Make your own free website on Tripod.com


PREDJELA - POSLU@ENJA

Mali kuvar

1.  ^ajno pecivo
2.  Pekarske kifle
3.  Torta od praziluka
4.  Slana torta
5.  Rolat od spana}a
6.  Pa{teta od osli}a
7.  Kol-pita
8.  Slane {tangle 

9.  Pala~inke sa spana}em
10. Kroasani
11. Slane pa{tete
12. Krekeri sa makom i susamom
13. Slane {tanglice 
14. Proja obi~na
 
15. Piro{ke
16. Sardine sa mladim lukom
17. Doma}i kreker
18. Pita od tikvica
19. Pa{teta od povr}a
20. [vedska pita
21. Rolat od spana}a 
22. Ameri~ka pita od slatkog kupusa
23.
Slana torta
24. Pekarske kifle II 
25. Slani {tapi}i
26. Slani {tapi}i II
27. Kuvani |evrek
28. Posna poga~a
29. Lepinje 
30. Perece (ili slane {tangle)
31. \evreci

1. 

^AJNO PECIVO 

            1 kgr bra{na, 80 gr {e}era, 100 gr ulja, 2 jajeta, na vrh no`a soli. Podi}i 50 gr kvasca sa mlakim mlijekom ili vodom i malo {e}era i bra{na. Od svega umijesiti kiselo tijesto. Kada tijesto naraste, praviti kiflice, perece, djevreke, slagati u pleh, premazati jajetom i pe}i na 250 stepeni dok ne porumeni.                            

2. 

PEKARSKE KIFLE

            1/2 l mlijeka, po 1 ka{i~ica soli i {e}era, 1 kvasac, 1 {olja ulja i 1 kgr bra{na. Podi}i kvasac i umijesiti tijesto. Kada tijesto uskisne, na pouljenoj radnoj povr{ini formirati od tijesta 40 loptica. Njih razviti tanko, svaku posebno, i uvijati kifle. Slo`iti ih u pleh, posuti po `elji {olju, susamom ili kimom i pe}i u rerni dok ne porumene. Slu`e se uz kiselo mlijeko ili bijelu kafu. Mogu se filovati pekmezom ili sirom.

3. 

TORTA OD PRAZILUKA

            Umijesiti tijesto od 200 gr bra{na, 100 gr margarina, 1 jajeta, malo soli i vode. Tijesto treba da stoji 1 sat. Tijesto razvu}i na veli~inu dna posude u kojoj }e se torta pe}i. Nadjev napraviti od 6 manjih strukova praziluka, isije~enih na komade i obarenih u slanoj vodi. Tijesto staviti na dno posude, preko toga rasporediti nadjev, pa sve preliti smjesom od 2 ulupana jajeta sa ~a{om mlijeka, malo soli, bibera, pa sve pe}i oko 1/2 sata u rerni na 225 stepeni.

4. 

SLANA TORTA
 

             Ulupati u snijeg 8 bjelanaca, u to dodati 8 `umanaca, 8 ka{ika (ravnih) bra{na, 8 ka{i~ica pavlake (1 ~a{a) , sve lagano promije{ati i smjesu sipati u podmazan i bra{nom posut pleh. Pe}i na 225 stepeni, kontrolisati svakih 5 minuta i kada bude pe~eno istresti na podlogu i isje}i po du`ini na tri dijela. Filovati sa dva razli~ita fila. Prvi fil: 300 gr mekog sira, 30 gr butera, malo soli, 1 ka{i~ica alejeve paprike. Ovo sve izmutiti i mazati preko prve kore. Preko fila staviti drugu koru, pa zatim i drugi fil: 150 gr pra{ke {unke i 100 gr suvog vrata ili suve kobasice sitno isjeckati na kockice, dodati 200 gr krupno narendanog ka~kavalja i 1 kesicu majoneza, odnosno toliko da se napravi kompaktna masa. Ovom smjesom premazati prethodnu koru, pa zatim staviti tre}u koru i dobro pritisnuti rukama da se kore slijepe. Torta se prema`e majonezom sa svih strana i pospe rendanim ka~kavaljem.

