CRNOGORSKI SUSRETI

I PRVI KONGRES CRNOGORSKE DIJASPORE

 

U subotu i nedjelju 9. i 10. oktobra 1999. godine odrzani su Crnogorski susreti i I Kongres crnogorske dijaspore u prelijepim prostorijama njujorskog hotela CRISTAL PALACE.

Vec prvog dana Susreta pokazalo se da ce iznajmljena sala od preko 300 mjesta biti mala za sve one koji su zeljeli da prisustvuju. Citavi sat prije pocetka muzickog dijela programa, dok je Sukrija Serhatlic - Zuti hvatao zalet uz hladnu bocu Tuborga, mjesta su bila popunjena. Sve ulaznice, po cijeni od  65 US$, bile su ranije rasprodate, pa ipak oni koji nijesu uspjeli da dodju do njih - strpljivo su cekali u ulaznom holu sto se najupornijima i isplatilo, jer su sa njima u salu 'usli' i dodatni stolovi.

Predivne toalete, odijela i smokinzi uklapali su se u opsti svecarski duh kojim je odisala cijela sala. Izgledalo je da su njujorski Crnogorci duzi niz godina iskekivali ovu noc.

Bilo je te veceri Crnogoraca i 'Crnogoraca'. Iznenadivsi se kada ugledah i jednog eminentnog doktora, na radost, ali i cudjenje, on mi samo rece - vremena se brzo mijenjaju.

Pocetak je govorio da cemo svi biti jedno. I zaista, kada je Zuti prekinuo muk sa "Dobro vece Crna Goro" dvorana je eksplodirala! Ustali su svi, pocela je pjesma i ispijanje zdravica…

Uzivanje je bilo posmatrati sa koliko su odusevljenja pozdravili mitropolita CPC, gospodina Mihaila svi Crnogorci i pravoslavne i katolicke i islamske vjeroispovijesti pa i gradjani Crne Gore drugih nacionalnosti. Pozdravili su ga i oni koji su zalutali to vece, ali su bili u takvoj manjini da im je 'hrabrost' nalagala pravila lijepog ponasanja.

U prvoj pauzi smo iz pozdravnih govora saznali da su pored mitropolita Mihaila, kao glavnog gosta iz Crne Gore, prisutni:

Zarko Rakcevic, predsjednik SDP i poslanik u Skupstini RCG

Bozidar Jaredic, ministar za informisanje u Vladi CG

Bojan Vuksanovic, zamjenik ministra inostranih poslova CG

Branko Banjevic, knjizevnik i predsjednik Matice crnogorske

Dr Radoslav Rotkovic, knjizevnik, istoricar i pocasni predsjednik LSCG

Rajko Cerovic, potpredsjednik Crnogorskog P.E.N.Centra

Milenko Stefanovic, ambasador bivse Jugoslavije - ispred Pokreta za nezavisnu Crnu Goru

Jusuf Hodzic, predstavnik Matice muslimanske

zatim:

David Dasic, predstavnik trgovinske misije u Americi

Zeljko Perovic, savjetnik ministra inostranih poslova Crne Gore

Vesko Kraljevic, predstavnik Montenegro Airlines u Budimpesti

Dzon Skenlan, bivsi zamjenik ambasadora u SRJ i saradnik ICN Galenike

Tomas Ricard dela Marter, professor Jelskog univerziteta

I na kraju putem svojih predstavnika i slijedeca udruzenja:

Udruzenje Crnogoraca Amerike

Crnogorski nezavisni kulturni centar Njujork

Drustvo Crna Gora - Toronto

Kulturni centar "Rumija" - Cikago

Montenegrin Ethnic Association of Australia

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske sa svojih 5 Udruga

Udruzenje Crnogoraca Zapadne Evrope

Uz muziku i pjesmu igralo se do ranih jutarnjih sati. Pjevalo se i klicalo Crnoj Gori. Podijum je postajao tijesan da primi sve one koji su zeljeli da se uhvate u kolo i poskoce crnogorsko ORO.

U pravo vrijeme je uskakao i 'smirivao' emocije Aco Tabas, pa smo bili svjedoci da Crnogorci imaju dara i za moderne plesove. Sve u svemu bila je to noc koja ce se dugo pamtiti.

Sjutrasnji dan se nastavilo sa radom Kongresa. U radno predsjednistvo su izabrani:

Blazo Sredanovic, Vesna Radunovic, Jovan Radonjic, Ivo Djukanovic, Branko Aleksic, Savic Rasovic, Fado Redzovic i Mihailo Mandic.

Uslijedilo je citanje referata i drzanje govora (B.Sredanovic, B.Aleksic, M.Mandic, J. Radonjic, S.Rasovic, B.Vuksanovic, R.Rotkovic, B.Banjevic, R.Cerovic, Z.Rakcevic i Ivo Raznatovic).

Poslije svecanog rucka usvojena je Deklaracija dobre volje , a nakon usaglasavanja usvojeni su i Zakljucci u 20 tacaka, sa cime su ovogodisnji Susreti i zavrseni.

 

Mihailo Mandic