Make your own free website on Tripod.com

 

SALATE

   Mali kuvar

1. Salata od krompira i celera 
2. Salate od svje`eg povr}a
3. [opska salata    
4. Korzikanska salata 
5. Gr~ka salata 
6. Meksikanska salata 
7. Francuska salata
8. Salata od karfiola
9. Salata od patlid`ana 
10.Pikantna salata od paprika 
11.Dalmatinska salata 
12.Gr~ka salata II  
13.Salata od pe~urki

 

1.    

SALATA OD KROMPIRA I CELERA

 

            Olju{titi i isje}i na kockice 1/2 kgr krompira i 1 celer. Obariti ih u slanoj vodi i ocijediti. Istresti ih u ~iniju za serviranje, pa preko toga nastrugati 1 olju{tenu kiselu jabuku, 1 na kockice isije~eno tvrdo bareno jaje, pobiberiti, preliti uljem ( najbolje maslinovim ) i sir}etom, malo posoliti. Sve blago promije{ati i servirati, najbolje uz ribu.  

 

2.    

SALATE OD SVJE@EG POVR]A

 

            * Salata od svje`e cvekle: istrugati cveklu i jabuku, dodati isjeckan crni luk, ren i kiselu pavlaku; promije{ati

            * Salata "Zeljko": 4 solje sitnih cvjeti}a karfiola, 1 velika zelena salata, 1/2 {olje ispranih i isjeckanih maslina, sok 1 limuna, 2 ka{i~ice ulja, 1 ka{i~ica seckanog bijelog luka, 1/2 ka{i~ice maj~ine du{ice, biber; promije{ati.  

3.    

[OPSKA SALATA

 

            ^vrst, zreo paradajz oprati, odsje}i im "kapak", sredinu pa`ljivo izdubiti ka{i~icom i sitno isjeckati, a paradajz okrenuti izdubljenom stranom na dolje da se ocijedi suvi{an sok. Na kockice isjeckati 2 tvrdo kuvana jajeta, dodati 1 glavicu isjeckanog crnog luka, 1 isjeckanu ljutu papri~icu, per{unovog lista i soli po ukusu. Ka{iku tvrdog ov~ijeg sira izrendati, pa sve dobro izmije{ati. Puniti paradajz do vrha, odozgo staviti po 1 kolut tvrdo kuvanog jajeta, preko njega narendanog sira, a povrh svega sitno isjeckan per{unov list.

   

4.    

KORZIKANSKA SALATA

 

            Za 6 osoba potrebno je 6 tvrdo kuvanih jaja, 1 kgr crnog luka, 100 gr crnih maslinki, 2 limuna, 1 ~asa obi~nog ili maslinovog ulja,1 konzerva ringlica ili sardina i pove}i komad ov~ijeg ili starijeg kravljeg sira. Luk se isije~e na kolutove i potopi u ulje pomije{ano sa sokom od limuna. Tvrdo kuvana jaja se sijeku na ~etvrtine, a riba na sitne komade. Zatim se u ve}oj ~iniji re|aju luk, jaja, riba i crne maslinke, dok se sve ne utro{i. Na kraju se salata ukrasi komadima sira.

 

5.    

GR^KA SALATA

 

            Za 6 osoba potrebno je 6 paradajza, 1 krastavac, 2 zelene papri~ice, 100 gr crnih maslinki, 2 glavice crnog luka, 6 tvrdo kuvanih jaja, 1 konzerva od 300 gr tunjevine, soli, bibera i ulja.

            Posoliti paradajz isije~en na kri{ke i krastavac olju{ten i isije~en na kolutove. Re|ati ovako pripremljeno povr}e u posudu za salatu zajedno sa maslinkama, na ~etvrtine isije~enim tvrdo kuvanim jajima, sitno isjeckanim lukom, papri~icama i komadima tunjevine. Na kraju preliti prelivom napravljenim od umije{anog ulja i bibera.

   

6.    

MEKSIKANSKA SALATA

 

            Za 4 osobe potrebno je: 4 paradajza, 4 glavice crnog luka, 200 gr pe~urki i 1 limun. Paradajz isje}i na kri{ke i pomije{ati ga sa pe~enim pe~urkama isije~enim na listi}e i sitno isjeckanim lukom. Mje{avinu zaliti sokom od limuna i promije{ati.

 

7.    

