Make your own free website on Tripod.com

OŠTAR PROTEST ODBORA CRNOGORACA ZA AUSTRALIJU I NOVI ZELAND NA PISANJE MIŠKA MANDIĆA


"SUMANUTE IZJAVE I LAŽI"

Inicijativni odbor Crnogoraca u Australiji i Novom Zelendu, srpske pravoslavne veroispovesti, koji zastupa člastvo od 320 porodica i hiljade simpatizera, u pismu upućenom "Vestima" oštro je osudio pisanje Miška Mandića objavljeno u našem listu.
Uprava ovog Odbora sastavljena od 12 članova formirana je povodom, kako se navodi, subverzivne i podvalne tuđinske ideje otcjepljenja Crne Gore od bratske Srbije", s namerom da utiče na poštene i normalne građane Crne Gore da ustanu protiv bilo kakvog otcjepljenja.
Članstvo i simpatizeri Inicijativnog odbora Crnogoraca ulazu protest i osuđuju, kako se kaže u pismu, "sumanute izjave nekoga Miška Mandića".
"Zbog više razloga, trajno bi se čudili i osuđivali ideju ustupanja mu prostora u vašim novinama, da ne vidimo nužnu potrebu da se takvi, pod hitno sami kompromituju, uništave i eliminišu iz uticaja", kaže se u pismu i nastavlja:
"Kao prvo, ispod časti nam je da dajemo uopšte bilo kakvoga priznanja ili postajanja navedenoga, ali ipak ne možemo da dozvolimo da se proturaju izopačenja i obične laži. Sam se javno izjašnajava da nije Srbin, ne govori srpski jezik, ne priznaje niti poštuje Srpsku pravoslavnu crkvu - ali želi da mu se ime čuje u srpskim novinama ili na radiju!

Znači da se koristi i krađom - krade nam naš srpski jezik da bi njime promovisao neko formiranje i kreiranje nekog drugog jezika, pa štaviše i naroda"!
U pismu, koje je u ime Odbora Crnogoraca potpisao sekretar Veljko Radović, se dalje ukazuje da zbog toga Mandića u Australiji Srbi-Crnogorci, ne mogu da zovu "bratom" niti "hrišćaninom".
"Povrh toga nepoznato je ni od kuda ili koga potiče, pa ge ne možemo oslovljavati ni sa "čo'če". Uzimajući u obzir da se u njegovom "takozvanom društvu Montenegrinaca" identifikuje sa "Albancima - muslimanima" - najadekvatnije oslovljavanje preostaje - "šok", navodi u pismu Odbor Crnogoraca.
U pismu se osuđuje to što "šok Mandić sebe predstavlja kao predstavnika etničke Crnogorske zajednice" i dodaje da to niti to takva zajednica zna, niti je ko pitao niti išta njegovo takozvano predstavljanje želi.
"U toj njegovoj "našoj etničkoj zajednici" ima 33 člana (ako to i oni znaju ili žele da se zna) koji su etnički Hrvati, Albanci, Muslimani, Mađari (nema Srba!). Pa on hoće da napravi neku novu "Jugoslavensku zajednicu", ali je protiv iste zajednice Crne Gore u Jugoslaviji! To je očigledno krajnje licemjerno, neozbiljno i nemoralno - ali po sve uključene i veoma opasno! To su demagogije za đecu, ali možda zato i drži maloljetne "aktiviste" u svojoj grupici - da bi im mogao da protura i prodaje svoje nebuloznosti", navodi se dalje u pismu!
Odbor Crnogoraca ubeđen je da je realizacija Mandićevih pogubnih ideja "moguća samo u vazduhu ili svemiru", a pošto "ne pripada nijednoj utvrđenoj narodnoj grupi" on je kao i njegov "ljubimac Đukanović i njegove pristaše - vanzemaljac".
"Ti vrijeđaš sve one časne ljude i svo sveštenstvo Australije, koji su bratski i dobronamjerno dočekali, ugostili, saslušali i pomogli svještenika Radomira Nikčevića", ističe se u pismu.

Sam sebe izolovao

"Šok" Mandiću, sam si sebe izolovao od cjele zajednice u Australiji, a isto tako u Crnoj Gori. Kad već formiraš novi jezik, onda preporučujemo da učiš albanski, te idi u Albaniju (nadamo se da time neće postati prevelika!). Koju takvi kao ti, simpatizirate kao antitezu Srbiji, jer ti tamo izgleda jedino pravo mjesto. Samo je sigurno da te ni oni ne bi poželjeli jer znaju onu izreku: "Ko ne priznaje brata - imaće tuđina za gospodara!", zaključuje se na kraju pisma.