Make your own free website on Tripod.comEKSKLUZIVNO:

Predsjednik Đukanović u razgovoru za "Vijesti": Crna Gora zna šta joj je činiti i na nju niko ne može da vrši pritisak

Podgorica - Vlada Crne Gore, tačno prije godinu objavila je Platformu o osnovama novih odnosa sa Srbijom, na koju iz Beograda nikada nije stigao zvaničan odgovor, ukoliko se u to ne računaju nedavne ustavne promjene koje su označile dalju unitarizaciju SRJ.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u ekskluzivnom razgovoru za "Vijesti", kaže da Platforma ipak nije mrtav dokument i da za nju još ima šanse.

- I danas mislim isto što i prije godinu dana o Platformi. To je jedna realna i poštena ponuda Srbiji za uređenje zajedničke države na ravnopravnim osnovama. Mi smo sa tim predlogom izašli kao ozbiljna vlast, pokazujući odgovornost i za ukupan državni razvoj Crne Gore, i za očuvanje zajedničke države. U međuvremenu, uslijedile su nelegitimne ustavne promjene, čiji je cilj očuvanje beogradske diktature, a ne zajedničke države. Takav odgovor na našu demokratsku ponudu, kakva je Platforma, mogao se i očekivati od tog režima. Ipak, ne mislim da je Platforma konačno mrtav dokument. Sve dok to ne konstatuje zvanični predlagač, dakle naša Vlada, znači da kao vlast Crne Gore smatramo da postoji šansa za demokratske promjene u Srbiji. Siguran sam da će ubrzo stvari biti jasnije. Najvažnije je da Crna Gora svakog trena zna šta joj je činiti.
Poslije Vašeg boravka u Berlinu, Parizu, a potom i u Rimu, gdje ste razgovarali sa američkim državnim sekretarom uslijedile su tvrdnje SNP-a, SNS-a i partija iz srpske vlasti o tome da će stranke vladajuće koalicije u Crnoj Gori pod pritiskom SAD i zapadnih saveznika izaći na savezne izbore. Da li Zapad očekuje od Vas da povučete takav potez i da li je stvarno bilo pritisaka vezano za izlazak na izbore?
- Onaj ko je naučio da sve radi po diktatu, ko je kod beogradskog gazde i gazdarice na privremenom radu, misli da cio svijet funkcioniše po tom sistemu. Sve to što povodom crnogorskog učešća na predstojećim izborima lansira beogradska vlast, i njihove marionete u Crnoj Gori, čista je izmišljotina, i izraz te podaničke psihologije, i anticrnogorske histerije. Drastičan je primjer izjava nekog političkog debila kakav je portparol JUL-a, koji se onomad ohrabrio i razlajao ispod suknje svoje predsjednice.
Na sve to mogu da kažem da je demokratska Crna Gora uvaženi sagovornik i partner i takvih moćnih država kao što je Amerika, i drugih ključnih zemalja međunarodne zajednice, čije se mišljenje cijeni i poštuje. I susreti koje ste pomenuli protekli su u tom duhu. Razmatrali smo argumentovao sve opcije, i dogovorili se da damo zajednički doprinos očuvanju crnogorskog demokratskog projekta, a to znači istovremeno i doprinos učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu. Dakle, na Crnu Goru niko ne vrši i ne može da vrši pritisak. Naprotiv, mišljenje Crne Gore je veoma relevantno za međunarodnu zajednicu u kreiranju njene politike u regionu Jugoistočne Evrope.
Sa nedavnog aero-mitinga u Podgorici komandant RV i PVO general Spasoje Smiljanić ponovo je u ime Vojske odaslao prijetnje na adrese zapadnih zemalja i crnogorske vlasti koju je nazvao "unutrašnjim destruktivnim snagama". Brojni su i primjeri sve intenzivnijeg demonstriranja vojne sile na ulicama crnogorskih gradova. Da li to sluti da će u susret izborima provokacije Vojske biti nastavljene, i može li se Crna Gora kao država tome oduprijeti na adekvatan način?
- Odavno sam prestao da pridajem značaj izjavama privatnih Miloševićevih generala. Dozlogrdila su građanima Crne Gore ta njihova pametovanja o spoljnjem i unutrašnjem neprijatelju raznim svečarskim prigodama. Eto taj general kojeg pominjete, ne trepnu i kaza da nam isti neprijatelji prijete danas, kao i 1914. i 1941. i 1999. Biće da je nešto pobrkao iz istorije. Teško Vojsci s takvim generalima. A što se tiče provokacija koje pominjete - poručio bih građanima Crne Gore da ne haju za te ulične provokacije. Ima Crna Gora i htjenja, i snaga, i motiva, ima prije svega svoje građane, bude li trebalo, da stane u zaštitu svoje slobode i svog državnog dostojanstva. Brzo će doći vrijeme kada će inspiratori tih provokacija podviti rep, i gledati kako da nestanu iz Crne Gore.

                 

S.ŠĆEKIĆ

 


 

Problem diktature u Srbiji ne rješava se jednim susretom

Iz redova srpske opozicije, pa čak i "Otpora", nastavljaju se takođe zahtjevi da Crna Gora izađe na izbore, uz upozorenje da će snositi odgovornost za produžetak života Miloševićevom režimu?
- Ja razumijem do kraja želju svih demokratskih snaga u Srbiji da što prije dođe do demokratskih promjena. To će biti moguće onog trenutka kada svi u zemlji i u inostranstvu, dakle i lideri opozicije u Srbiji shvate da to ne može obezbijediti niko izvan Srbije. Kao što razumijem njih, isto tako očekujem i razumijevanje za državne i nacionalne interese Crne Gore. Samo na osnovama uzajamnog povjerenja i razumijevanja možemo i graditi buduće odnose između Crne Gore i Srbije, bez obzira u kakvom će državno-pravnom statusu one biti. Sa velikim simpatijama gledam na te mlade ljude okupljene oko ideje "Otpora". Međutim, svi moramo emocije potisnuti u drugi plan, i racionalno procijeniti situaciju. Niko nema potrebe da kod mene traži prijem javnim oglašavanjem. Ja ću se naravno sresti i sa predstavnicima "Otpora", kad najprije to budem mogao. Ali se problem diktature u Srbiji i ugroženosti zajedničke države, kao što sam kazao, ne rješava jednim susretom, već realnom procjenom i respektovanjem interesa Crne Gore u zajednici.