijesu pravoslavni. Poznato je da u danasnjoj Jugoslaviji zivi vise od jedne trecine stanovnistva koji nijesu pravoslavne vjere. Time, Predsjednik Kostunica javno pokazuje kakvu vrstu demokratije zeli da ucvrsti u svojoj zemlji.
  2. Ljubljenjem ruke ruskom patrijarhu i to sa dubokim saginjanjem da bi uhvatio ruku jer mu nije bila pruzena, novi predsjednik ponizio je suverenitet i dostojanstvo Jugoslavije. Nije se jos nikada desilo da je ijedan predsjednik neke nezavisne i suverene drzave ljubio ruku inostranom dostojansveniku, pa makar on bio i pravoslavni svestenik, jer ljubljenje ruke je znak podanstva i servilnosti.
  3. S ovakvim postupcima novi Predsjednik Jugoslavije posebno je ponizio dostojanstvo i ponos hiljadugodisnje drzavnosti Crne Gore. Posto je Predsjednik predstavljao i Crnu Goru treba istaci da nijedan vladar Crne Gore u dugoj istoriji do sada nije poljubio ruku niti jednom inostranom funkcioneru. Niti jedan ruski car ili carica od Petra Velikog do cara Nikole Drugog, nije imao cast da ga prilikom mnogobrojnih susreta, crnogorski vladika , knez ili kralj poljubi u ruku. Docim, srpski vladari u proslom vijeku upraznjavali su sasvim drugaciji protokol. Od godine 1815 do Berlinskog kongresa 1878 srbijanski knezevi ljubili su, prilikom rijetkih susreta, sultana i velikog vezira u ruku i u papucu, te isto tako i beogradskog pasu do 1866 godine.

Nikola Samardzic