5. 

ROLAT OD SPANA]A

            Napraviti besamel sos (3 ka{ike bra{na blago propr`iti na 3 ka{ike zejtina, dodati pola litra mlijeka i uz neprestano mije{anje kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne). U ohla|eni sos dodati 1/4 kgr obarenog i isjeckanog spana}a, 4 `umanceta i 3 ka{ike struganog sira. Izmije{ati, pa sipati u podmazan pleh i pe}i u pe}nici. Ispe~eno izru~iti na salvet popra{en bra{nom i nadijevati. Nadjev pripremiti od 150 gr isjeckane {unke, 250 gr tele}eg mesa izdinstanog sa crnim lukom, 1 jajeta i 2 ka{ike kisele pavlake. Pomo}u salvete zaviti rolat, staviti ga u pleh i malo zape}i u pe}nici. Prije slu`enja preliti kiselom pavlakom.

6. 

PA[TETA OD OSLI]A

            Skuvati jedan pove}i osli}, u vodu dodati malo soli i ulja. Kada se skuva, izvaditi ga, ohladiti, o~istiti od kostiju i izgnje~iti vilju{kom. Mikserom mutiti, uz dodavanje ulja ( ide dosta ulja ), zatim malo soli, kapare, per{una, senfa , ringlica (ili 3-4 sardele). Gotovu pa{tetu ukrasiti maslinkama.  

 7. 

KOL - PITA

            Pripremiti tijesto od 500 gr bra{na, 1 margarina, malo ulja, malo soli i vode da tijesto bude srednje mekano. Ovo tijesto dobro umijesiti i podijeliti ga na 10 djelova. Svaki rastanjiti na veli~inu tacne za kola~e i premazati ga rastopljenim margarinom. Sada formirati 2 lepinje, stavljaju}i po 5 jednu preko druge. Ostaviti da stoji minimalno 15 minuta. U medjuvremenu pripremiti fil od 500 gr bijelog sira, 1 jajeta, 1 `umanca i malo soli.
   
             Prvu lepinju razviti, odnosno razvu}i, staviti na nju 1/2 fila, preliti sa malo margarina i zaviti pitu. Kru`no je staviti u podmazan okrugli model ili {erpu. Isto u~initi i sa drugom polovinom tijesta, odnosno fila. Preliti sve sa malo margarina i pe}i u prethodno zagrijanoj rerni oko 40 minuta.

 8. 

SLANE [TANGLE

            560 gr bra{na, 1 margarin od 250 gr utrljati, zatim dodati 12 ka{ika mlijeka, 2 `umanceta, 2 ka{i~ice pra{ka za pe}ivo, soli 2x na vrh no`a. Razviti koru prst debljine, premazati bjelancetom, {olju i kimom, sje}i na {tangle i pe}i.  

9. 

PALA^INKE SA SPANA]EM

            Isje}i 200 gr spana}a na rezance. Propr`iti 1 glavicu crnog luka na malo ulja, pa dodati spana} i sve zajedno dobro izdinstati. Dodati sitno sjeckani 1 cen bijelog luka i malo morskog ora{~i}a. Ovoj masi dodati 200 gr izmrvljenog bijelog sira i sve dobro izmije{ati. Po potrebi posoliti.

            10 komada pripremljenih pala~inki nafilovati ovim filom. Pala~inke staviti na tanjir za serviranje, pa ih malo zagrijati u mlakoj rerni. Slu`iti sa kiselim mlijekom i mladim lukom.

10. 

KROASANI

       Tijesto: 600 gr bra{na, 2 ka{i~ice soli, 1 ka{i~ica {e}era, 1 ka{ika meda, 4 dcl mlakog mlijeka u kome je podignut kvasac ( 1 pakovanje od 25 gr).
   
