BOZIC kod pravoslavnih u Bijeloj - Boka

 


 


                 
      Program
    Uprava
    O nama
    Mape
    Zanimljivosti, pisma,..
    Podsjetnik o CG
    Prezimena u CG
    Plemena u CG
    Obicaji u CG
    Linkovi
    Slike i amblemi
    Search


        

   

  


 Pravoslavni zivalj u ovom mjestu a posebno stariji ljudi, redovno se postili sve bozicne poste. Jedan ili dva dana prije Badnjeg dana muskarci idu da sijeku badnjake. Za Badnjak se sijece hrastovo drvo ili (u nedostatku hrasta) maslinovo drvo. Koliko je muskih glava toliko se sijece badnjaka. Badnjaci su oblice velicine 40 do 50 cantimetara.

Od sagovornice smo saznali da su kod njih jedne godine posjekli 17 badnjaka. Mora biti neparan broj. Ako ima 14 muskih glava, treba da se posijece 15 badnjaka itd. Svi badnjaci se ne unose u kucu na Badnje vece, vec samo jedna trecina, a jedna trecina na Vasiljev dan na staru novu godinu, zatim, uoci Bogojavljenja, a po neko i na Savindan. Na Badnji dan domacin kuce zareze badnjake na oba kraja, a domacica iste ukrasi sa lovorikom, maslinom i crvenom vrpcom. Pored ovoga, domacica pece pecivo i kuva meso za Bozic. Posto padne mrak, domacin sa ostalim muskim glavama unosi badnjake, a zene ih docekuju, posipajuci ih orizom ili zitom. Pri ulasku govore:" Dobar vecer i nazdravlje vam Badnje vece"! Posto se badnjaci naslazu na ognjiste, domacin ih prelije vinom i, uz zapaljenu svijecu i kandilo, pomole se Bogu i sjedaju za trpezu. Po patosu je prostrta slama, a na trpezi je posna hrana, i to: posni pasulj, riba, bakalar, priganice, salata. Poslije vecere, svi u kuci se vesele, pa se nerijetko i zapjeva. Svi sjede na slami oko badnjaka. Ovdje je obicaj da jedni kod drugih mogu ici isto vece, i to se cini uz pucanje iz pusaka ili revolvera.

Ujutro, ko prvi od muskaraca dodje taj je polaznik i on ostavlja pored badnjaka nesto novca, a pri polasku kuci dobije od domacice peskir, carape, maramicu i sl. Poslije dolaska polaznika, ide se u crkvu na jutarnju leturgiju. Ovdje je karakteristican obicaj za vrijeme rucka. Naime, kada se sjedne da se ruca, svak drzi po malu svijecu (miroboznicu) i svi se izmedju sebe po tri puta ljube u lice i izgovaraju ove rijeci:" Mir bozji, Hristos se rodi, molimo se Bogu i rozdestvu Hristovu, nazdravlje!" Na Bozic se docekuju gosti sa punom trpezom, ali se oni malo zadrzavaju, jer svak od pravoslavnih ocekuje svoje goste.

Vasilije Mujo Spasojevic - "Obicaji u Crnoj Gori"

    
    Monitor
   
Vijesti
        politika
        drustvo
   Pobjeda
        politika  
       
aktuelnosti  
    Medija klub
    Montenegro.com
    MNNews on line
    Nezavisna CG
   
    
   
Radio Crne Gore