Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

VOJSKA I MEDIJI

Dozvolite da ne razgovaramo
 
 

   Komandantu Druge armije, generalu Miloradu Obradovicu, "Monitor" je pocetkom proslog mjeseca predlozio razgovor o tekucoj situaciji i namjerama Vojske Jugoslavije u Crnoj Gori. Za to su dale podsticaj sve snaznije tenzije izmedju vojske i policije u Crnoj Gori. 
   Kada je crnogorski drzavni vrh optuzio VJ da svojim ponasanjem ugrozava, ionako krajnje nestabilnu, bezbjednosnu situaciju, "Monitor" je to shvatio veoma ozbiljno. I, normalno, vodjen svojim profesionalnim interesima, obratio se tzv. drugoj strani. Nakon telefonskog dogovora sa pukovnikom Stojanovicem iz Informativne sluzbe Druge armije, Redakcija "Monitora" uputila je 9. marta pitanja za razgovor sa generalom Miloradom Obradovicem. 
   Navodimo ih u cjelosti.
   "1. Posljednjih dana bilo je vise saopstenja drzavnog vrha i Komande Druge armije VJ, saopstenja koja su bila protivrjecna. Bilo je nesporazuma i na terenu, oko aerodroma, granicnih prijelaza. Kako procjenjujete odnose VJ i crnogorskog drzavnog vrha?
   2. Novoformirani Sedmi bataljon je izazvao brojne komentare u javnosti. Njegova uloga u Crnoj Gori je ostala, medjutim, nerasvijetljena od strane Vojske Jugoslavije. Poznato je da su tokom rata na Kosovu zapadne vojne snage vodile i okoncale ovaj rat iz vazduha. Ovo je prvi put u istoriji ratovanja da se jedan rat vodi iskljucivo upotrebom vazdusnih snaga. Danas, u vrijeme narastanja tenzija na terenu SRJ, u vrijeme kada vojni vrh uvjerava i vojsku i javnost da se NATO snage ponovo spremaju da napadnu, u Crnoj Gori ojacavaju se snage Sedmog bataljona, a ne - sto bi bilo logicno - snage i efektiva PVO. Pitanje je, dakle, cemu je namijenjen Sedmi bataljon vojne policije?
   3. Marta 1991. godine tenkovi Vojske Jugoslavije nasli su se na ulicama Beograda. Tada nije bilo spoljnjeg neprijatelja, niti stranih trupa na teritoriji Srbije. Smatrate li da postoji mogucnost da se trupe VJ ukljuce u rjesavanje unutrasnjih politickih sukoba u Crnoj Gori?
   4. Zasto je Komanda Druge armije, na osnovu naredjenja Generalstaba, u posljednjih pet dana izdala naredjenja: da se obezbijedi brzo pozivanje rezervnog sastava, mobilizacija, posjedanje komandnih mjesta, napustanje kasarni, disperzija i izmjestanje materijalnih sredstava, pojacano obezbjedjivanje skladista i uvjezbavanje svih jedinica i borbenih grupa? Smatrate li da Crnoj Gori prijeti opasnost ratnog sukoba?
   5. Komanda Druge armije tvrdi da ce sve uraditi da ne izazove gradjanski rat. Ali, blokada u Prijepolju, ultimatum Zorana Zizica, potpredsjednika SNP-a, prema kome ce granicna blokada biti ukinuta ukoliko se iz Crne Gore povuce njemacka marka kao sredstvo placanja; blokada medjunarodnog puta Podgorica-Skadar; instaliranje tzv. YU televizije u Crnoj Gori; naredjenje o podizanju borbene gotovosti Druge armije, te izlazak komandi na vjezbovne prostorije; aktivnosti SNP-a i prosrpskog bloka partija na izazivanju socijalnih nemira.... Pored toga, raspolazemo sigurnim informacijama da je Komanda Druge armije odredila grupu za iskljucivanje repetitora u Crnoj Gori. Dakle, da li se VJ priprema, uz saradnju zainteresovanih prosrpskih politickih partija, za sukobe u Crnoj Gori?"
