Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

 

(ZLO)UPOTREBA VLASTI


Kupi mi, kupi... stan!

 

Prema agenciji Rojters, bila je to vijest dana: kada napuste Bijelu kucu, Hilari i Bil Klinton nastavice zivot u novom njujorskom domu, vrijednom 1,7 miliona dolara. Zvanicno, kucu su dobili na poklon od imucnog simpatizera Demokratske stranke. Americka javnost jos uvijek trazi odgovor na pitanje - cime je to predsjednicki par u proteklih sedam godina zasluzio poklon vrijedan pedesetak godisnjih zarada prosjecnog stanovnika najmocnije drzave na ovoj planeti? 
    Istovremeno, na drugom kraju svijeta, razlicitom politicki i ekonomski - u Crnoj Gori - vijest da je za "rjesavanje stambenih pitanja" nekoliko lokalnih funkcionera iz poluprazne opstinske kase izdvojen novac gotovo dovoljan za najneophodniju
rekonstrukciju podgorickog aerodroma, nije zasluzila da se nadje na prvim stranicama dnevnih novina, ili u bilo kojim vijestima lokalnih elektronskih medija. A i zasto bi? Za razliku od sumnjivog Bila i njegove supruge, nasi politicari su postovali propise i zakone.

      Dakle, Skupstina opstine Podgorica imenovala je, na sjednici odrzanoj 6. i 7. aprila ove godine, Komisiju za rjesavanje
stambenih potreba opstinskih funkcionera. Dvije nedjelje kasnije, na prvoj sjednici, Komisija je utvrdila plan rada. Nakon tri dana, 22. aprila, dok su NATO bombe padale u okolini Podgorice, donijete su i prve odluke: 
    I - Potpredsjedniku Opstine Podgorica i predsjedniku stambene komisije, Predragu V. Popovicu, dodijeljen je stan od 73 m2. 
    II - Potpredsjedniku (jos desetak dana) Opstine Podgorica, Ljubomiru D. Stjepcevicu, dodijeljen je "odgovarajuci iznos" za kupovinu stana od 90 m2 "pod povoljnijim uslovima".
    III - Sekretaru SO Podgorica, Stanku Maricu, dodijeljeno je 400 hiljada dinara, "za adaptaciju i dogradnju postojeceg stambenog prostora".
    Pridrzavajuci se opstinskih propisa, stambena komisija je ove odluke donijela bez konkursa, uz saglasnost predsjednika
Opstine, i one su konacne - kaze se na kraju dopisa kojeg je sredinom juna predsjednik stambene Komisije Predrag Popovic uputio SO, kao odgovor na odbornicko pitanje. Naglaseno je, pri tom, da je budzetom Opstine Podgorica za 1999. godinu, za rjesavanje "stambenih potreba" opredijeljeno 3,5 miliona dinara, odnosno 2,2 odsto planiranih budzetskih prihoda.
    Informacije koje nedostaju ovom odgovoru, mogu se cuti uskupstinskim kuloarima. "Odgovarajuci iznos" dodijeljen
Stjepcevicu iznosi priblizno 130 hiljada maraka. A sekretar Maric je "adaptaciju i dogradnju postojeceg stambenog prostora" obavio tako sto je sinu kupio stan.

    Uz to, mada zvanicnih informacija nema, svi su izgledi da je stambena komisija SO Podgorica nastavila intenzivan rad. Naime, gradonacelnik Podgorice Mihailo Buric ne krije da su mu nedavno od strane Komisije odobrena sredstva za dokup stambenog
prostora, kako bi svoj dvosoban pretvorio u "sljedujuci" cetvorosoban stan.
    - Smatram da je sasvim normalno da predsjednik, potpredsjednici i sekretari SO rjesavaju svoja stambena pitanja u okvirima propisa i mogucnosti. Sto se mene licno tice, vec dugo zivim u dvosobnom stanu, koji sam dobio jos kao samac, i tek sam nedavno - kad sam vidio koliko sam pretjerano skroman - odlucio da trazim dopunu i za moje stambeno rjesenje, kaze Mihailo Buric, jedini funkcioner SO Podgorica koji je pristao da za "Monitor" razgovara o aktuelnoj stambenoj politici gradske Vlade. 
    Njegovi saradnici - nadlezni za ovu oblast - ostali su "van dometa", ili su se, zateceni, proglasavali "za nekompetentne", uz opasku da bi najbolje bilo da na ovu temu porazgovaramo sa "kolegom..., koji trenutno nije tu".

Zato je jos jedna ovdasnja "stambena" dilema ostala bez valjanog odgovora. Naime, Opstina je prije desetak dana raspisala Konkurs za izgradnju stambene zgrade namijenjene zaposljenima u ovoj

