Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

REAGOVANJE

dr. Nenada Popovica na tekst A.Pecaric, objavljenog u listu "Hrvatski obzor"

 

 

 


Nekome, ko se rodio i odrastao daleko od Boke,ili nema medju Bokeljima rodjaka, prijatelja ili bar poznanika, mogao bi citajuci tekstove A. Pecaric, pomislit da je njena slika polozaja katolika „Hrvata” u Boki autenticna. Iako je njena prica o ugrozenosti „sunarodnika” van granica „lijepe njihove” namijenjena velikohrvatskim nacionalistima, kojima sticanjem zasebne hrvatske drzave i „rijesenjem srpskog pitanja u Hrvatskoj”, ponestaje hrane za njihove uvijek gladne nacionalisticke stomake, ipak ne treba potcijeniti stetnost ovakvih tekstova po medjukonfesionalne odnose u Boki.
Osvrnut cu se samo na par stavova gospodje Pecaric u njenim tekstovima.
Vrlo je licemjerno zgrazavat se nad velikosrpskom propagandom i pokusajima asimilacije pravoslavnih Crnogoraca, a istovremeno to isto cinjet sa katolickim Crnogorcima u Boki. Licemjerno je i izrazavat razumijevanje za otpor Crnogoraca prema poistovjecavanju Pravoslavlja sa Srpstvom, a istovremeno Katolicanstvo u Boki poistovjecivati sa Hrvatstvom, i jos gore nazvati Boku hrvatskom zemljom. Hrvatski i srpski velikodrzavni projekti su na prostoru Boke stari ,taman toliko koliko jedan prosjecan bor ili palma u mojoj Dobroti,a to je 100-150 godina. U vrijeme njihovih nacionalromantizama, polovinom prosloga vijeka, oba nacionalna projekta su ostvarili zavidne rezultate na asimilaciji susjednih istovjernih  i nedovoljno samobitnih slovenskih naroda, upravo zbog bezrezervne podrske pravoslavne i katolicke Crkve. Isto tako nije nikakvo cudo sto su oba projekta polomili zube o tvrdi orah crnogorskog identiteta utemeljenog i na katolickoj i pravoslavnoj tradiciji i shodno tome , ne postoji potreba „otimanja bilo cije kulturne tradicije” u Boki , jer ih obije njeni stanovnici dozivljavaju kao svoje. A. Pecaric isto tako moze da pretpostavi zasto Boka nije 1941-e pripala NDH, iako je ta hrvatska kvazi-drzava bila vjerni saveznik talijanskih fasista i najmocnijeg vojnog savezau svijetu,i neumorno na tome insistirala. Talijani(Venecijanci) su Bokom vladali 400 godina i svakako dobro znali kome Boka NE pripada i tako i odgovorili na hrvatske zahtjeve. Gosp. Pecaric naglasava da je narod Boke sa strahom docekao oslobodjenje 1944-te godine. Neki,ciji je gosp. Pecaric danas advokat,sigurno jesu, zbog njihovog paradiranja Kotorom u ustaskim uniformama ili ucestvovanja u pozivima konavoskim i dubrovackim ustasama da udju u Boku i rijese problem prisustva pravoslavaca u njoj na nacin na koji su to u NDH rijesavali. Medjutim ta grupa katolickih Bokelja se ne moze poistovjecivati sa „narodom Boke”.
Ne stoji ni konstatacija gosp. Pecaric o nepovratku svrsenih studenata „Hrvata” u Boku. Licno znam da ogromna vecina mojih skolskih drugova katolicke vjeroispovijesti nakon zavrsenih studija zivi u nasem rodnom Kotoru, a ja ,kao Crnogorac pravoslavne vjere,koji bih po misljenju gosp. Pecaric, trebao da imam u drzavi Crnoj Gori najvece moguce privilegije, se nijesam vratio kao svrseni student u rodni grad. Isto tako kao covjek koji, kako u blizoj porodici , tako i medju prijateljima i kumovima,ima puno katolika od njih samih znam da samo jedan mali dio njih ima istinsko hrvatsko porijeklo (potomci drzavnih cinovnika Austro-Ugarske carevine koji su sluzbovali u Boki i tu osnovali porodice i ostali da zive). Oni su u Boki isto toliko zastupljeni koliko i katolici ceskog, austrijskog, talijanskog, madjarskog, slovackog i slovenackog porijekla . Oni katolici koji ne pripadaju ovom doseljenickom dijelu , imaju u svojoj porodicnoj tradiciji i sjecanju sa kojom su pravoslavnom porodicom u srodstvu i ko su im zajednicki preci.
S obzirom da se hrvatska velikodrzavna azdaja nije zasitila ni takvim zalogajima kao sto su Dalmatinci, Istrani, Neretljani i djelimicno Humljani, mi Crnogorci mozemo joj kao i velikosrpskoj azdaji , obecat samo „BORBU NEPRESTANU” (naravno u granicama demokratske rasprave potkrijepljene argumentima i osnovnim poznavanjem situacije).


Dr Nenad Popovic
MONTEURO -- Udruzenje Crnogoraca Zapadne Evrope u osnivanju

monteuro@aol.com