Make your own free website on Tripod.com

Saopstenje Crnogorske pravoslavne crkve:

Patrijarh Pavle nece naredjivati Crnogorskoj crkviCETINJE, 26. decembra (Montena-fax) - "Sve sto je patrijarh Srpski, gospodin Pavle napisao u pismu Predjsedniku Republike Crne Gore protiv Crnogorske pravoslavne crkve i prirodnih i ljudskih prava crnogorskih gradjana i njihovih na zakonu zasnovanih odluka, moze se karakterisati kao njegovo nesavjesno ponasanje, kao neistine, klevete, podvale i falsifikati ucinjeni iz zle namjere", saopstava danas Crnogorska pravoslavna ckrva, podsjecajuci da je ta Crkva vjekovima bila i jeste autokefalna, te da to Patrijarh Pavle zna, ili je prema okolnostima i cinjenicama mogao ili morao znati.
"Patrijarh Pavle treba da zna da nikada srpski patrijarski nijesu mogli da naredjuju mitropolitima, de facto i de jure autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve kroz istoriju, pa nece ni danas zapovijedati i odlucivati hoce li joj i kada biti vraceni u vlasnistvo i jurisdikciju sva ona nepokretna i pokretna dobra koja joj je Srpska crkva otela i uzurpirala poslije 1918. godine. Patrijarh Pavle - ako ne zna, sto je malo vjerovatno - trebao bi i morao da zna da su sakralni i pravoslavni objekti: manastiri, crkve, hramovi i druge nepokretne i pokretne stvari crkvene prirode, na teritoriji Crne Gore, istorijska, kulturno-civilizacijska, religijska, etnicka, nacionalna, fakticka i pravna bastina i crnogorskog naroda i Crne Gore i treba da se nalaze u vjerskoj jurisdikciji i vlasnistvu Crnogorske pravoslavne crkve kao sto je to bilo do 1920. godine", navodi se u saopstenju CPC i dodaje da je "na osnovu iznijetog, obracanje Patrijarhu Pavlu Predsjedniku Republike Crne Gore besmisleno, jer od 27 crkava vrecenih u okrilje Crnogorske pravoslavne crkve nijedna od njih nije licna, privatna svojina Predsjednika Republike CrneGore, i niti ih je on predao CPC da bi za to bio odgovoran".
"Sve znacajnije crkve u Crnoj Gori u doba vladavine knjaza i kralja Crne Gore gradjene su sredstvima drzave i naroda. U Crnoj Gori postiji znacajan broj seoskih (grobljanskih) crkava koje su podizane bratsvenickim i plemenskim sredstvima uz pomoc i podrsku Vladara Crne Gore. Patrijarh Pavle bi trebao da zna da nikad kroz istoriju mitropolite Crnogorske pravoslavne crkve nijesu postavljali turski Sultani i beratom, femanom ili nekom drugom carskom ispravom, vec da su Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve birani slobodnom i suverenom voljom i odlukama crnogorskog naroda. Da bi se razumjela specificnost Crnogorske pravoslavne crkve potrebno je znati elementarne cinjenice iz crnogorske istorije. To velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve ili ne znaju ili nece da nauce", stoji u saopstenju iz CPC i ukazuje da "SPC u Crnoj Gori djeluje krseci Zakon o zastiti spomenika kulture Crne Gore, samovoljno preradjuje enterijere i eksterijere crkvenih objekata, a pod izgovorom restauracije ikonostasta unose nove kicerajske tvorevine i postavlja ikone Svetog Save i Nemanje i to tamo dje ih na crnogorskim ikononstasima nikad nije bilo".