     Tijesto pustiti da uskisne ( najbolje u najlon kesi ), pa se izru~i na povr{inu posutu bra{nom i podijeli na 2 dijela, a zatim svaki na po 5 djelova. Svaki od ovih 10 djelova se razvu~e na veli~inu tanjiri}a i prema`e razmek{anim margarinom. Sada se po 5 lepinja slo`e jedna preko druge na 2 gomile. Gornje lepinje se ne premazuju margarinom. Pustiti da odstoji 15 minuta, pa obje naslo`ene gomile razviti u krug, tako da tijesto bude debljine oko 4-5 mm. Svaka se zrakasto isije~e na po 16 djelova, tako da se dobije materijal za ukupno 16 kroasana. Ovako formirani djelovi mogu se filovati slano ili slatko, pa se uvijaju u kiflice.
   
     Ako se prave slane, ne stavlja se {e}er u tijesto, nego se doda jos jedna ka{i~ica soli. Re|a se u podmazan pleh (sa razmakom - tako da se dobiju 2 pleha kroasana). Izme|u kiflica se nare`u listi}i margarina - ostatak od margarina od 250 gr, koji nije potro{en za premazivanje lepinja. Kiflice premazati jajetom, umu}enim sa malo ulja. Sve ostaviti da prenoci, pa pe}i sjutra dan. Preko no}i prekriti najlonom i krpom, da se tijesto ne bi osu{ilo.
 

11. 

SLANE PA[TETE

            Umijesiti tijesto od 3 dcl ulja, 3 dcl tople vode, oko 600 gr bra{na i 1 ka{ike soli. Tijesto se rastanji debljine prsta, pa preko njega narenda 1 margarin. Tijesto preklopiti, pa ga staviti u fri`ider oko 15 minuta. Potom ga opet rastanjiti debljine prsta, preklopiti i staviti jos 15 min u fri`ider. Isti postupak ponoviti jo{ jedan put. Zatim tijesto razviti debljine prsta, sje}i ga na kvadrate, eventualno premazati jajetom i posuti kimom i pe}i u prethodno zagrijanoj pe}nici 20 min na temperaturi 220 stepeni.

12. 

KREKERI SA MAKOM I SUSAMOM

            Zamijesiti tijesto od 1 kgr bra{na, 1/2 kesice pra{ka za pecivo, 3 ka{i~ice soli, 6 {oljica od crne kafe ulja, 100 gr susama, 100 gr nemljevenog maka i 1 fla{om piva. Tijesto tanko rastanjiti, pa modlom praviti razne forme ili okrugle poga~`ice i pe}i u nepodmazanom plehu.  

13. 

SLANE [TANGLICE

            Umijesiti tijesto sa 280 gr bra{na, 100 gr margarina, 6 ka{ika mlijeka i malo soli. Umje{eno tijesto razvu}i na debljinu 1 cm, pa premazati jajetom, posuti kimom i sje}i stanglice. Pe}i ih na umjerenoj vatri, dok ne porumene.  

 14. 

PROJA OBI^NA
 

            Uzeti 300 gr kukuruznog griza, pa ga preliti vrelom vodom i promije{ati, tako da se dobije ravnomjerna masa kao ka~amak. Sada dodati po 300 gr kukuruznog i p{eni~nog bra{na, 1 cijelo jaje, 1 {olju ulja i osoliti po ukusu. Opet promije{ati, pa dodati mlake vode da se dobije `itka masa. Staviti 1 kesicu instant kvasca, sve dobro promije{ati i naliti u prethodno podmazani pleh. Pe}i na 225 stepeni, dok proja ne dobije odozgo koricu. Sada preliti sa 2-3 ka{ike ulja i nastaviti pe~enje dok se proja sasvim ne ispe~e. Slu`iti toplo.  

15. 

PIRO[KE

            Potrebno je: 600 gr bra{na, 1 jaje, 1 ka{ika margarina, 200 gr sira, kvasac, so, {e}er. Podi}i kvasac u mlijeku sa {e}erom, pa umijesiti tijesto od bra{na, jajeta, margarina i soli. Pustiti da naraste oko  1 sat, ponovo premijesiti, pa rastanjiti i praviti piro{ke. Filovati ih sirom i pr`iti u ulju.

16. 

