Make your own free website on Tripod.com

CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVOJOJ DUHOVNOJ DJECI ZA VASKRS 2001. GODINE

 

MIHAILO
PO MILOSTI BOZJOJ
ARIHEPISKOP CETINJSKI I MITROPOLIT CRNOGORSKI
 

SVJESTENSTVU, MONASTVU I SVIJEMA SINOVIMA I KCERIMA NASE SVETE CRNOGORSKE CRKVE, BLAGODAT I MILOST OD GOSPODA NASEGA ISUSA HRISTA I DUHA SVETOGA BLAGODAT I POZDRAV

  HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE!

Po Bogu Svedrzitelju, braco i sestre,

Neka vam je blagosloven najveci hrscanski praznik Vaskrsenje Hristovo. Radosno i svecano u nasoj miloj domovini Crnoj Gori osvanuo je ovaj praznik. Sa blagoslovenijem Gospodnjim pred nama je veliki dan - vaskrsenje duhovne i nacionalne Crne Gore. Zato se u ovom najvecem hriscanskom prazniku posebno radujemo Hristovoj pobjedi nad grijehom i smrcu.

Radujmo se u isto vrijeme i pobjedi duha crnogorskoga i javljanju slobode, za koju, skoro jedan vijek, ponositi crnogorski narod , na svojoj zemlji, zudijase.

Crna Gora u trecem milenijumu slavi svoje vaskrsnuce. Danas Crna Gora slavi Hrista, svoju slobodu, dostojanstvo i cast.Narod crnogorski vrce se svojoj Svetoj Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi. Vrcemo se dostojanstveno svojoj naciji, kulturi i istoriji i molimo se danas za svoje djedove i pradjedove koji su ni vrnuli pamcenje, da se ponovo nadjemo u zajednici civilizovanih naroda Evrope.

Molimo se i za one koji ni nanijese zlo i prigrabise nase oltare i duhovnost. Neka im Hristos oprosti grijeh.

Sjetimo se danas i onijeh koji se udaljise od Boga i onijeh koji grjehove pronose Crnom Gorom i svijetom, koji prizivaju zle sile i smrt, koji zaboravise Hristove rijeci i Adamov grijeh. Bog zato opomenu Adama: "Adame, Adame, dje si?" A Adam odgovori: "Cuh glas Tvoj Gospode u vrtu, te se poplasih i sakrih jer sam go" (I Postawa 3, 7-10).

Prisjetimo se danas Gospoda nasega Isusa Hrista i njegovoga stradanja na krstu radi nas i radi nasega spasenja. Hristos je svojom pobjedom nad grijehom i smrcu osobodio covjeka bez obzira na rasu i naciju. Hristos je bio covjekoljubac.

Na ovaj sveti dan Vaskrsenja, prisjetimo se da su Gospoda Isusa Hrista razapetog na krstu izdali i ubili satanski silnici i srebroljupci.

Draga braco i sestre,

I po nasoj Crnoj Gori ima jos srebroljubaca i sotoninih slugu sa utisnutim pecatom stida sa Kainovoga cela. Oni, umjesto Bozjih zapovijesti prigrlise grijeh kao i oni koji bijahu na krstu sa lijeve i desne strane Gospoda Isusa Hrista.

Dragi moji Crnogorci,

Nemojte ih osudjivati za vase muke i njihovu nepravdu, jer ih ocekuje pravedni Bozji sud. Ja vas molim slijedite Hrista, jer je Hristos u vama i vi u njemu. On vas oslobadja nepravde i nasilja. Podizem molitvu sviju vas prestolu Oca Nebeskoga i Njegovog, na danasnji dan, Vaskrslog Sina i Presvetog Duha.

Blagosloven od Gospoda neka vi je srecan danasnji dan Hristovog Vaskrsenja i vaskrsenja nase svete i jedine domovine Crne Gore.

Provedite dostojanstveno sa puno ljubavi i svijetla obraza u miru i zadovoljstvu, u vjeri i nadi, uz blagoslov nase Svete Crnogorske Pravoslavne Crkve, ovi najveci hrsc}anski praznik sa pozdravom:

HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE!

+ MIHAILO