Make your own free website on Tripod.com

Obavijest crnogorskim iseljenicima u svijetu!

 

Ovim putem obavještavamo Vas da je izašao iz štampe prvi broj prvog lista  crnogorskog svjetskog iseljeništva. Riječ je o glasilu naše Crnogorske Svjetske Asocijacije (CSA). Razaslan je u 500 primjeraka po svijetu udruženjima i pojedincima čije smo adrese imali.

Po zaključcima Kongresa sa Cetinja, privremena redakcija i privremeni Savjet lista pripremili su prvi broj Crnogorskog Glasnika (=Montenegrin Herald) iz priloga koji su stigli iz iseljeništva i matične nam domovine.

U njemu možete pročitati tematski blok posvećen “internacionalizaciji crnogorskog pitanja” (u skladu za zaključkom Kongresa), nekoliko intervjua iz iseljeništva, tematske tekstove naših naučnika iz dijaspore, predstavljanje iseljeničkog društva Toronto, Statut CSA, zaključke 2 Kongresa, aktivnost CSA nakon kongresa, predstavljanje druge generacije naših iseljenika.

Ponovno Vam upućujemo poziv na saradnju. Očekujemo od Vas sugestije, prijedloge, rubrike za što primjereniji i bolji sadržaj našeg lista. Predložite ljude iz svoje sredine, koji znaju i hoće sarađivati, u redakciju i Savjet lista. Tako uspostavljena veza međusobno i sa Crnom Gorom trebala bi biti trajna.

Privremena redakcija i Savjet lista  predlažu Vam da u svakom broju predstavimo, za početak, redom udruženja po svijetu: kako su nastajala, koja je bila njihova dosadašnja a kakva će biti njihova planirana buduća aktivnost; s posebnim osvrtom na drugu i treću generaciju našeg iseljeništva, na uspjehe i probleme u radu kako društva tako i pojedinaca. Važni su nam prilozi iz Crne Gore (redakcija je već predložena) o prominentnim vrijednostima crnogorske kulture i dosezima u razvoju demokracije. Razumije se, punu ćemo pažnju posvetiti aktivnostima CSA. Uvrstićemo oglede na različite teme. Predviđamo posebnu rubriku o drugoj generaciji našeg iseljeništva (koja može pisati i na jeziku zemlje u kojoj živi, ukoliko ne zna dovoljo dobro crnogorski). Iz Vaših prijedloga, Savjet lista i redakcija će sastaviti prijedlog sadržaja lista. Da bismo bili što uspješniji, dajte prijedloge i priloge za njegov izgled i sadržaj. Postavljeni cilj ćemo ostvariti ako naš list svojim sadržajem bude odgovarao potrebama iseljeništva. List je vaš i neka bude po vašoj mjeri. Tekstovi će biti honorirani besplatnim brojem lista.

Slijedeći, drugi broj izlazi u maju. Njegova tema je REFERENDUM o državnopravnom statusu Crne Gore (pod geslom: na iseljeništvu nije da se strančarski opredjeljuje i dijeli, nego da zdušno i jedinstveno bude sa svima koji su za Crnu Goru).

Zatim predstavljamo slijedeće društvo po redu, neka novoosnovana društva, istaknute pojedince iz druge generacije, eseje. Pišite, neka dio napisanih tekstova bude pomoć kako da se što bolje integriramo u zemljama u kojima živimo, a da pri tome sačuvamo svoj identitet.O Crnoj Gori i njenoj sudbini odlučuju njeni građani, a kakvu je mi, crnogorski rodoljubi, želimo napisali smo u kongresnim zaključcima.

Pozovimo na stranice našeg lista sve one koji će najvrednije stvari naše kulture približiti nama i svijetu.

Svoje prijedloge, priloge (za drugi broj) i adrese šaljite na E-mail adrese (adrese su privremene, do konačnog izbora redakcije): lukrecija.pavicevic@zg.tel.hr, sonja.lalovic@zg.hinet.hr, veljo33@hotmail.com - najkasnije do 10 maja..

Dajte prijedloge kako da izbjegnemo skupu poštarinu.

Pošaljite svoje adrese (vaših udruženja) na koje ćemo slati Crnogorski Glasnik i precizirajte koliko brojeva želite. Učinite to i za broj koji je izašao, ako ste zainteresirani.

Uz vašu pomoć, očekujemo da će slijedeće brojeve uređivati stalna redakcija i Savjet lista.

Srdačan pozdrav

Radomir Pavićević, Strahinja Marović, Danilo Ivezić i Dragutin Lalović.