   Pitanja su koncipirana prema aktuelnoj situaciji i - sasvim ocekivana. U narednih pet dana, roku koji diktira sedmicni ritam izlazenja "Monitora", tacnije do srijede 15. marta, od Komande Druge armije nije stigao ni odgovor, ni poziv za razgovor. Preostao je jos posljednji pokusaj telefonom, ali se na nase uporne pozive u Komandi niko nije javljao. Umjesto odgovora, 16. marta, na adresu Redakcije stigla je uobicajena izjava za javnost koju su potpisali komandanti Druge armije i Ratne mornarice. Tek 3. aprila, ukrasena stilizovanim svetosavskim pismom, konacno je stigla i depesa sa "odgovorom". Na postanskom pecatu, na poledjini koverte, stoji da je posti predata 24. marta.
   Odgovor Informativne sluzbe Druge armije prenosimo, takodje, u cjelosti, bez ikakvih intervencija. 
   "Odgovori na vecinu Vasih pitanja sadrzani su u nasim saopstenjima i smatramo izlisnim njihovo ponavljanje, a posebno nemamo namjeru da uzlazimo u procjenjivanje da li su i zasto protivrjecni sa stavovima drzavnog vrha. Relevantan sagovornik za politicka pitanja su drzavne strukture u SRJ i RCG, jer se Druga armija i VJ nisu bavili politikom, niti ce to ciniti ubuduce. Vojska Jugoslavije u Crnoj Gori, kao i u cijeloj SRJ, ponasa se iskljucivo u skladu sa Ustavom i Zakonom koji su na snazi, a koji odredjuju njenu ulogu. Tu nema mjesta proizvoljnim tumacenjima sa bilo koje strane, naravno ukoliko je cilj objektivno informisanje javnosti.
Kada je rijec o naredjenjima Generalstaba koja izvrsava komanda Druge armije, dozvolite da kazem, uz svo uvazavanje Vase novine, da ni ona, niti bilo koja druga novina, nijesu mjesto gde bi trebalo da prenosimo ta naredjenja, niti da ih tumacimo. Ili, mozda, pretendujete da Vas uvrstimo u komandovanje?!!!  
   Predlazemo, sto se ovoga tice, da za sada ostanete pri sopstvenim 'pouzdanim izvorima sigurnih informacija', zato je izlisno da post festum intervjuom sa Komandom Druge armije, obezbjedjujete privid novinarske profesionalnosti (koji bi kao paravan, priznajte, bio ubjedljiviji da ste ga objavili uoci tih 'sigurnih informacija')."
   Na kraju odgovora necitak potpis, u ime Informativne sluzbe Druge armije VJ.
Tako je, eto, "Monitoru" odgovorila Komanda Druge armije VJ. Pored ostalog, ona spocitava da je "Monitor", u nedostatku povoda i opravdanja za svoje napise o ulozi VJ u politickim razmiricama na liniji Beograd - Podgorica, posegao za razgovorom u Komandi druge armije kako bi "obezbijedio privid novinarske profesionalnosti". 
   Redakcija je, zar je potrebno objasnjavati, prosto profesionalno reagovala na aktuelna zbivanja, s namjerom da se "svestranije sagleda i stvori realna slika o ulozi VJ" u Crnoj Gori, kako je to, uostalom, i napisano u obrazlozenju zahtjeva za razgovor. Odnosno, Redakcija je radila svoj posao, a nesudjeni intervju sa komandantom Druge armije trebalo je da planirani prilog o toj temi upotpuni stavovima i podacima iz prve ruke. Nije, dakle, bila namjera "Monitora" - zar je i to potrebno reci - da bude "uvrsten u komandovanje" Vojskom Jugoslavije. Nasa namjera je bila i ostaje da, pored ostalog, budemo posrednik izmedju slobodne javnosti i struktura vlasti, ciji je i vojska dio. Nije, valjda, da Vojsci Jugoslavije nije stalo do javnosti. Ako nije, onda je problem mnogo veci nego sto pretpostavljamo.
   

Goran VUJOVIC