Make your own free website on Tripod.com


SUPE ^ORBE

 Mali kuvar

1. Riblja ~orba
2. ^orba od spana}a
3. ^orba od zeleni sa pirin~em 
4. Krem ~orba od spana}a 
5. ^orba od povr}a  
6. Krem supa od griza

7. ^orba od zelja 
8. Krem ~orba od gra{ka
9. Brza ~orba od {argarepe 
10. Paradajz ~orba
11. Zelena krem ~orba
12. Kisela ~orba
13. ^orba od blitve 
14. Riblji bujon
15. Supa sa dagnjama 
16. Gaspa~o (hladna ~orba)
17. Supa od krastavaca

                    

1. 

RIBLJA ^ORBA

            Na rende izrendati 3-4 glavice crnog luka, staviti na ulje i dinstati. Kada se propr`i, dodati malo vode i dalje dinstati. Dodati 1 varja~u bra{na i alejeve paprike i dalje razre|ivati vodom (oko 1-2 l vode). Dodati soka od paradajza i 2-3 lista lovora, 10 zrna bibera, posoliti po ukusu i kuvati. Na kraju dodati 1 ~a{u bijelog vina. Spustiti isje~enu ribu i kuvati jos sata.

2. 

^ORBA OD SPANA]A

            Potrebno je:1/2 kgr spana}a, 100 gr suve slanine, glavica crnog luka,  bra{na, ka{ika aleve paprike, ka{ika pirin~a, malo soli i 1/4 l mlijeka. Sitno isje}i i propr`iti slaninu. Opran spana}, isje~en na rezance, dodati na propr`enu slaninu, zajedno sa isjeckanim crnim lukom. Posoliti, promije{ati i kada je do pola propr`eno, dodati bra{no i alejevu papriku. Naliti vodom i nastaviti kuvanje. Kada provri, dodati pirina~, a skuvanu ~orbu za~initi mlijekom.

3. 

^ORBA OD ZELENI SA PIRIN^EM

            Na masno}i propr`iti 1 izrendanu glavicu crnog luka, 1 izrendanu {argarepu i 1 izrendan koijen per{una. Naliti vodom i kuvati. Dodati 2 ka{ike pirin~a, 2 ka{ike soka od paradajza ili pirea od paradajza, malo vegete, so, biber i kuvati dok pirina~ ne postane mekan.

4. 

KREM ^ORBA OD SPANA]A

   

            O~istiti, dobro oprati 1/2 kgr spana}a. Ocijediti, isjei na rezance. U se{rpu staviti malo masno}e, propr`iti spana}, pa dodati 4 ka{ike bra{na da se tako|e malo propr`i. Postepeno dodavati mlijeko i vodu da se dobije krem - ~orba. Osoliti, dodati vegete, bibera i 1 ka{i~icu {e}era. Dobro prokuvati. Mo`e se pri serviranju dodati - umutiti i pavlaka.  

5. 

^ORBA OD POVR]A

 

            Sitno isjeckati 1/2 manje glavice kiselog kupusa, 1/2 glavice celera, 1 {argarepu, 2 praziluka i 1/2 zelene salate. Sve pr`iti na masno}i, pa dodati 8 ~a{a tople vode, posoliti i pustiti da provri. Onda dodati 2 - 3 krompira isje~ena na kockice, boraniju i gra{ak i skuvati do kraja. Pri serviranju za~initi umu}enim jajetom i pavlakom.  

6. 

KREM SUPA OD GRIZA

            Pustiti da provri 1 l vode, pa u vodu staviti 1 ka{i~icu vegete i malo sjeckanog lista celera. Zatim ukuvati (sipati u tankom mlazu) 2 3 ka{ike griza, stalno mije{aju}i. Kada se griz skuva, sipati 1 ~a{u mlijeka i dodati sitno sjeckanog per{unovog lista.  

7. 

^ORBA OD ZELJA

 

            Na 2 ka{ike ulja ili margarina propr`iti kratko 1 {olju pirin~a, pa dodati 1 vezu isjeckanog zelja, naliti vodom i kuvati dok pirina~ ne omek{a. Osoliti, dodati vegetu i sasvim na kraju jaje umu}eno sa ~a{om jogurta. Pri serviranju mo`e se dodati limunov sok ili sir}e.

8. 

KREM ^ORBA OD GRA[KA

            Prodinstati na ulju 1 glavicu sitno sjeckanog crnog luka, pa dodati 500 gr gra{ka, naliti vodom i kuvati. Na kraju dodati vegetu i so, a servirati sa pavlakom.

9. 

BRZA ^ORBA OD [ARGAREPE

            Prodinstati na ulju 3-4 sitno strugane {argarepe. Pomalo dolivati vode i pirjaniti. Zatim naliti sa oko 1 l vode, dodati 100 gr prezle, soli, vegete i kuvati 15-tak minuta. Prije serviranja dodati 1-2 ka{ike kisele pavlake i sjeckanog per{unovog lista.

10. 

PARADAJZ ^ORBA

            Propr`iti na 2 ka{ike ulja 1 ka{iku bra{na i 1 ka{i~icu {e}era. Kada po`uti, dodati 1 l vode i 1/2 l soka od paradajza. Pustiti da provri, pa dodati so i vegetu i zakuvati pirina~. Kuvati dok pirina~ ne bude mekan, a pri kraju, dodati sjeckan per{unov list.  

