Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

 

ISKUSENJA CRNOGORSKE VLADAJUCE KOALICIJE


Strah od razlaza


 

    Do konsultacija u vrhu crnogorske vladajuce koalicije doci ce poslije povratka predsjednika Djukanovica iz posjete Velikoj Britaniji, ali je vec sada izvjesno da ce crnogorski vladajuci trojac i ubuduce nastaviti da brodi zajedno po ovdasnjim nemirnim politickim vodama. 
   Dugo slijegano nezadovoljstvo Socijaldemokratske partije ucincima zajednickog vladanja i, posebno, vlastitom pozicijom unutar vlasti, provalilo je na ovogodisnji Badnji dan. Neposredan povod je bila zabrana svestenicima i vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve da naloze badnjak ispred kraljevskog dvorca na Krusevcu. U prvi mah se ucinilo da ce koalicija obecavajuceg naziva zapasti u velika iskusenja. Slucen je, cak, i njen kraj, sa svim mogucim pozeljnim i nepozeljnim konsekvencama. 
   Nakon unutarpartijske debate, koja je krunisana sjednicom Glavnog odbora, socijaldemokrati su proslog petka obnarodovali ono do cega su dosli tokom preispitivanja predjenog puta i sopstvenog participiranja u vlasti. "Socijaldemokratska partija cijeni da su i Crna Gora i zapoceti reformski procesi na svojevrsnoj prekretnici. Krajnji je rok za ulazak u novu fazu", kazao je predsjednik partije Zarko Rakcevic, istovremeno naglasavajuci da je to nije samo preduslov za opstanak koalicije. "Od spremnosti koalicionih partnera da otklone blokade i uoce slabosti, jasno ponude rjesenja, zavisice ne samo opstanak koalicije nego - sto je mnogo vaznije - i boljitak Crne Gore i njenih gradjana", rekao je Rakcevic na proslonedjeljnoj konferenciji za novinare.
   Sta to, po misljenju socijaldemokrata, treba uciniti? 
   "Kao prvo", saopstio je njihov lider, "neophodno je jasno definisati drzavnu strategiju i na demokratski nacin rijesiti pitanje drzavno-pravnog statusa Crne Gore". Jer, kako kaze Rakcevic, bez toga u Crnoj Gori "nema reformi". Socijaldemokrati zahtijevaju da se realizuje dogovor oko ozakonjenja denacionalizacije, podjele imovine bivseg Saveza komunista i otpocinjanje procesa decentralizacije. Traze, takodje, da participiraju u kreiranju crnogorske spoljne i finansijske politike, te u onome sto je u nadleznosti Ministarstva unutrasnjih poslova.  Principijelna promjena drzavne politike prema vjerskim zajednicama je njihov sljedeci zahtjev, u kome je sadrzan stav o neodrzivosti politike koja favorizuje jednu crkvu i jednu vjeroispovijest, a diskriminise ostale, prije svega Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Na kraju, u formi preporuke, SDP se zalozila za "uspostvaljanje dijaloga, elementarnog povjerenja, medjusobnog postovanja, saradnje i objedinjavanja svih demokratskih snaga".
   Na kakav prijem su kod koalicionih partnera naisli stavovi i zahtjevi Glavnog odbora SDP-a? Na ovako formulisano pitanje "Monitora" Zarko Rakcevic nije mogao da ponudi odgovor, posto konsultacije unutar koalicije tek predstoje. Potvrdan odgovor je dao na pitanje da li se registracija Crnogorske pravoslavne crkve moze dovesti u vezu sa zahtjevima SDP-a i njenim pritiscima na koalicione partnere.
   "Zaista iskreno vjerujem da je to produkt pritisaka SDP-a, cak i nase internacionalizacije onog skandala na Krusevcu. Mi smo, po prvi put, u nasim konataktima na medjunarodnom nivou koristili argumentaciju o krsenju ljudskih prava i sloboda. Urgentna registracija CPC je, dakle, rezultat unutarkoalicionog pritiska SDP-a", kazao je Rakcevic. Kao pozitivne tekovine, proizasle iz toga, pomenuo je i najavu predsjednika Djukanovica da ce, ubuduce, vjerske praznike cestitati vjernicima i svestenstvu CPC, te drugaciji odnos vlasti prema vjerskom skupu Crnogoraca u Ocinicima.
   U Demokratskoj partiji socijalista, medjutim, registraciju CPC ne vide kao ustupak socijaldemokratima. "Nema nikakvih ustupaka SDP-u. Ova drzava pociva i funkcionise na principima pravne drzave", izjavio je za "Monitor" Miodrag Vukovic, predsjednik Izvrsnog odbora DPS-a. Iako je i sam svjestan da sticaj okolnosti upravo na to upucuje, on ne vjeruje "da je prethodno postojao politicki stav koji bi bio na nivou ustupka bilo kome". "Naprosto", veli Vukovic, "radi se o realizaciji ustavnog principa o slobodi vjeroispovijesti. Registracija na ovom nivou prihvatljiva je po zakonima ove drzave."
   Bilo kako da se protumaci cin registracije CPC, nesporno je da on predstavlja pobjedu jednog principijelnog stanovista i satisfakciju za socijaldemokrate. Ona ce, po svemu sudeci, biti dopunjena i odlaskom ministra vjera dr Slobodana Tomovica, na cemu SDP odavno insistira. Vjerovatno i jos nekim ustupcima ako se imaju u vidu rijeci predsjednika Djukanovica da je DPS partija koja "mora pokazati najvise senzibiliteta u ocuvanju stabilnosti koalicije, a time i politicke stabilnosti u Crnoj Gori". Sudeci prema prvim reakcijama, ne treba ocekivati da ce popustanja biti kada je rijec o zahtjevu koji se odnosi na rjesavanje crnogorskog drzavnog pitanja.
   "Njihovo insistiranje da se vuku brzi i odlucniji potezi, posebno kada su odnosi sa Srbijom u pitanju, jeste shvatljivo. Ocigledno je da sa ovom politickom garniturom u Srbiji malo ko moze da napravi demokratsku zajednicu ravnopravnih Srbije i Crne Gore. Shvatljivo je takvo insistiranje za partiju koja to prepoznaje, a programski se zalaze za suverenu Crnu Goru, ali je politicki tesko prihvatljivo", kaze Miodrag Vukovic komentarisuci prvi zahtjev SDP-a. On, pritom, sugerise da se ovdje mora voditi politika koja ce "biti u punoj saglasnosti sa Crnom Gorom, sa njenom ukupnom politickom, drustvenom i socijalnom stvarnoscu". "Znate", kaze Vukovic, "tacka kljucanja razlicitih nesporazuma u Crnoj Gori je vrlo niska."
   Iako je u prvom momentu izgledalo da su se socijaldemokrati prilicno naljutili, ispostavilo se da - barem za sada - nijesu imali interesa da tjeraju mak na konac. Da tako nesto cine, jos manje je bilo u interesu njihovim koalicionim partnerima, prvenstveno Demokratskoj partiji socijalista. Bilo da je rijec o posebno izrazenom senzibilitetu za ocuvanje zajednistva ili o strahu od razlaza, tek armatura koja odrzava na okupu DPS, SDP i Narodnu stranku izdrzala je prvi ozbiljniji potres. Pohvale za to, medjutim, treba odgoditi za kasnije, kada se bude moglo jasnije vidjeti da li je ocuvanje politickog saveznista bilo samo sebi svrha ili mu je svrha bila da se odlucnije i brze ispunjavaju predizborna obecanja, sazeta u nazivu ("Da zivimo bolje") koalicije.
 

