Make your own free website on Tripod.com

 

 

SVE VISE NASIH LJUDI U BRIZBEJNU TRAZI POSAO U JAVNOM GRADSKOM PREVOZU

SRBI RADO IDU U VOZACE

• Interesovanje za plavu vozacku uniformu je poraslo otkako su u javnom prevozu ponudili besplatnu obuku i siguran posao • Poslodavci ističu tacnost i odgovornost nasih radnika i zanemarljiv broj sitnih udesa

 

U brizbejnskom javnom gradskom prevozu nije vise nikakvo cudo ako cujete da vozac autobusa progovori na srpskom jeziku.
Trenutno se ovim poslom bavi oko 25 Srba, a tradicija zaposljavanja u brizbejnskom transportu duga je vise od 40 godina. Rade Stojicic je bio jedan od prvih srpskih vozaca autobusa u glavnom gradu Kvinslenda, vozio je dvije decenije i danas je u zasluzenoj penziji.
Od prije pet godina je krenuo novi talas, a masovnije interesovanje za plavu vozacku uniformu je posebno ocito ove godine, otkako su u gradskom javnom prevozu ponudili besplatnu obuku i siguran posao nakon polaganja ispita.
U novijoj generaciji vozaca su i Djordje Nikolic, Mladen Motika i Nebojsa Lakic. Svi isticu da je razlog njihovog izbora ove profesije solidna zarada, pouzdan poslodavac i dinamican posao.
Odgovorni u gradskom javnom prevozu takodje kazu da kod imigranata vlada interesovanje za radna mesta vozaca, a da je srpska populacija trenutno najbrojnija. Napominju da stizu i novopridosli sa Novog Zelanda koji su se tamo bavili istim poslom, a posebno isticu tacnost i odgovornost nasih radnika, kao i cinjenicu da je broj sitnih udesa u njihovom slucaju gotovo zanemarljiv.
Brizbejn je, izmedju ostalog, turisticki grad pa se javnom gradskom prevozu poklanja puna paznja. Otvorene su nove dionice puta iskljucivo za autobuse pa se brze i bezbjednije stize iz prigradskih naselja u sami centar, a otvorene su i nove linije.
I u ovdasnjim novinama se moze procitati prognoza da ce vrlo skoro Brizbejn biti najbolje pokriven grad u Australiji mrezom javnog gradskog prevoza. To je svakako razlog da ce se traziti i novi vozaci pa ne treba sumnjati da ce se povecati i broj zaposlenih koji su ovde stigli kao srpske izbjeglice