CRNA GORA

 

NOSITI NEPREKIDNO U SEBI CRNU GORU ZNACI I DAR I PROKLETSTVO. CRNA GORA JE I MORSKA PJENA I SNIJEZNA PRASINA, IGRA KAMENIH LITICA I SUNOVRAT POTOKA, GROHOT BITAKA I PIJANSTVO RATOVA. T O JE ZEMLJA NADA I OCAJANJA, JAVE I SNOVIDJENJA. IZRESETANA JE KURSUMIMA I GROMOVIMA. U NJOJ SU IZGUBLJENE STAZE MIRA I SPOKOJSTVA.

CRNA GORA NIJE NIKADA MOLILA DA JE NE KAZNJAVAJU ZBOG LJUBAVI PREMA SLOBODI, ALI NIKADA NIJE SHVATILA ZBOG CEGA JE TA LJUBAV GRIJEH. TO JE ZEMLJA NAJVECIH KRAJNOSTI DUBOKOG MRAKA I RASKOSNE SVJETLOSTI, SLOBODNI ZATOCENIK I USUZNJENA SLOBODA. TO JE NIKADA NAPISANA ISTORIJA U KOJOJ SU LJUDI VJEKOVIMA PLAKALI KRIJOMICE I SVOJE I TUDJE SUZE.

CRNA GORA JE DRZAVA KOJA NIJE ZNALA ZA DRZAVNE GRANICE, KAO STO NIJE ZNALA ZA GRANICE IZMEDJU ZIVOTA I SMRTI. ONA JE TRPEZA SIROMASTVA, TUGA NAPUSTENOG OGNJISTA, NEMIRNA VJECNOST, MAJKA KOJA JE DJECU TJERALA ISPOD SVOJIH SKUTA I ZBOG TOGA CUPALA RASPUSTENE KOSE. NJENE SU PLANINE LJUTE I VESELE, TUZNE I RASPJEVANE. ONA JE VJECITO OTVORENI PROZOR SLOBODE KOJA NEPREKIDNO NOSI RASKINUTE LANCE ROPSTVA, STALNO U RANAMA KOJE ISPIRA KAPIMA ROSE.  

VELJKO VLAHOVIC