    A dileme nema, gradsko gradjevinsko zemljiste je zajednicko dobro grada kome vec godinama fale makar dvije osnovne i jedna srednja skola; u kome ne funkcionise gradski saobracaj; nema parking prostora; ljeti nedostaje vode, a s proljeca i jeseni plavi; ulicna rasvjeta radi samo u strogom centru, a dobar dio stanovnika svako malo "pliva" po otpadnim vodama, koje se izlivaju iz neadekvatne kanalizacione mreze. Gradu prljavih ulica i prepunih kontejnera...
    Prosjecan stanovnik Podgorice ocekivao je da ce makar dio infrastrukturnih problema glavnog grada Crne Gore biti rijesen novcem koji se dobija od nadoknade za koriscenje gradskog gradjevinskog zemljista.
    Medjutim, da li nespremni da se zamjere saradnicima koji ocekuju da na ovaj nacin rijese jedno od najvaznijih egzistencijalnih pitanja, ili noseni nadom da ce, prije ili kasnije, i sami biti u poziciji da dobiju stan na poklon, odbornici SO Podgorica
odlucili su drugacije. I podrzali prijedlog ciju je sustunu najlakse opisati Balasevicevim stihom: "Prodacu kucerdu na lakat, pa nek je stoput dedina".
    Da ne bi bilo kakve dileme, valja ponoviti: ova odluka je potpuno zakonita. "Preduzeca, preduzetnici i drugi subjekti mogu rjesavati stambena pitanja zaposlenih prodajom stanova pod trzisnim ili povoljnijim uslovima, dodjelom stambenih kredita,
zamjenom, poklonom, zakupom... i na drugi nacin, u skladu sa svojim opstim aktom", stoji u clanu 7. Zakona o etaznoj svojini, koji je Skupstina Crne Gore usvojila 1995. godine. 
    U skladu sa ovim Zakonom, na svim nivoima vlasti u Crnoj Gori donijete su Odluke kojima se sredstva za rjesavanje stambenih potreba obezbjedjuju "prodajom, zakupom i otkupom stanova; sredstvima iz budzeta; kreditima, licnim sredstvima drzavnih sluzbenika i drugim sredstvima namijenjenim za rjesavanje stambenih potreba".
    Dakle, samo se treba sjetiti. Jasno je da od "licnih sredstava" uglavnom nema nista - da bi se zaradio solidniji "funkcionerski" stan, u Crnoj Gori treba raditi stotinjak godina. Ni budzetska sredstva nijesu dovoljna da podmire apetite svih koji imaju
zakonsku mogucnost da bogato naplate izbornu podrsku. Zato ostaju "alternativni izvori". Pa neki rjesenje nadju u gradskom zemljistu (SO Podgorica), a neki - u dugovima Kombinata aluminijuma (Vlada Crne Gore).
    I svi su zadovoljni. A opozicija cuti, cekajuci svojih "pet minuta" i novu stambenu raspodjelu. 

 

Stan po mjeri funkcionera

  U martu 1997. godine, u vrijeme monolitne vladavine tadasnjeg DPS-a, Vlada Crne Gore donijela je Odluku o nacinu i kriterijumima rjesavanja stambenih potreba republickih funkcionera. Istog dana usvojena je i odluka o rjesavanju stambenih potreba drzavnih sluzbenika. Odluke su donijete na osnovu Zakona o etaznoj svojini, koji propisuje da rjesavanje stambenih pitanja "od interesa za Republiku ili jedinicu lokalne samouprave" uredjuju svojim propisima Vlada ili SO (clan 10).
  Uz ostalo, ovim propisima precizirana je i velicina stana koji se daje "republickim funkcionerima i drzavnim sluzbenicima". I to:
  za samca - garsonjera ili jednosoban stan;
  za dva clana porodice - jednosoban ili dvosoban stan;
  za tri clana porodice - dvoiposoban stan;
  za cetiri clana porodice - trosoban ili troiposoban stan ako su djeca istog pola;
  za cetiri clana porodice - troiposoban ili cetvorosoban stan ako su djeca razlicitog pola;
  za pet ili vise clanova porodice - cetvorosoban ili veci stan.
  "Clanovima porodicnog domacinstva, u smislu ove odluke, smatraju se bracni drug, djeca (rodjena u braku ili van braka, usvojena
ili pastorcad), roditelji bracnih drugova, bracni drugovi djece i unucad, koji sa podnosiocem zahtijeva stanuju u istom stanu, odnosno porodicnoj stambenoj zgradi", stoji u odlukama kojima nije precizirano kome pripada status republickog funkcionera,
odnosno drzavnog sluzbenika.
  Isti slucaj je i sa propisima po kojima se rjesavaju stambena pitanja "lica koje bira ili imenuje SO, predsjednik Opstine i drugih lica ciji je rad od posebnog interesa za Opstinu Podgorica".

 

Pod lupom

  "Ne razumijem zbog cega se rjesavanje stambenih pitanja opstinskih funkcionera stavlja pod posebnu lupu, kada je cio grad upoznat i sa drugim, mnogo drasticnijim stambenim rjesenjima", pita se gradonacelnik Podgorice Mihailo Buric.
  I moglo bi se reci - sa potpunim pravom. Ma koliko basnoslovna, pa i nezasluzena, izgledala stambena nadoknada kojom su se
medjusobno "castili" podgoricki celnici, oni skupa, parama (i nekretninama) koje su dobili iz opstinskog budzeta ne bi mogli kupiti neke od stanova koji se trenutno useljavaju u cuvenoj "Vektri".
  Ali, buduce komsije Vlade Crne Gore svoje stambene "probleme" rjesavaju uz vise diskrecije, pa je zainteresovanima znatno
teze da dodju do iole preciznijih podataka. Sto i ne treba da cudi ako se u obzir uzme iskustvo - vecinu stanovnika ove zgrade cini crnogorska politcka i ekonomska elita. Zanimljivo, bez obzira na partijska ubjedjenja.
  Tim prije, valjalo bi provjeriti - u kojoj se mjeri politicko opredjeljenje stanara "Vektre" podudara sa stanjem u crnogorskom Parlamentu. Zbog buducih izbora. I referenduma.

Zoran RADULOVIC (Monitor, 01.10.99.)