Make your own free website on Tripod.comSUDBINA BRODA "CRNA GORA"

(Odgovor na pisanje lista "Monitor" u clanku pod naslovom "PROSLOST VUCE NA DNO"
Monitor, 2 februar 2001, broj 537)

 

U pomenutom clanku Goran Vujovic, novinar i clan redakcije Monitora tvrdi da je prilikom kupovine broda "Crna Gora" placeno 18 miliona dolara, da je brod tada vrijedio 11 do 12 miliona dolara i da je samo poslije tri godine prodat za oko 8 miliona dolara. Svi ovi podaci su potpuno netacni i ocito zlonamjerno izmisljeni da bi na osnovu njih novinar Vujovic u istom clanku zakljucio da je to najgori moguci posao.

Brod "Crna Gora" nije placen 18 nego 14 miliona dolara. Kamate na koje se poziva Vujovic nijesu dio cijene broda nego cijena kapitala, cijena novca sto je sasvim drugaciji i odvojeni posao po mjestu i vremenu od kupovine broda. Brod "Crna Gora" nije vrijedio u vrijeme kupovine 11 do 12 miliona dolara kako tvrdi Vujovic nego vise od 14 miliona dolara i bio je najbolji brod u floti Jugooceanije i ponos crnogorske trgovacke flote.

Brod nije prodat tri godine poslije kupovine nego tek poslije pet godina. Jugooceanija nije prodala brod po svojoj volji ; prodao ga je sud u Rotterdamu na prisilnoj sudskoj drazbi za vrijeme sankcija. Ovaj brod je dvije godine lezao zarobljen bez posade i trunuo u Rotterdamu. Time mu je bila osjetno smanjena vrijednost, pa kada se zna da se na prisilnim sudskim aukcijama redovno postizu vrlo niske cijene izrazito ispod stvarne vrijednosti broda, posebno broda u sankcijama, onda niko nije ocekivao da ce se postici veca cijena od 2 do 3 miliona dolara.

Zahvaljujuci aranzmanima sa grckim brodovlasnicima Nikos i Totis Vernikos, brod je prodat 8,2 miliona dolara da bi ta suma odmah iza toga narasla na 10,5 miliona dolara zbog kursnih razlika izmedju guldena i dolara. Necu ovdje iznositi kako su poslije moje smjene Vernikosi odbaceni i osteceni.

Iako Vujovic u svojem clanku ne pominje moje ime, u Jugooceaniji i Kotoru poznato je da sam ja bio generalni direktor kada se kupovao i prodavao brod "Crna Gora", pa i ovaj put kao vise puta ranije, novinar Vujovic pokusava da sa podvalama i izmisljotinama okleveta moj davno minuli rad u Jugooceaniji. Uzaludan mu je taj napor. Kupovina i prodaja broda "Crna Gora" jeste jedan od najuspjesnijih poslova u istoriji Jugooceanije. U istoriji pomorstva Crne Gore i Boke, epopeja broda "Crna Gora" u sankcijama jeste svijetli primjer koji ne moze biti zaboravljen, niti tako lako oklevetan

Nikola J. Samardzic, kapetan duge plovidbe Sidnej (Australija), 6 februar 2001