BOZIC kod malisorskih katolika

 


 


                 
      Program
    Uprava
    O nama
    Mape
    Zanimljivosti, pisma,..
    Podsjetnik o CG
    Prezimena u CG
    Plemena u CG
    Obicaji u CG
    Linkovi
    Slike i amblemi
    Search


        

   

  


 Kod svih katolika Bozic je jedan od najvecih hriscanskih praznika. On se uvijek proslavlja 25. decembra i uvijek traje tri dana. Medjutim, kao i kod ostalih hriscana, Bozicu prethode bozicni posti. To su dani kada se sva hrana spravlja na ulju, odnosno izbjegava se hrana zivotinjskog porijekla, osim riba. Kada se primakne dan Bozica, domacin kuce ide u sumu da bere badnjak, ili ga na drugi nacin nabavlja. To se cini najcesce na Badnji dan ali moze i koji dan ranije. Sijeku se tri badnjaka. Na Badnji dan se mogu obavljati svi poslovi koji se inace obavljaju obicnim danima. Jedino na Badnji dan ne valja bilo sto pozajmiti. U vrijeme bozicnjih posta neko i ne posti svaki dan, ali na Badnji dan se mora postiti. Domacica sprema za veceru obicno posni pasulj, priganice, ribu, med, salatu, a od pica obavezna je rakija i vino. Uvece, kada padne prvi mrak, domacin ili neko koga odredi domacin kuce, unosi badnjak. Na pragu kuce zove se domacin i kada se ovaj odazove kaze se:" Dobro vece i srecno vam Badnje vece!" Iz kuce mu odgovaraju:" Sve ti srecno i veselo bilo !" Poslije ovoga, badnjak se postavlja na ognjiste, a preko njega unakrst se stavlja jedna grancica od vinove loze, naravno ako je ima. Posto se vecera postavi na nisku trpezu, domacin kuce uzima po malo od sve hrane koja se tu nalazi i stavlja je na badnjak govoreci:" Zdravi ste badnjaci veseljaci, ja vas hlebom i vinom, a vi nas zdravljem i veseljem". Nakon ovoga, svi ukucani se uz svijece pomole Bogu i sjedaju na slamu, koju je domacica ranije unijela u kucu, i veceraju. Poslije vecere se cuje guslarska pjesma. Tada se obicno posluzuju orasi i kestenje. Ovu vece niko nikome ne dolazi u posjetu. U kasne sate, kada badnjak preko sredine pregori, neko od domacih izadje iz kuce i puca iz vatrenog oruzja. Rano ujutro, u cik zore, dolazi polaznik, koga je domacin kuce ranije pozvao za polaznika. Napominjemo da se polaznik moze mijenjati. To zavisi od volje domacina kuce. Polaznik ulazi u kucu i govori:" Dobro jutro i srecan vam Bozic"! Ovi mu odgovaraju:" Sve ti srecno i veselo bilo"! Poslije ovoga polaznik prilazi badnjacima koje je domacica rano podlozila i sa malo hrastovih grana tarka badnjake, pa kada se pojave varnice, govori:" Koliko je ovih varnica toliko u kuci muskih glava, srece, zdravlja i napretka. Koliko je ovih varnica toliko imao ovaca, govedi, konja, kosnica"! Kada se ovaj ceremonijal zavrsi, domacica iznosi pred polaznika raznovrsnu hranu, a najvise razne vrste mesa. Naravno, i ukucani se omrse sa polaznikom.

Obicaj je da se u ponoc, na Badnje vece ide u crkvu. To se cini i ujutro na Bozic. Poslije povratka iz crkve, domacica daruje polaznika kosuljom ili peskirom, carapama i sl, i to kada polazi kuci. Posto se Bozic slavi tri dana, to se za ovo vrijeme medjusobno posjecuju rodjaci, prijatelji, komsije i drugi. Jedni drugima cestitaju Bozic rijecima:" Nazdravlje Bozic" a ovi odgovaraju:" Hvala, takodje"! Pri tome se ljube tri puta. Treba navesti i to da se nekoliko dana ispred Bozica obavezno kiti jelka, sto je radost za djecu. Na jelku se obicno stavljaju razne bombone, ukrasi i slicno.

Postoji obicaj i to u nekim seoskim domacinstvima da se na Bozic nesto vraca. Tako npr. Domacica ujutro unosi u kucu kokosku i vrti je oko ognja, a ovo cini da joj kokoske ne nose jaja van legal koje je ona postavila ili kako to one kazu - da kokoske ne gube jaja. Pored ove ima i drugih vradzbina koje prate bozicno slavlje.

Vasilije Mujo Spasojevic - "Obicaji u Crnoj Gori"

    
    Monitor
   
Vijesti
        politika
        drustvo
   Pobjeda
        politika  
       
aktuelnosti  
    Medija klub
    Montenegro.com
    MNNews on line
    Nezavisna CG
   
    
   
Radio Crne Gore