FRANCUSKA SALATA

 

            Za 4 osobe potrebno je: 1 glavica zelene salate, 200 gr crnih maslinki bez ko{pica, sok od 1 limuna, malo senfa i aleve paprike. Zelene salata se isjecka na rezance i pomije{a sa maslinkama. Od ostalih umije{anih sastojaka napravi se preliv, kojim se preliva salata.

 

8.    

SALATA OD KARFIOLA

 

            Obariti u slanoj vodi manju glavicu karfiola, ali paziti da se ne prekuva, ocijediti i iskidati ga na cvjeti}e. Obariti 2-3 krompira, isje}i na kocke, dodati 1 isjeckan crni luk, per{unovog lista, soli i bibera po ukusu pa sve izmije{ati sa karfiolom. Na kraju lagano umije{ati 2 tvrdo kuvana jajeta isje~ena na kri{ke, salatu preliti blagim sir}etom ili limunovim sokom i uljem po ukusu.

   

9.    

SALATA OD PATLID@ANA

 

            Potrebno je: 2 patlid`ana, nekoliko ~e{njeva bijelog luka, ulja, bijeli sir, sitan biber, blago sir}e. Isje}i patlid`an na tanke kolutove, posoliti i ostaviti da malo odstoji. U zagrijanom ulju propr`iti patlid`an sa obje strane, ohladiti ga i pore|ati u ~iniju. U sredini ~inije staviti i formirati jedan krug od bijelog sira, a patlid`ane re|ati okolo, kao latice cvijeta. Na svaku kri{ku patlid`ana staviti sitno sjeckan bijeli luk sa malo bibera. Cijelu povr{inu izme|u redova patlid`ana pokriti kri{kama bijelog sira.


 

10.    

PIKANTNA SALATA OD PAPRIKA

 

            Potrebno je: 10-12 paprika, 1/4 kgr bijelog sira, nekoliko ~e{njeva bijelog luka, 4 komada tvrdo kuvanih jaja, nekoliko paradajza, ulje, blago sir}e, so. Paprike ispr`iti na ulju i ostaviti da se ohlade, potom isje}i na rezance, dodati naribani sir, istucani bijeli luk i nasjeckana jaja, posoliti prema ukusu, malo zakiseliti i formirati u ~iniji u vidu kupe. Ukrasiti ~iniju kri{kama paradajza.

   

11.    

DALMATINSKA SALATA

 

            Paradajz isje}i na kri{ke (koli~ina prema broju osoba), dodati nekoliko isje~enih sardina iz konzerve, malo isjeckanih maslinki, na rezance isje~ene listove zelene salate, malo isjeckana crna luka, sjeckanog per{unovog lista, posoliti po ukusu, dodati bibera, promije{ati, preliti maslinovim uljem i vinskim sir}etom.  


12.    

GR^KA SALATA II

 

            1 kgr babura presje}i na pola (po du`ini), pa propr`iti na ulju sa obje strane. Izvaditi iz ulja, posoliti i ostaviti na stranu.

            1 kgr plavih patlid`ana o~istiti, isje}i na kri{ke, osoliti, sa~ekati da puste vodu, ocijediti, pa ih pr~iti na istom ulju. Izvaditi iz ulja i ostaviti na stranu.

            Na istom ulju propr`iti i paradajz isje~en na kri{ke, pa i njega izvaditi iz ulja i ostaviti na stranu.

            U ve}u posudu re|ati red babura, red plavih patlid`ana, red paradajza, dok se sve ne utro{i. Izme|u redova obilato posipati sjeckanim bijelim lukom i sjeckanim pe{unovim listom, dodavati po `elji i malo sirceta. Na kraju preliti ostatak ulja od pr`enja, pa staviti u frizider, poklopljeno. Tako mo`e da se koristi cijelih nedjelju dana, uz razna jela i pe~enja.  
13.    

SALATA OD PE^URKI

 

            Potrebno je: 1 kgr svje`ih pe~urki, 1 glavica crnog luka, kim, 1 veza per{unovog li{}a, so, biber, 1 pakovanje kisele pavlake, sok od limuna.

            Pe~urke o~istiti, isje}i u tanje listi}e, skuvati ih u blago posoljenoj vodi dok ne omek{aju, zatim ih ocijediti, ohladiti, staviti u ~iniju, posuti sjeckanim crnim lukom, sjeckanim per{unom i kimom, posoliti, dodati biber, sve polako izmijesati. Pavlaku izmije{ati sa sokom od limuna, preliti po pe~urkama, pa jo{ jednom izmije{ati. Ostaviti na hladnom.