Make your own free website on Tripod.com


SAVJETI STRUCNJAKA ZA USELJENICKA PITANJA


VIZA PO OSNOVU CLANA PORODICE

 

Jedan od mogucih nacina da se useli u Australiju je i kao preostali rodbinski clan. Ovdje su samo osnovni uslovi koji treba da se ispune za dobijanje useljenicke vize za Australiju po ovom osnovu. Vazno je sljedece:

1. Da nemate bliske rodbine izvan Australije, i
2. Da imate brata, sestru, dijete koji su australijski drzavljani, nosioci vize stalnog boravka u Australiji, ili odgovarajuci drzavljani Novog Zelanda, imaju vise od 18 godina, i da oni hoce da vas sponzorisu.

U blisku rodbinu se ubrajaju:

1. Roditelj, brat i sestra, kao i
2. Maloljetno dijete koje nije pod vasim staralastvom, i
3. Punojletno dijete koje ne zavisi od vas, i
4. Gore navedena bliska rodbina vaseg supruga/supruge.

Ukoliko imate nekog od navedene bliske rodbine u zemlji u kojoj vi zivite (a da to nije Australija), automatski nemate osnova za useljenicku vizu za Australiju kao preostali clan porodice. Medjutim, ukoliko neko od ove bliske rodbine zivi izvan drzave u kojoj vi zivite, moguce je da uz postojanje odredjenih okolnosti, dobijete useljenicku vizu po ovom osnovu. Broj bliske rodbine izvan drzave vaseg boravka ne smije biti veci od tri clana.
Da bi useljenicka molba bila odobrena, potrebno je da i sponzor iz Australije ispunjava odredjene uslove.

Pored generalnih uslova vezanih za sponzore, ovdje je potrebno utvrditi i sljedece:

1. Da nije nikog prije vas uspjesno sponzorisao za useljenje u Australiju po ovom osnovu,
2. Da sam sponzor nije dobio useljenicku vizu po ovom osnovu.

Ovu molbu je moguće podnijeti na razmatranje izvan Australije, ali i u samoj Australiji (ovo zavisi i od privremene vize koju imate kada ste u Australiji). Ukoliko molbu predajete izvan Australije, uplaticete $1,075 za njeno razmatranje. U Australiji ovaj trosak je nesto veci - $1,595. Prije odobrenja molbe, potrebno je uplatiti i dodatni iznos od $960, te i iznos od $3,500 koji se uplati kao tzv. bond. Ukoliko imate supruga/suprugu te punoljetnu, a od vas ovisnu djecu, takodje se za svako od njih uplacuje po $1,500 u vidu pomenutog bonda. Bond se vraca nakon sto prodju dvije godine vaseg boravka u Australiji, a da nijeste trazili nikakvu pomoc od drzave.


Mr Danijela Jovicevic, Specijalista za imigraciono pravo