SARDINE SA MLADIM LUKOM

            Izgnje~iti sardine zajedno sa uljem (1 konzerva), dodati sitno sjeckani bijeli dio mladog luka i malo limunovog soka. Ovim mazati kri{ke hljeba. Odozgo ukrasiti sjeckanim zelenim djelovima mladog luka i slu`iti uz ~aj.

17. 

DOMA]I KREKER

            Umijesiti tijesto od 6 {oljica bra{na, 2 {oljice ulja i 2 {oljice bijelog vina, kao i malo soli. Razviti, vaditi krekere ~asom ili modlom i pe}i u rerni. Mo`e se u tijesto dodati neki zacin, kao origano ili majoran.

 18. 

PITA OD TIKVICA

            Narendati 1 kgr o~i{}enih tikvica, posoliti ih i pustiti da stoje oko 15 minuta. Dobro ocijediti. Umutiti 5 jaja, dodati 250 gr sira, 50 gr kajmaka, 6 ka{ika griza, 2 ka{ike bra{na, 1 kesicu pra{ka za pecivo i tikvice. Promije{ati, po ukusu dodati malo vegete i bibera i naliti u pleh prethodno podmazan i posut bra{nom. Pe}i u rerni, toplo sje}i na kocke i slu`iti sa salatom od paradajza, srpskom salatom i sl.

19. 

PA[TETA OD POVR]A

            Potrebno je: 6 jaja, po 300 gr crvenih paprika, zelenih paprika, patlid`ana i tikvica, 250 gr crnog luka, 2 supene ka{ike sjeckanog per{unovog lista, 2 ka{ike maslinovog ulja, so, biber.
            Luk sje}i na rebarca, ostalo povr}e na kockice. Sa 1 ka{ikom ulja 5 minuta pr`iti papriku, zatim jo{ 5 minuta luk. Posoliti i prebaciti u posudu u kojoj }e se pa{teta pe}i. U drugoj ka{iki ulja 10 minuta pr`iti tikvice i patlid`an. Vratiti opet u {erpu papriku i luk i sve zajedno dinstati jo{ 20 minuta. Izmaknuti sa vatre, pa dodati sjeckani per{un i ulupana jaja u koja je stavljena so i biber. Sve dobro promije{ati, naliti u vatrostalnu posudu i pe}i u rerni oko 45 minuta na 150 stepeni. Prohla|eno slu`iti sje~eno na kri{ke.

20. 

[VEDSKA PITA

            Potrebno je: 2 {olje prezli (ili 1 {olja prezli i 1 {olja griza), 1 {olja {e}era, 1 margarin i sezonsko vo}e (po `elji).
            Na 1/2 margarina propr`iti prezle (3-4 minuta), spojiti sa grizom (ako se mije{a prezla i griz) i {e}erom. Dobro promijesati. Polovinu mase sipati u manji pleh (veli~ine oko 20x30 cm), preko toga pore|ati sezonsko vo}e, pa preostalu masu zaliti ostatkom rastopljenog margarina, pustiti 10-tak minuta da se upije, pa staviti u rernu i pe}i oko 30 minuta na srednjoj vatri. Ispe~eno posuti prah {e}erom, pa jos malo dope}i.  Prilikom serviranja, komad kolac~a preliti prelivom pripremljenim ovako: Dobro izmiksirati 1 bjelance sa 1 {oljom {e}era i 1 {oljom sezonskog voca, kakvo je ve} stavljeno u kola~, tj.: kajsija, breskva, vi{nja, tre{nja, jagoda, malina, {ljiva, jabuka, kru{ka ...
Napomena: ako se primijeni kombinacija prezli i griza, povoljnije je uzeti saftnije vo}e. Ako je vo}e kiselije, dodati malo {e}era preko vo}a. Za {ljivu i jabuku dodati cimeta, a dobro je jabuku malo probariti.
            

 21. 

