Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

 

 

IZ MRTVOG UGLA


Opet teatar?
 

   Odavno nijesam procitao tako los intervju jednog zapadnog drzavnika kao ovaj (25. jan. 2000) koji je Toni Bler dao "Pobjedi". Po svoj prilici, to je bio "faks" intervju. Pitanja su mu napismenu poslata a on je na faks odgovorio. Ukoliko ga nije tako dao, novinar je morao dati opis preduslova za razgovor. Kao na primjer, dje i kako je novinara Bler primio, s kakvim raspolozenjem... Kad je intervju ugovoren, koliko se cekalo na pristanak, pa cak i to kako se doslo do Blera... Ne bi bio suvisan ni opis njegovog radnog mjesta. Sve bi to na svoj nacin govorilo o Bleru a i o odnosu V. Britanije prema nama. Sve je to izostalo, kao i prava pitanja koja se "oci u oci" postavljaju, sa obaveznim iznenadjenjem da makar jednom gospodin Bler bude zatecen a ne unaprijed pripremljen. Ovako kako je intervju trazen i dat, novinarska pitanja su postavljena tako meko a odgovori toliko utjesni... do perverzije.
   U jednom dijelu odgovori lice na stavove nekadasnjih sekretara komiteta iz bivse Jugoslavije. Bler kiti demokratskom ideologijom Crnu Goru, kindjuri je do kica koji izaziva mucninu. On odande govori o nama ovamo, kao da mi ne znamo u kakvom smo svjetlu tamo. Vidi se da je laburista. Nudi nam radnicke utjehe a mi nista ne radimo. Svi britanski rezoni i "podrske" Crnoj Gori, prema Blerovom intervjuu, nijesu odmakli od stava jednog obicnog engleskog deputata koji je svojevremeno bio kod nas u "Monitoru" (prije sedam godina), kad su tamo na vlasti bili konzervativci Margaret Tacer. On nam je vrlo otvoreno jos onda saopstio da Crnu Goru podrzavaju u njegovoj zemlji samo u mjeri u kojoj crnogorska vlast bude vrsila opozicionu ulogu prema Beogradu. Veliku Britaniju nista vise ne interesuje u maloj CG.
   U jednom dijelu svojih odgovora gosp. Bler nas "tjesi" kao Seselj i ostale nacional-nacionalisticke partije Srbije.  Kaze da smo mi "svetionik za reformiste sirom Jugoslavije". "Sirom" nje nema niko drugi do mi i Srbi, a oni se jedini jos "sire", po Seselju a sad izgleda i po Bleru. Seselj je inace odavno rekao da smo bi bastion Srpstva, a kao sto se zna, na bastionima su svetionici. Bler je zakasnio. U toj tezi ga je davno preteka Seselj... I kao da se britanski premijer sukcesivno nastavlja na njega, pa kaze:... Crna Gora nece nikada biti potpuno bezbijedna dok se ne izvrsi to i to u Srbiji ... (pa nabraja sta sve ne)... i nastavlja opet seseljevski: "nadam se da cete nastaviti da predvodite i posluzite...." itd.
   Za ovakav intervju stvarno nam je bio blizi Seselj, a ne bi bio ni tezi po Crnu Goru.
   U London se ovoga puta nije islo ni po intervju a izgleda ni na diplomatski razgovor na najvisem drzavnickom nivou... Tamo se, po svoj prilici, islo na dopunsku nastavu. Ako Djukanovic tako i nije mislio, njegova "Pobjeda" ga je tako predstavila, posto intervjuista teziste svog razgovora stavlja na trziste i dopunsko pitanje: "... Sta treba da uradimo, da bi se ekonomska saradnja nasih dviju zemalja mogla poboljsati i prosiriti?" Iz odgovora se vidi da, umjesto Blera, njegov savjetnik odgovara, pa nabraja pokusaje (s njihove strane) kako da nam pomognu da pronadjemo naftu... pa pomoc na savjetodavnom planu kako da pronadjemo put do privatizacije... (u sto smo se mi zaputili po svom nahodjenju i bez icijega savjeta). A na pitanje hoce li nas podrzati na putu za Evropsku zajednicu gosp. Bler ponovo nudi predvodnicko mjesto (Crnoj Gori i Crnogorcima), ali samo u okviru Jugoslavije! Da je intervju bio "oci u oci" makar mu se moglo doturiti potpitanje u vidu konstatacije - da nije bilo predvodnicke uloge nekih Crnogoraca u Srbiji i Jugoslaviji mi bi vec bili, ako ne bas u Evropskoj zajednici, a ono makar blizu ulaza. Ovako, zbog crnogorske zavodnicke i predvodnicke politike, mi smo tu dje smo. Potom slijedi nastavak odgovora zavucen do gluposti i do dzigerica... "...Moguce clanstvo (u EZ) zavisi ... od toga da li svaka zemlja zadovoljava kriterijume koje je postavio Evropski samit u Kopenhagenu 1993... postovanje ljudskih prava, postovanje medjunarodnih obaveza, saradnja sa susjedima, i trzisna privreda."
   Da nam na pocetku nije rekao ono da smo "svetionici", ovaj posljednji odgovor bi nekako prosao, a ovakav lici na otvoreno podjebavanje. 
   Tu intervjuista vadi tajno oruzje. Bleru, ni manje ni vise, kao alternativu za sve nase nemogucnosti, potura Grad Teatar. Kao, to bi mogao biti poligon za saradnju pa da se britanski umjetnici oprovaju ispred Mogrena... Malo morgen. Kad Bler vidje u koja smo doba s pamecu i kad je osetio sto nam pase, opet udario u folklor... dodajuci kako je lord Bajron (pjesnik romanticar) bio zaljubljen u Crnu Goru... Pa posto je bio cotav, nije mogao uz ove nase cuke (ovo sam ja doda da makar sebi olaksam muke) no je sve ostalo na ljubavi sa ostojanja. Bernarda Soa nije pomenuo a moga mu je neko dosapnuti, posto je taj stvarno bio na Cetinju. No, i Bler je nacionalista... So je bio irski pisac. A sto god je irsko ne pase Englezima.
   Bas stoga od Engleza se ne trazi nikakva saglasnost ni za kakvu samostalnost. Oni bi, prije svega, morali da se saglase na samostalnost sa onima oko kuce i u kuci, Ircima, Skotima i ostalim razlicitim ostrvljanima. Odande su nam u tom smislu i porucili da su za crnogorsku autonomiju, a iz ostale Evrope nam preporucuju eventualnu evakuaciju iz CG za proljece. Tako, braneci nas iz Evrope, nacinjese od nas Kosovo. Ne branite nas vise, a narocito ne branite s nama Jugoslaviju pa taman da ce se istulit i taj zadnji Blerov svetionik na Seseljevoj kuli. Djukanovicu prijeti sudbina vladike Danila - "sirak tuzni bez idje ikoga", a pleme mu stvarno snom mrtvijem spava, cemu je i on s njegovim boljarima doprinio. Blerov intervju krasi i "Pobjedin" podnaslov u ramu: "CRNA GORA MOZE DA UTRE PUT NOVOJ JUGOSLAVIJI!" ... porucuje nam g. Bler jos jednim svojim kicenim odgovorom.
   P.S. Djukanovicu preostaje jedino ( pod tim uslovima) da zatre Crnu Goru, ili je po povratku iz Sekspirove kolijevke shvatio hamletovsku dilemu "BITI ILI NE BITI". Ukoliko ne misli, kao oni iz "Pobjede", da je to dovoljno reci u Gradu Teatru... pa da zivimo bolje.
 

Mihailo RADOJICIC