Miodrag Vukovic
Blagovremeno, ali ne ishitreno

   "U Crnoj Gori sada imamo procese koji ozbiljnu vlast moraju da upozore na potrebu promisljenih, mudrih i blagovremenih, ali ne i ishitrenih poteza", rekao je Miodrag Vukovic, predsjednik IO DPS-a, u razgovoru za "Monitor". 
   "Sada kada su svi, osim Srbije, otresli sa sebe drzavni sovinizam, ne bi trebalo da mi ponovimo gresku i da se dijelimo po vjerama i nacijama", upozorio je nas sagovornik optuzujuci SNP da je u tom pravcu prva "povukla nogu" rizikujuci da postane "prva fundamentalisticka partija" u istoriji Crne Gore. "Bilo bi opasno ako bi se sada pojavili i drugi koji bi zeljeli da instrumentalizuju politicku razlicitost Crne Gore, jer onda rizikujemo da se dese incidenti i konflikti. Mislim da je i na kongresu SDP-a prevladala realisticnija linija, koja je za dosljedno postovanje programskih opredjeljenja, ali je i spremna da sa koalicionim partnerima sjedne i razgovara o svemu sto su drzavni prioriteti", kaze Vukovic. 

 

Dr Novak Kilibarda
Garant reda i mira

   "Jos nema nijednog ozbiljnog razloga da se koalicija dovodi u pitanje. To ne znaci da nema mjesta kritici. Narodna stranka je sa kritikom prva pocela, dokazujuci da je bio pogresan odlazak DPS-a na razgovore sa strankama iz Srbije", izjavio je za "Monitor" lider NS dr Novak Kilibarda, povodom zahtjeva koje je formulisao Glavni odbor SDP-a. "Koalicija je, uz sve greske, ipak jedini garant ocuvanja reda i mira u Crnoj Gori", smatra on. 
   Prema Kilibardinom misljenju, treba razlikovati stranacku retoriku od stvarnih politickih namjera. "SDP vrlo vjesto naglasava svoje interese, jer racuna da preko nekih vehementnih izjava privuce glasace sa raznih strana. Politicka stranka ima pravo da to radi, ali ja to stavljam u okvire partijsko-politicke retorike", kaze lider narodnjaka".

 

Dragoljub VUKOVIC