Make your own free website on Tripod.com



SAVJETI STRUČNJAKA ZA USELJENJE

ČETIRI USLOVA ZA RODITELJSKU VIZU

Državljani Australije, kao i nosioci vize stalnog boravka u Australiji mogu da sponzorišu svoje roditelje za useljeničke australijske vize, po roditeljskom osnovu.
Odobrenje roditeljske vize generalno zavisi od ispunjenja sledećih zakonom propisanih uslova:

1.     testa balansa porodice (balance of the family test),

2.     sponzorskih uslova,

3.     dobrog zdravstvenog stanja i

4.     nepostojanja kriminalne prošlosti.

Jedan od osnovnih uslova da bi se dijete odobrilo kao sponzor, jeste da je državljanin Australije ili nosilac vize stalnog boravka, te da boravi u Australiji tokom dvije godine koje prethode podnošenju molbe za dovođenje roditelja u Australiju, po roditeljskom osnovu.

Test balansa porodice znači da:
        najmanje polovina djece podnosioca molbe žive u Australiji kao njeni državljani ili nosioci vize stalnog         boravka ili

        da je broj djece podnosioca molbe, koja žive u Australiji, veći od broja djece koja žive u bilo kojoj od         stranih država.


U okviru roditeljske kategorije razlikuju se dv
ijeklase:

        roditelj u poodmaklim godinama i

        roditelj u radnom dobu.


U klasu "roditelj" u poodmaklom dobu spadaju roditelji koji imaju dovoljno godina da dobiju starosnu penziju u Australiji. Ovo za muškarce znači minimum od 65 godina, dok za žene ove godine se kreću između 60 i 65 godina, zavisno od datuma rođenja. Postojeći propisi omogućavaju da se molba po ovom osnovu u ovoj klasi preda izvan, ali i u Australiji (ukoliko su ostali zakonski uslovi ispunjeni).
Klasa "roditelj" u radnom dobu obuhvata osobe koje nemaju dovoljno godina da bi dobile starosnu penziju u Australiji. U ovoj klasi molba se može predati samo izvan Australije.
Pri predaji molbe za roditeljsku vizu se uplaćuje 1.125 dolara ako se molba predaje izvan Australije. Za molbu koja se predaje u Australiji uplaćuje se 1.670 dolara. Naknadno, pred odobrenje vize, traži se uplata od 1.005 dolara po osobi uključenoj u molbu za vizu. Ovaj iznos je nam
ijenjen za ljekarske troškove. Jedan od uslova za odobrenje vize je i uplata tzv. bonda u iznosu od 3.500 dolara za nosioca molbe, te dodatnih 1.500 dolara za svaku od osoba preko 18 godina koja je uključena u molbu.
Ukupan broj molbi u ovoj kategoriji je oko 20.000. Od ovog broja 15.000 podnosilaca molbe još uv
ijek nije u tzv. redu za odobrenje vize. Od ostatka koji su već u redu, u proteklih nekoliko godina se odobrava po 500 viza godišnje.