Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

 

ITALIJANSKO-CRNOGORSKI SPORAZUM O POLICIJSKOJ SARADNJI


Tragom potjernica

 

   Prosloga petka, 17. decembra, grupa italijanskih policajaca preuzela je u Baru jos jednog bjegunca od njihovog zakona koji se skrivao u Crnoj Gori. Cetrdesetogodisnji Francesko Alfarano psovao je, bijesan, ekipu RAI 3 koja je usla na "Laburnum" da  snimi momenat "primopredaje". Nista cudno. Spokojni crnogorski period za njega je bio okoncan. Predstavnika crnogorskog javnog informisanja, medjutim, po obicaju u ovakvim prilikama, nije bilo. 
    Deset dana prije toga, u utorak, sedmog decembra, trojica italijanskih drzavljana su uhapsena u Baru. Crnogorska stampa objavljuje samo njihova imena - Paolo, Masimo i Rafaelo, uz napomenu da je jedan od njih maloljetan. Nista precizno i nista zvanicno, samo pretpostavka da je rijec o "skafistima", znaci pilotima luksuznih glisera koji prenose cigarete od crnogorske do italijanske obale. "Potvrdjujuci hapsenje italijanskih drzavljana, u MUP-u Crne Gore nezvanicno kazu da ce se istraga o njima prvo voditi u Baru, a potom, eventualno, i u Italiji." Ostaje nepoznanica da li ih je uhapsila samo crnogorska policija ili je to uradjeno u sadejstvu sa predstavnicima italijanske policije koji se vec neko vrijeme nalaze u Baru. Ne zna se ni da li su trenutno u spuskom zatvoru ili negdje drugdje. O "sitnim ribama", eto, ponesto i procuri.
    Sporazum izmedju italijanske i crnogorske policije o borbi protiv organizovanog kriminala potpisan je nekoliko dana kasnije, 11. decembra u Bariju, tokom konferencije Pakta stabilnosti o bezbjednosti na Jadranu. Potpisnik sa crnogorske strane bio je zamjenik crnogorskog ministra unutrasnjih poslova, Vuk Boskovic, a sa italijanske, Djanluka Sinizi, podsekretar MUP-a Italije. Bilo je to, zapravo, ozvanicenje Memoranduma o saradnji, postignutog posljednjeg dana septembra u Podgorici. Sporazum iz Barija podrazumijeva izrucivanje osumnjicenih koje potrazuju Podgorica ili Rim, kao i otvaranje "kancelarija za vezu" u Baru i Bariju. Tokom susreta odgovornih iz dva ministarstva unutrasnjih poslova, podsjetimo, za kraj decembra najavljena je posjeta italijanskog ministra unutrasnjih poslova Roze Jervolino Crnoj Gori.Italijanski policajci, ojacani predstavnicima Interpola iz Rima, jos prije ovog sastanka stigli su u Crnu Goru. Njihov boravak, sto je razumljivo, dijelom je pokriven velom tajne, ali poznavaoci barskih prilika tvrde da vec vlada panika u krugovima italo-barskih "bosova". Intenzivnu policijsku saradnju, koja je otpocela krajem proteklog ljeta, obiljezila su brojna izrucenja "latitanata" (bjegunaca). Prema nezvanicnoj racunici, od podgorickog Memoranduma do danas bilo ih je desetak. 
    Predstavnici lokalnih policija u Crnu Goru dolaze da preuzmu "svoje" mafijase. Napuljci za clanove Kamore, iz Barija ili Brindizija za clanove Sakre korone unite. 
    Inspektor Nikola Konvertino iz policije u Brindiziju bio je prije dva mjeseca u Crnoj Gori kao clan italijanske policijske delegacije koja je preuzela dvojicu "latitanata" u Baru i odvela ih u Italiju. Sigurno nije jedini medju kolegama koji italijansko-crnogorske sporazume vidi iskljucivo kao korak ka konkretnim potezima, odnosno ka izrucenju onih za kojima traga italijanski zakon. "Napokon smo poceli da radimo ozbiljne stvari. Odskora imamo nase ljude u Baru, zajedno sa predstavnicima Interpola iz Rima. Prije mjesec dana su nam isporucena dvojica znacajnih clanova brindizinske Sakre korone unite. To su Djuzepe Tedesko i Mauricio Kofa. I oni su se, kao vecina "latitanata", u Crnoj Gori bavili upravljanjem operacije sverca cigaretama. U Italiji su, pak, osumnjiceni za teska krivicna djela, kradje, atentate, ubistva. Crnogorska policija pokazala je punu spremnost za saradnju nakon dugo vremena", kaze Konvertino za "Monitor".
    Konvertino objasnjava da je procedura uglavnom ista. Crnogorska policija identifikuje i uhapsi ljude sa italijanskih potjernica, prije dolaska italijanskih kolega. Do dolaska policajaca sunarodnika, koji ce ih odvesti u neki od zatvora u domovini, oni borave u Spuzu. 
    Na pitanje koliko je "velikih" jos na Crnogorskom primorju, tesko odgovaraju i oni koji bi to morali znati. Konvertino tvrdi da samo clanova brindizinskog organizovanog kriminala u Crnoj Gori u ovom momentu ima dvadesetak. 


