Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

 

ZLOCIN I OSVETA


Odjek prejake rijeci

 

Scena u Skupstini Crne Gore bila je gotovo nadrealna. Nije bilo ravnodusnih. Sve je islo ekspresno. Ono sto je do juce izgledalo nemoguce, upravo se dogodilo: crnogorski Parlament je odlucio da vise nema sluha za podizanje tenzija i pozive na nasilje. I to - jednodusno! Crna Gora je, odsada, definitivno spasena. 
    Glavnu ulogu je odigrao Ferhat Dinosa. Uspjesno, vidjelo se. On je u replici sa Zarkom Rakcevicem, upitan zasto ne osudjuje "zlocine Albanaca prema kosovskim Srbima i Crnogorcima, kao sto je to ucinio Veton Suroi", odgovorio, citirajuci, kako rece crnogorsku, poslovicu: "Ko se ne osveti - taj se ne posveti". Bez ikakvog daljeg objasnjenja. To je u Parlamentu odmah odjeknulo kao grom iz vedra neba. Kao alibi za aktuelna dogadjanja na Kosovu i poziv na nove zlocine. I glat osudjeno. A, Dinosi nije omoguceno da pojasni sto je reci htio. I vise nije bilo vazno sto je, koliko juce, bilo u srcima dobrog dijela tih istih poslanika. Iz njih je, povodom neocekivane izjave, progovorilo - mirotvorstvo. 
    Kao da je sisao sa ikone, poslije prekida skupstinskog rada, i zajednickog dogovora, efektno je poentirao Svetozar Marovic. Bio je to pravi izazov za bivseg ratnika. On je pojasnio potrebu svih poslanickih klubova da javno reaguju zbog Dinosine poslovice, "zbog osjecanja licne uvrede, ili kolektivne povrijedjenosti". "Vjerujem da niko u ovom domu odgovornih ljudi, za dobro svoga naroda, ne moze niti zeli pozivanjem na osvetu planirati put za naprijed, otici naprijed, niti se pribliziti dobru. Zato ovaj parlament ne moze dozvoliti poruke prijetnje, ali ni asocijacije koje, kad se i iz najboljih namjera saopste, mogu pozivati na patnju, podjele, zlo, krv, nasilje, srdzbu " - porucio je u svojoj poslanici Marovic.
    Izgleda da se sundjer napunio, vise ne prima vodu. Sudeci po brzini osude za Dinosinu izgovorenu rijec, po tome da vise niko nije htio prihvatiti njegovo naknadno objasnjenje - da je samo zelio da identifikuje problem ("ta poslovica najbolje govori o nasem zajednickom mentalitetu"), da nije imao namjeru da opravda ili poziva na nova zla i krvoprolice - kao da se sudilo i nakardnoj tradiciji. Dinosa je zasluzio svaku kritiku: epitetom "osvete" objasnjavati ubijanje djece, vise je nego problematicno. Jer, to je daleko ispod te tradicije. I, u konacnom, osvetice se samom albanskom narodu. To sto je albanski narod bio zrtva Milosevicevog drzavnog terora, nikome ne daje za pravo da se sveti neduznim ljudima. I tu ne pomaze nikakvo pozivanje na tradiciju i mentalitet. Jer, time se izjendacavaju, dzelat i zrtva, uzima zlocinacki metar kao mjerilo.
    I Dinosa veli da u vezi sa tim nema dilema. I dobro je, ako je tako.
    Ali, Dinosin primjer je poucan. Sad mu moralne lekcije drze i oni koji su odgovorni, sto direktno sto indirektno, za stotine hiljada mrtvih. Oni koji nikada nijesu osudili Milosevicev genetski inzinjerig ne samo na Kosovu, koji su u istom Parlamentu aplaudirali kad je na pocetku jugo-klanice poznati pjesnik kliktao: "Rat je za nas inspiracija - pa makar i prljavi rat". Oni koji danas zagovaraju da o sudbini Crne Gore mogu da odluce samo Crnogorci, oni koji sada zvone na uzbunu: ako se odvoji Crna Gora, uzece nam je oni protiv kojih su se borili nasi preci...