ROLAT OD SPANA]A  

            Tijesto: 500 gr bra{na, 1 jaje, 100 gr margarina, 1/4 l mlake vode. Fil: 200 gr tanko isije~ene {unke, 400 gr spana}a, 250 gr masnog sira, 1 teglica milerama, - 1 jaje za premazivanje. Zamijesiti tijesto da bude glatko i ostaviti na hladno 1-2 sata. Tijesto razvaljati po du`ini. Krpu posuti bra{nom, prekriti tijesto i prevrnuti ga da ostane na krpi. Poredjati: {unku, preko toga malo obaren spana}, zatim nastrugan sir pomije{an sa mileramom. Pomo}u krpe zaviti rolat i premazati ga ulupanim jajetom. Pe}i 50-60 minuta na 175 stepeni. Ostaviti u plehu jo{ 10 minuta, pa onda sje}i na re`njeve.  

22. 

AMERI^KA PITA OD SLATKOG KUPUSA

            Zamijesiti tijesto od 1/2 kgr bra{na, 1 pra{ka za pecivo, 200 gr margarina, 2 ka{ike milerama, malo soli i 1 `umanceta. Tijesto podijeliti na 2 dijela: ve}i dio tijesta (2/3) uzeti za dno, a manji dio (1/3) za poklopac pite.
            Uzeti plitku okruglu tepsiju, pa 2/3 tijesta staviti na dno prethodno namazano margarinom i podi}i ga uz zidove suda. Preko tijesta staviti fil, pa ostatak tijesta, koje treba prstima pritisnuti uz prethodno stavljeno tijesto, tako da se dobije potpuno zatvoren, ~vrst rub. Premazati ga bjelancetom, probu{iti slamkom na sredini, da mo`e da izlazi para, pa ga pe}i u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni, dok se lijepo ne ispe~e.
        Fil: 1,5 kgr slatkog kupusa probariti u slanoj vodi, dobro ocijediti i isjeckati. 2 glavice crnog luka sitno isjeckati, pa prodinstati na malo masno}e, dodati sije~en kupus i sve jo{ malo prodinstati, tako da sva te~nost ispari. Dodati biber, sitno sjeckani per{un i 3-4 tvrdo kuvana jajeta isije~ena na kocke.

23. 

SLANA TORTA

            Zagrijati 125 gr margarina i dodati bra{na, pa propr`iti, ali da ostane bijelo. Dodati 1 {olju od bijele kafe mlijeka, malo soli i kuvati stalno mije{aju}i, dok se ne zgusne (kao za princes krofne). Ohladiti, pa umije{ati 4 `umanceta i na kraju ~vrst snijeg od 4 bjelanceta. Masu uliti u ve} podmazan i bra{nom posut pleh i ispe}i u rerni. Ispe~enu koru uviti u vla`n u krpu, kao za svaki rolat.
            Rolat filovati ovim filom: Isjeckati 300 gr {unke, dodati 300 gr kajmaka i sjeckani per{unov list. Ostaviti malo fila, pa njime rolat premazati i spolja i posuti struganim sirom i sjeckanim per{unovim listom. Rolat treba da odstoji u fri`ideru.

24. 

PEKARSKE KIFLE II

            Umijesiti tijesto od 1/4 l mlijeka, 1/4 l vode, 2 {oljice ulja, 1 kocke kvasca, 2 ka{ike {e}era, 1 ka{ike soli i oko 850 gr bra{na. Ostaviti da kisne 1 sat, pa ga podijeliti u 15 (za ve}e kifle) ili 30 (za manje kifle) loptica. Svaku lopticu razvu}i tanko i praviti kifle. Re|ati ih u podmazan pleh i ostaviti da stoje oko 1 sat. Zagrijati rernu i pe}i oko 1/2 sata na 200 stepeni.

 25. 

SLANI STAPI]I

            Umijesiti tijesto od 1 kgr bra{na, 1 paketic} pra{ka za pecivo, 2 ka{i~ice soli, 1 margarina, 200 gr masti, 2 {oljice ulja, 2 dcl mlijeka. Tijesto rastanjiti debljine oko 1 cm, premazati umu}enim jajetom, isje}i na {tapi}e, posuti susamom, slagati u pleh i pe}i u prethodno zagrijanoj rerni. Umjesto susamom, mo`e se posuti kimom.

