BOZIC kod katolika u Boki Kotorskoj

 


 


                 
      Program
    Uprava
    O nama
    Mape
    Zanimljivosti, pisma,..
    Podsjetnik o CG
    Prezimena u CG
    Plemena u CG
    Obicaji u CG
    Linkovi
    Slike i amblemi
    Search


         

   

  


 Kod katolika u Boki Kotorskoj Bozic se smatra najvecim porodicnim praznikom. Pripreme za proslavu Bozica pocinju dosta ranije, a odnose se na kupovinu poklona (ukucani jedni drugima kupuju poklone), zatim na kicenje jelke, branje badnjaka, spremanje peciva i sl. Badnjaci se sijeku dva tri dana prije Bozica ili na Badnji dan. Uvijek se odsijece onoliko badnjaka koliko ima clanova porodice, i muskih i zenskih. Na Badnji dan se ne smije nista traziti na zajam i nastoji se da se, do ovoga dana svi dugovi izmire. Kao i kod drugih hriscana, na Badnji dan je strogo zabranjeno da se jede mrsna hrana. U prvi mrak, muskarci unose badnjake. Kada ulaze u kucu, kazu:" Dobro vece i nazdravlje vam Badnje vece" a ovi odgovaraju:" Hvala vam", a za tim ih posipaju rizom ili psenicom. Posto se badnjaci naloze, domacin kuce ih prelije sa vinom. Nakon sto se pomole Bogu, sijedaju za trpezu na kojoj je sva hrana posna. Tuima posne fadzole (pasulja), priganica, ribe, bakalara, meda i sl. Od pica se pije prvenstveno vino ali i rakija. Od momenta kada su se badnjaci unijeli u kucu, pa sve dok ne pregore, ne prestaje povremeno pucanje iz vatrenog oruzja.

U ovim krajevima, u crkvu se ide oko pola noci, i to je najsvecaniji dio proslave Bozica. I ujutro se, takodje, ide u crkvu. Ovdje nije obicaj da se za polaznika zove posebna osoba. Polaznik je onaj koji prvi udje u kucu. Istina, to mora biti muskarac. Njega ce domacica kuce darivati peskirom, carapama, maramicom, a ponegdje i kosuljom. Svi oni koji idu da cestitaju Bozic, a to je najcesce drugog i treceg dana, to cine rijecima:" Nazdravlje vam Bozic", a ovi drugi samo zahvaljuju.

Kod ovih katolika ima jedan kuriozitet, a to je da se u crkvi napravi ambijent kao u prostoriji u kojoj je rodjen Isus Hristos sa malim jaslicama.

Od jela za Bozic se najvise spremaju razne vrste mesa (kuvano, peceno, suvo, kobasice, pecenice), zatim sir, salata, kolaci i dr.

Ove podatke sam zabiljezio po kazivanju Djine Punosevic, rodjene Petrovic iz Skaljara, stare 68 godina.

Vasilije Mujo Spasojevic - "Obicaji u Crnoj Gori"

    
    Monitor
   
Vijesti
        politika
        drustvo
   Pobjeda
        politika  
       
aktuelnosti  
    Medija klub
    Montenegro.com
    MNNews on line
    Nezavisna CG
   
    
   
Radio Crne Gore