Make your own free website on Tripod.com

 

 

BEOGRAD: STA SE KRIJE IZA PISANJA USTAVNIH PROMJENA

Milosevic tvrdi pazar
 
 Milosevic ce ili vladati jos 20 godina, ili se sprema da emigrira iz zemlje i, paralelano, radi na obema stvarima - sledi iz pisanja ruskog "Komersanta" i americkog "Njujork tajmsa". Sudeci po vestima koje se mogu dobiti u Beogradu, u prvom poslu - ustavnim promenama, izgleda se odmaklo dalje.  
   "Mislim da Ustav ne treba menjati, ali ovi moji su navrli, pa cu se i ja sloziti", kaze Dobrivoje Budimirovic Bidza, jedan od simbola Milosevicevog SPS-a. Budimirovic se pravda da ne zna o kakvim je sve izmenama rec jer se stvar odvija na najvisem nivou, a to je i odgovor koji cete dobiti od ono malo drugih socijalista raspolozenih za razgovor, makar i nezvanican. 
   Da je pisanje novog ustava u toku, potvrdjeno je i iz Podgorice, odakle je Miodrag Vukovic, savetnik Mila Djukanovica, porucio da zna da Milosevic "izradjuje ustav u tajnosti". U jednom se svi slazu - "jedino Vladan Kutlesic i Ratko Markovic znaju sta je Milosevic pozeleo i kako treba menjati postojeci Ustav". 
   Tragovi, dakle, vode do Vladana Kutlesica, coveka koji je svih ovih jedanaest godina Miloseviceve vladavine bio zaduzen da tu vladavinu i obezbedi kroz "institucije sistema". Kutlesic je, cim se pojavila vest o ustavnim promenama, rekao da "nema pojma o tome", bas kao sto je to tvrdio i deceniju unazad. Svako ko poznaje Kutlesica, reci ce njegovi prijatelji, zna da za sve ove godine (nikada) nije izneo makar i detalj od onoga sto radi za Milosevica. 
   I Ratko Markovic, covek od koga bi se poneko objasnjenje moglo ocekivati, zasad je odlucio da cuti i "bezi" od novinara. Miodrag Vukovic potvrdio je, prakticno, pisanje moskovskog "Komersanta" rekavsi "da je Milosevicu za produzenje predsjednickog mandata potrebna nova drzava". 
   - On ce prekinuti s iluzijom jugoslovenstva i osnovati novu drzavu u kojoj ce imati neogranicenu vlast. Za to mu je potreban ustav koji se izradjuje u tajnosti i s kojim bi okoncao savez dvije sadasnje republike i dvije pokrajne, da bi mogao da podjeli Jugoslaviju na osam katona - objasnio je Djukanovicev savetnik. 
   Komersant" je, podsetimo, objavio da je spremno resenje kojim ce Jugoslavija biti podeljena u osam kantona (od kojih je jedan Crna Gora) i kojim je Milosevicu obezbedjeno jos 20 godina vladavine - cetiri mandata od po pet godina, veca ovlascenja, jer ce postati vrhovni komandant vojske, imenovace vladu i sefove kantona, kao i to da ce ga birati gradjani a ne Savezna skupstina. 
   Da bi do takvih promena i doslo, treba da postoji dvotrecinska saglasnost oba veca Saveznog parlamenta. Za promene koje bi dovele do kantonizacije, nuzna je i saglasnost parlamenata Srbije i Crne Gore. 
   Promene najviseg pravnog akta zemlje obuhvacene su clanovima 139, 140 i 141 Ustava, u kojima se kaze da promenu svih clanova, osim onih pod brojevima 1, 2, 3, 6, 7, 77, 140 i 141 moze da zatrazi 100.000 biraca, 30 poslanika u Vecu gradjana, 20 poslanika u Vecu republika ili Savezna vlada. Promene ce biti usvojene ako za to glasaju dve trecine poslanika u oba Veca Savezne skpstine. 
   Ako se, medjutim, zeli i promena clanova 1, 2, 3, 6, 7, 77, 140 i 141, potrebno je da to predlozi 100.000 biraca, 30 poslanika Veca gradjana, Savezna vlada ili skupstina republike clanice. 
   O promeni odlucuje Vece gradjana, dvotrecinskom vecinom, ali uz jos jedan uslov: "Vece gradjana moze odluciti da se pristupi promeni Ustava kad se s predlogom saglase skupstine republika clanica" (clan140). Da bi promena bila i usvojena, odluku Veca gradjana opet moraju da potvrde republicke skupstine (clan 141).
   Prevedeno na jezik obicnog sveta - mozda je i moguce da Milosevic obezbedi sebi nove mandate tako sto ce nategnuti glasanje u Saveznom parlamentu, jer su u Vecu republika iskljucivo poslanici odani njemu. U Vecu gradjana je najveci problem obezbediti kvorum. Ako to izvede, ne mora vise nikoga da pita o svom mandatu.
   Ukoliko, medjutim, Milosevic zeli da kantonizuje zemlju, morace da promeni clan 2, u kome stoji da Jugoslaviju sacinjavaju Srbija i Crna Gora, kao i clan 3, koji propisuje da teritoriju Jugoslavije sacinjavaju teritorije njenih republika i da se granice republika mogu menjati samo njihovim sporazumom. 
   Za promenu tih clanova potrebna mu je saglasnost crnogorske skupstine. U sadasnjem odnosu snaga u Podgorici sanse da takvu saglasnost dobije ravne su nuli. I ne samo to. 
   - U Crnoj Gori ne prolazi prica o kantonima cak ni za stranku Momira Bulatovica jer ni jedna vlast u Crnoj Gori ne bi pristala na veci stepen povezanosti od one koja postoji u vazecem Ustavu - kaze Zorica Radovic iz Instituta za drustvene nauke. 
   Sto se zvanicne Podgorice tice, Miodrag Vukovic je rekao da je "drzavnost Crne Gore starija od drzavnosti Srbije" i da se "Crna Gora nikad nece sloziti da bude degradirana na jedan kanton".  U traganju za odgovorom na pitanje kako ce jugoslovenski predsednik "preskociti" crnogorski parlament, jedan od Milosevicevih koalicionih partnera ponudio je i verziju po kojoj "citav manevar s ustavnim promenama nije nista drugo do dizanje cene beogradskom rezimu u pregovorima s medjunardnom zajednicom o mirnom povlacenju s vlasti".
   Milosevic im je porucio da moze da polomi sve politicke protivnike, da ce doneti zakon protiv terorizma, mozda cak i na saveznom nivou, da moze i da promeni Ustav, tako da sebi obezbedi jos 20 godina vlasti. Recju - da moze da radi sta hoce te da ce im praviti probleme sve dok mu ne obezbede puteljak da mirno i gospodski ode - kaze "Monitorov" sagovornik. Ne treba sumnjati da ce se Milosevic zestoko i dosledno boriti da obezbedi sebi jos koju godinu vladanja. Ako bas sve propadne, sto je malo verovatno, bar kratkorocno gledano, uvek mu ostaje plan B, o kome pise "Njujork tajms". Ne treba zaboraviti da se reakcije iz Vasingtona, pored zvanicnog demantija, svode na reci jednog neimenovanog diplomate:
   "Ako Milosevic ponudi dovoljno dobro resenje za svoj odlazak, razmislicemo dva puta pre nego sto ga, eventualno, odbacimo". 
 

Sonja DROBAC