Ministrov pucanj u prazno 

    "Kategoricki odbijam svaku umijesanost u to sto mi se spocitava...", izjavio je crnogorski ministar inostranih poslova u intervjuu "Pobjedi" u broju od 20. decembra, komentarisuci optuzbe o svojim poslovnim vezama sa mafijom. 
    A, toliko se ocekivalo. "Veliki demanti" najavio je nekoliko dana ranije, ni manje ni vise no sam premijer Vujanovic. "Ministar Perovic ce uskoro izaci u crnogorsku javnost i objasniti sve optuzbe na svoj racun", kazao je premijer u svom nekadasnjem, advokatskom stilu, podizuci neizvjesnost do vrhunca. Za svoje prvo javno oglasavanje povodom velike afere Perovic nije, medjutim, odabrao podgoricku "Pobjedu", vec par dana ranije - hrvatski "Vecernji list". Crnogorska javnost je tako dobila ministrov demanti preko agencija, u dajdzest formi. 
    Sira, "Pobjedina" varijanta, i da je bila ubjedljivija, nije mogla posluziti svrsi. Onaj ko je sudski optuzen, ne moze se odbraniti preko stubaca sebi naklonjene stampe, vec na sudu pred kojim je postupak pokrenut. "Kategoricki odbijam...pogotovu u svojstvu ministra inostranih poslova"- tvrdi Perovic. To je tacno. Samo, nikada niko nije ni tvrdio da je djela sa napuljske optuznice pocinio u tom svojstvu! "Imao sam prilike da objasnim sve te stvari nadleznim organima, vec poodavno u Italiji." Perovic vjerovatno misli na svoje svjedocenje policiji u Rimu, 20. aprila 1996. godine. Pred napuljskim sudom nije se pojavljivao, iako je bilo zakazivano nekoliko rocista. "Cinjenica da se aktuelizuju stvari stare preko sedam godina u toj ostrini, i to danas, skriva odgovor o cijeloj hajci, i o tome cemu ona sluzi." Mozda, ali "stvar" se aktuelizuje  i zato sto, jednostavno, za italijanski zakon nije zastarjela. Cinjenica da se koristi i u propagandne svrhe od strane nekadasnjih politickih istomisljenika, a sadasnjih protivnika - pa to je tako logicno. 
    Perovicu posao ne olaksava ni cinjenica sto "jugoslovensku diplomatsku mrezu u Italiji predstavlja uglavnom jedna politicka partija". A, da li je cijeli slucaj, kako tvrdi Perovic, zaista reaktiviran iz krugova te partije ("...i oni su se potrudili da preko svojih kanala i na odredjeni nacin to predstave kao medijski slucaj") - i to tek treba dokazati!  Uostalom, u traganju za upucenim svjedocima ne bi trebalo da bude problema: dojucerasnji ambasador SRJ u Rimu bio je "tvrdi" crnogorski kadar, Miodrag Lekic. Treba samo u zakazano vrijeme biti u Napulju.
    Perovic je ponosan - sve sto je ucinio, cinio je za Crnu Goru i "to" bi ponovio i danas. A, 1992. godine, tvrdi, uradio je ovo: "Potpuno u skladu sa tadasnjim mandatom, pomogao sam jednoj crnogorskoj firmi da naplati svoja potrazivanja u vrijeme kad to ekonomske sankcije nijesu omogucavale i sva moja odgovornost je u toj cinjenici." Stvar je u tome sto u ovo valja uvjeriti i
napuljske sudije, jer njegovi tuzioci, Fiki i D'Andjelo, tvrde drugacije.
    Perovicev kontranapad usmjeren je prema onima od kojih je, po njemu, jedino i napadnut. "Zaboravljaju da su i sami bili dio vlasti, te da ako se hoce objasniti odredjeno vrijeme i moral toga vremena, moraju se na umu imati sve okolnosti vremena u kome se nesto dogadjalo.." O zajednickim patriotskim djelima iz vremena jedinstva, zaracene crnogorske politicke struje,
medjutim, i danas cute. Izgleda da nema tog medjusobnog rata koji ce ugroziti taj pakt. 
    Politicke protivnike, u principu, ne zanima jesu li navodi optuznice tacni. Sudove - zanima. "Ja sam potpuno prav sve dok se ne dokaze suprotno..." To se - podrazumijeva. Ali, i dokazuje. Zna se gdje. 

Gordana BOROVIC