    O podizanja tenzija - ni rijeci. Pa ispada da je jedino problem ono sto prica Dinosa.
    Brzo li se zaboravilo kako se u parlamentu prijetilo "povratkom ratnika" svima koji se nijesu slagali sa ratnom opcijom: "Ako nece da se odazovu patriotskoj obavezi, nema im mjesta u Crnoj Gori". Neki su trazili da Crnogorci, Muslimani i Albanci dok traje "rat za mir", "dijele dobro i zlo", a poslije rata: "Moramo se zapitati ko je zasluzio i ko ima pravo da zivi u ovoj zemlji, a ko ne". Bilo je direktnih prijetnji: "Plasi vas velika Srbija, a i prosrpska armija. A, sto je sa vasim sunarodnicima? Kuda su sada silni kontigenti Albanaca, koji se bore u Tudjmanovoj armiji? Znate vi cak i njihova imena. Nadam se da cete znati odgovor kada dodju nasi s fronta!"
    Pozivi na razum ostali su usamljeni, van medijske i sluzbene podrske. Uz zestoku sikanu.
    Sada u pozivima na mir briljira Svetozar Marovic. Da je tako djelovao od pocetka jugo-krize, ko zna dokle bi stigli. Ali, ma koliko se drzavni ideolog trudio da prikrije svoju politicku proslost, ostace zabiljezeno da je na pocetku dubrovacke operacije, rekao da su "nekada fasisti imali Jevreje, a ustase Srbe i da smo vjerovali da se istorija nikada nece ponoviti, ali zivot se ponavlja, a i tragedija istorijska". Aludirao je na vonj bavarske pivnice i mudrovao: "Nije bilo moguce drugacije obezbijediti mir, a moguce ga je bilo zastiti silom, jer je sila na mir napala i krenulo zlo. Nekih puta je zlo potrebno staviti pod kontrolu vecom snagom i vecom moci", govorio je sve dok je nadmocnost u sili bila na strani JNA. A kad je NATO intervenisao na Kosovu, pod izgovorom - da vecom silom zauzda zlo, Marovic se u Pljevljima gotovo rasplakao: "Padaju bombe, a to boli"! 
    Marovic je saga o jednom vremenu. Kao i njegovi kompanjoni Bulatovic i Djukanovic. "Na silu se jedino silom moze odgovoriti", pravdao se, svojevremeno, bivsi predsjednik Crne Gore, Momir Bulatovic. A Djukanovic razgranicavao sa Hrvatima "za sva vremena". Djukanovic je, doduse, shvatio da je njegova prica da mrzi sah zbog sahovnice postala deplasirana od dana kada se ona zavijorila usred Beograda, na zgradi veleposlanstva. 
    Danas, kada oni koji su, za razliku od Dinose, efektno proizvodili rat, govore o miru - treba ih podrzati. Svim silama. Lijepo je slusati Zorana Zizica kada "u ime slobode" trazi da se "zatvore usta" svakome ko na Dinosin nacin govori u Parlamentu, zbog rijeci koje nas vracaju na vrijeme kad je vladalo pravilo "oko za oko, zub za zub". Time je zacepio i vlastita.
    Zizic i Labudovic su digli glas protiv zlocina, doduse - albanskog. Jos samo da osude onaj sa srpske strane i napredak ce biti nemjerljiv. Jedino ce ostati vjecna tajna: kako li su ovako tankocutni, prezivjeli mrtvu djecu Srebrenice i studene zime Sarajeva. To sto se Dinosa sreo sa "teroristom Tacijem" celnici SPN uzimaju kao dokaz njegove odanosti nasilju. U isto vrijeme, oni se dice sto vjerno sluze diktotoru optuzenom za ratne zlocine protiv covjecnosti. No, ako njihovi naprasni antiratni izlivi vrmenom dobiju pokrice, Crnoj Gori je obezbijedjena buducnost. 
    I njima, sa njom.

Branko VOJICIC (Monitor, 01.10.99.)