Make your own free website on Tripod.com

 

USELJAVANJE: SAVJETI STRUČNJAKA ZA ČITAOCE "VESTI"


VIZA ZA STARIJEG ROĐAKA

Za stanovnike Australije koji izdržavaju u inostranstvu starijeg ujaka, strica, brata, sestru ili tetku postoji mogućnost da ih dovedu ovamo, ako ispunjavaju zakonske uslove za kategoriju "Aged Dependent Relative". Po ovom osnovu može se dovesti i roditelj, pod uslovom da je sam/sama. Sponzor mora da bude australijski državljanin, nosilac vize stalnog boravka u Australiji ili odgovarajući državljanin Novog Zelanda. Potrebno je da žive u Australiji najmanje dvije godine.

Kao što i sam naziv kategorije kaže, potrebno je da se molba podnosi za stariju osobu. Konkretnije, potrebno je da bude u godinama koje omogućavaju dobijanje starosne penzije u Australiji. Za muškarce ovo znači da moraju imati 65 godina, a za žene se ova granica polako pomjera od 60 prema 65 godina, zavisno od datuma rođenja. Takođe je potrebno da podnosilac molbe nije u bračnom odnosu. Na primjer, da nikada nije bio u braku ili da je udovac, razveden ili da živi odvojeno od osobe sa kojom je nekada bio u braku. Dalje, važno je da podnosilac molbe već duži period zavisi od osobe koja ga dovodi u Australiju.
Do nedavno je ovu vrstu vize bilo moguće dobiti ukoliko se dokaže da je podnosilac molbe psihički izuzetno vezan za svog sponzora. Sada, međutim, zavisnost o sponzoru treba da bude finansijska. Na primjer, potrebno je dokazati da u periodu od najmanje tri godine, sponzor u potpunosti ili u velikom procentu snabdijeva podnosioca molbe sredstvima potrebnim za život. Dakle, nikakva druga vrsta zavisnosti ne daje osnova za ovu vrstu vize.

Molba po ovom osnovu se predaje izvan Australije, u nadležnom australijskom predstavništvu. Cijena za razmatranje ove molbe je 1.075 dolara, a postupak dobijanja vize može da potraje nekoliko godina. Broj viza koje se odobravaju po ovom osnovu potencijalno je različit svake godine, jer zavisi od godišnje kvote koju ministar za useljavanje odredi.