26.  

SLANI [TAPI]I   II

            Umijesiti tijesto sa 260 gr margarina, 320 gr bra{na, malo soli i kvascem podignutim u 12 ka{ika mlijeka, zasla|enog sa malo {e}era. Tijesto rastanjiti, isje}i {tapi}e, slo`iti ih u podmazani pleh i sa~ekati da narastu. Premazati jajetom, posuti kimom, susamom ili krupnom morskom solju i pe}i. Slu`i se toplo ili hladno.

27. 

KUVANI \EVREK

            Umijesiti tijesto od 1 kvasca (podi}i kao za kiselo tijesto), 2 case mlake vode, 1 ~ase ulja, 2 ravne ka{ike {e}era, 1 ka{i~ice soli i 1 kgr bra{na. Ostaviti da kisne 1 sat, pa ga rastanjiti na debljinu prsta i praviti djevreke. Mo`e sa 2 razli~ite ~a{e (da bi se dobio prstenasti oblik) ili razviti du`i valjak, pa formirati kolut i dobro pritisnuti krajeve da se slijepe. \evreke spu{tati u vriju}u slanu vodu i kuvati dok ne isplivaju. Onda ih vaditi, ostaviti na salveti da se ocijede, pa slagati u podmazani pleh. Posuti susamom i pe}i dok ne porumene, na 220 stepeni. Umjesto |evreka, mogu se formirati i {tapi}i ili kifle.

28. 

POSNA POGA^A

            Podi}i 20 gr kvasca sa 1 ka{i~icom {e}era, 1 dcl mlake vode i malo bra{na. Usuti 1 kgr bra{na, dodati 1 ka{iku soli, 1 {olju ulja i zamijesiti sa mlakom vodom glatko, mek{e tijesto. Ostaviti na toplom da tijesto duplira zapreminu. U okrugloj posudi, podmazanoj uljem i posutoj bra{nom, pe}i u prethodno zagrijanoj rerni, dok se ne odvoji od ivica suda i lijepo porumeni.

29. 

LEPINJE

            Podi}i 1 kvasac u 2 dcl mlake vode, sa 1 ka{i~icom {e}era i 1 ka{i~icom bra{na. Kada kvasac uskisne, naliti ga u 1/2 kgr bra{na, dodati 1 ka{i~icu soli i umijesiti tijesto. Po potrebi dodati jo{ vode (do 1 dcl), tako da tijesto ne bude tvrdo, ali ni suvi{e meko. Umije{eno tijesto podijeliti na 12 loptica i slo`iti ih u podmazanom plehu. Pokriti salvetom i ostaviti da kisne (2-3 sata) da loptice dobiju duplo ve}u zapreminu. Prije pe~enja, premazati ih pouljenom mlakom vodom. Slu`iti toplo.  

30. 

PERECE (ILI SLANE [TANGLE)

             Zamijesiti tijesto od 120 gr margarina, 120 gr masti, 2 ka{ike pavlake, 2 `umanceta, 1 kk soli, 1 kesice suvog kvasca i oko 1/2 kgr bra{na.

            Rukom se od malih loptica mo`e formirati perec, ili se tijesto rastanji na prst debljine i sijeku {tangle. Premazati `umancetom, posuti kimom ili susamom i pe}i u nepodmazanom plehu. Mogu se spremiti puno ranije, jer su jednako lijepi.  

31. 

\EVRECI

            Umutiti 1 margarin, dodati 1 jaje i 1 `umance, 1 pra{ak za pecivo, malo soli, s{ljicu ulja i {oljicu mlijeka i bra{na od prilike, da tijesto bude mek{e, ali ne sasvim meko. Zamijesiti tijesto i ostaviti da stoji 2 sata. Ako je toplo, mo`e se staviti u fri`ider. Zatim ga rastanjiti, premazati bjelancetom, posuti susamom ili kimom i pe}i. U tijesto se mo`e dodati i malo sira ili ka~kavalja. \evreke vaditi modlom ili razvu}i u valjak i formirati |evrek rukama.