11. 

ZELENA KREM ^ORBA

            1 ve}i krastavac isje}i na kocke, dodati i nekoliko mladih krompira isje~enih na kocke, naliti vodom i kuvati. Kada se krompir skuva, procijediti (sa~uvati te~nost), propasairati povr}e i vratiti ga u ocijedjenu te~nost. Dodati kocku za supu i sjeckanu miro|iju, naliti jo{ vode po potrebi i kuvati. Na kraju za~initi umu}enim jajetom i pavlakom.

12. 

KISELA ^ORBA

            1 {argarepu, 2 tikvice i 200 gr bundeve isje}i na kocke, 1 glavicu crnog luka isje}i sitno, 1 vezu per{unovog i 1 vezu celerovog lista isjeckati sitno, dodati 200 gr barenog pasulja, 2 ka{ike ulja, so, biber, 1 kocku za supu i naliti sa 2 l vode. Kuvati na srednjoj vatri. Kada se povr}e skuva, procijediti ga, ispasirati i ponovo vratiti u te~nost. Pustiti da prokuva, pa u ~orbu postepeno, stalno mije{aju}i, usuti 1 umu}eno `umance i 1 ka{iku sir}eta. Slu`iti toplo.  

13. 

^ORBA OD BLITVE

 

            Na ulju propr`iti 1 glavicu sjeckanog crnog luka, dodati isjeckanu vezu blitve, naliti sa 1,5 l vode i kuvati na tihoj vatri 15-20 minuta. Za~initi sa umu}enim jajetom i pavlakom, posoliti i pobiberiti. Mo`e se zakuvati i malo pirin~a ili "okruglica" (tarane).

14. 

RIBLJI BUJON

 

            Na malo ulja (najbolje maslinovog) dinstati kosti, glavu ribe ili ribu jeftiniju, slabijeg kvaliteta. Dinstati da promijeni boju i pusti te~nosti (3-4 minuta), dodati isjeckan crni luk i luk vlasac i nastaviti dinstanje jo{ 3-4 minuta. Onda dodati {ampinjone isje~ene na krupnije komade, praziluk isje~en na kolutove i naliti sa 1 dcl bielog vina. Dinstati dok tec~nost ne ispari, pa dodati za~ne: maj~inu du{icu i lorber, naliti vodom i kuvati jo{ 20-25 minuta. Kada provri, skinuti pjenu, pa kuvati na tihoj vatri. Procijediti i koristiti samo te~nost.
        Bujon se koristi kao dodatak za pripremu jela od ribe, sosove, prelive i sl., a mo`e i kao riblja ~orba. Dok se priprema, bujon se ne soli, jer se soli glavno jelo.

15. 

SUPA SA DAGNJAMA    

            U loncu zagrijati ulje, pa dodati 2 glavice sjeckanog crnog luka i 1 glavicu vlasca, dinstati. Zatim dodati 2 {argarepe isje~ene na kockice, list celera isjeckan krupno, naliti sa malo bjelog vina i nastaviti sa dinstanjem. Dodati lorber i maj~inu du{icu, 1 ka{iku karija i naliti ribljim bujonom. Kuvati. Dodati {koljke i kuvati poklopljeno, dok se {koljke ne otvore (5-10 minuta). [koljke izvaditi iz lonca i viljus{kom izvaditi meso iz lju{ture. U supu sipati 2-3 ka{ike pavlake i isjeckanu miro|iju. Vratiti meso dagnji i sve prokuvati jo{ 5-6 minuta. Supa se ne soli, jer dagnje ispuste slanu te~nost.

16. 

GASPA^O (HLADNA ^ORBA)

 

            Samljeti na ma{ini za mlevenje mesa (ili u mikseru): paradajz bez ljuske, raznobojne paprike, krastavac, crni i bijeli luk, sredinu hleba. Propasirati, kako bi se dobila relativno te~na masa.  
            Pripremiti vinegret: malo soli, sir}e, malo tobaskoa (ljutog sosa) - sve promije{ati i usuti u propasiranu te~nost. Promije{ati, pa dolivati, kap po kap, oko 1 dcl ulja, stalno mije{ajuci (kao majonez). Po ukusu jo{ dodati soli i bibera, pa staviti u fri`ider da se hladi.
   
         Servirati hladno, posuto na kockice sjeckanim raznobojnim paprikama, kao i sjeckanim per{unovim listom.

17. 

SUPA OD KRASTAVACA

 

            Samleti krastavce na ma{ini za meso. Od cijelih krastavaca izvaditi ka{i~icom kuglice (za ukra{avanje supe pri serviranju), pa samljeti i te ostatke krastavca. Samljeveno propasirati kroz ~etku. Dodati soli i bibera, zatim pavlake (ili jogurta), promije{ati. Prebaciti u posudu za serviranje, pa posuti isjeckanim listi}ima estragona, per{unovim listom, miro|ijom i listi}ima krabuljice (za~inske trave). Tako|e odozgo pa`ljivo staviti isjeckane raznobojne paprike i kuglice krastavca. Staviti u fri`ider i servirati hladno.