Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

IZ MRTVOG UGLA

Swiss made
 
 

   Rijetko mi se dogadjalo da ovu stranicu ne mogu popuniti kao obrazac jedne vec kliseizirane rubrike, u kojoj se najcesce ispisuju mane, greske i kritike. Odje, odakle vam se javljam, nema navedenih karakteristika, koje nas ostre kod kuce, nema se sto napadati, rusiti i ruziti. Jedino se ja osecam ruzno u ovom normalnom svijetu, kao sto bi se to desilo svakom covjeku i novinaru koji se navikao na divljinu svoje sredine u kojoj, ako nijesi nekoga udesio - nijesi nista postigao. Odje sve funkcionise kako sat zapovijeda, a satovi su narocito precizni. Odje vozovi ne kasne, samo putnik moze da zakasni na voz, a voz za putnika nikad. Odje se nema sto kritikovat.
   Javljam se iz zemlje tacnih i najboljih satova na svijetu, zemlje najsigurnijih banaka, najboljih cokolada i najfotogenicnijih krava. Kad odje slikaju kravu, od nje naprave mis koju guraju na prve stranice svojih najboljih turistickih prospekata i - obavezno na cokolade. Odje je krava zastitni znak, a kod nas, kad je naslikaju, ona je obicno govedo. 
   Ovo je iz zemlje jezera iz kojih se, sto se tice cistoce, mozes sit napit vode, ako ti je po ukusu, i svakoga jutra se mora dati nalaz da je posljednjih 24 casa niko nije zagadio. Kako ne umijem da pisem a da ne zamjeram, to slijedi i Svajcarcima. Oni, za razliku od nas, tek sada pocinju da se pripremaju za ekolosku drzavu, a mi je vec imamo i, ako je ikada proglase - bice u najboljem slucaju drugi, a zna se ko je prvi. Neka bar neko kaska za nama.
   ... I automobili su im gori od nasih, ali mnogo manje zagadjuju okolinu... i ljudi su im grdji od nasih, a mnogo bolje izgledaju. Kako, ne znam, ali izgledaju... a da su grdji, grdji su!
   Ja sam se stalno lijepo ponasao, ali nijesam postigao neke narocito rezultate. Kod mene je to, izgleda, na silu a kod njih je to prirodno, pa su razlike vidljive.
   Odvade se nikom nijesam javljao u domovinu telefonom, posto je dvostruko skuplje zvati iz Svajcarske Balkan - Beograd, nego Ameriku. Za sve te kaznjavaju a da ti pritom nikakva zla ne cine. Zemlja smo visokog rizika i na telefonu.
   Kada su uhvatili Krajisnika, to je bila hit vijest dva dana. Oni misle da je on nas covjek i pripisivali su mi ga licno. Licno sam se branio dok nijesam u jednom filmu iz dokumentacije vidio tik uz njega i jednog naseg univerzitetskog profesora iz Podgorice (predavao je prava). Onda sam se malo izvadio objasnjenjem da nije on (Krajisnik) bio nas koliko smo mi bili njegovi. Sad je ispostava takva da je Krajisnik niciji... Mnogi ce tako i obrsiti. Na kraju, bice mnogo krajisnika... a Krajina ce bit u Hagu.
   Na kraju sve dolazi na svoje. Svajcarska je zemlja satova po kojima radi Evropa, a mi smo jos uvijek zemlja krajisnika po kojima nas Evropa kaznjava.
   ... A Svajcarska nije samo zemlja neprevazidjeno preciznih satova, ona sama radi ka sat. Njen ujedinitelj Helvecija odavno je presao na satove. Po njemu su nazvali jedan od najcuvenijih svojih casovnika. Svajcarci su proslavili sedam vjekova svog postojanja od vremena ujedinjenja svojih cobanskih plemena, a i danas su cobani...ali najmocnijeg svjetskog kapitala. Toliko ga dobro cuvaju da ko nema odje polozen novac nikad mu nije sigurno.
   P.S. Vracam se u nasu sigurnost, dje su najsigurnije vize za Hag. Evropa zdaj.
 

Mihailo RADOJICIC