Charles Sturt University


Charles Sturt University (CSU) je University koji se sastoji od nekoiliko kampusa lociranih u mjestima: Bathurst, Wagga Wagga, Albury, Dubbo, i Goulburn. Poznat je kao jedan od najprogresivnijih Univerziteta u Australiji po broju subjekata (300) i nacinu na koji se prezentiraju. Naime CSU je drugi Universitet po broju studenta u Australiji (vise od 32,000) od kojih se polovina studenta nalaze po cijelom svijetu - London, Juzna Afrika, Malezija, Indonezija, Kanada, Hong Kong, Singapur, Indija, Kina, Novi Zeland i Australija itd.  

Sam Universitet se sastoji od sest fakulteta Arts, Commerce, Education, Health Studies, Science & Agriculture and the Australian Graduate School of Police Management (AGSPM). A u okviru svakog fakulteta se nalazi nekoliko skola kao npr. Marketing i Management, Racunovodstvo, Pravo, Management, Industrijki Odnosi itd  u okviru Fakulteta za Komerc.

CSU je prepoznatljiv po obrazovanju studenata koji lako nadju zaposlenje sto je i glavni cilj studenata. Poznato je da je npr. skola za komunikacije obrazovala nekoliko nacionalno priznatih prezentera vijesti na svim TV kanalima u Australiji.

Posto jako puno studenata dolazi iz inostranstva velika se paznja poklanja tehnologiji i uvodjenju novih metoda za predavanja kao npr. Internet, video konferencije, Forum, i live audio komunikacije.

Takodje jedna od najpoznatihijih skola u okviru Univerziteta je skola za proizvodnju vina i sira cije se proizvodi mogu kupiti u supermarketima i prodavnicama pica sirom Australije.

 CSU se osnovao spajanjem Mitchell College of Advanced Education u Bathurst i Riverina-Murray Institute of Higher Education sa kampusima u Wagga Wagga and Albury. Novi Univerzitet je dobio ime Charles Sturt, koji je bio istrazivac 19 stoljeca i jedan od prvih koji je "otkrio" podrucje koje obuhvata Universitet.

Charles Sturt-ova prva expedicija je bila 1828 na kojoj je pratio tok rijeke Macquarie River do Macquarie Marshes i do Darling River krstareci kroz region Macquarie, Bogan i Castlereagh Rivers.

Njegova druga expedicija, 1829-30. bila je oko Murrumbidgee River do njenog uliva u Murray River i dalje do Murray uliva u jezero Alexandrina.

Sturt je napisao dvije knjige  - the Journals of his expeditions into Southern Australia and Central Australia.  Prica o njegovom zivotnom putu je fascinirala mnoge istrazivace i istoricare tako da se knige o njegovom zivotu i radu mogu naci takodje u arhivama diljem Australije, Novog Zelanda, i UK.Takodje, Royal Geographical Society of London objavio je crtice o njegovim expedicijama juga i centralne Australia 1830s i 1840s. Mnogi clanci i monografije su takodje objavljenje po raznim casopisima i arhivirani po raznim Komonvelt zemljama. Charles Sturt University je u procesu kolektiranja ovih malo znanih clanaka i putopisa da bi ih sacuvao i prezentirao kao cjelinu, i svih drugih informacija o zivotu i putu covjeka cije ime nosi.

Hazbo Skoko
Lecturer in Economics and Finance
School of Marketing and Management
Faculty of Commerce
Charles Sturt University
hskoko@csu.edu.au

(Korisceni materijali koji su dostupni na University Web site)Hazbo Skoko sa Sipanja kod Bijelog Polja. Zavrsio Ekonomski Fakultet u Titogradu, Magistraturu na Ekonomskom u Beogradu i doktorsku disertaciju na Novom Zelandu (Lincoln University).
Sada je profesor na Charles Sturt University u Bathurstu u Australiji. Radio je kao predavac i u Swedskoj a potom na Novom Zelandu.
Predaje Ekonomiju (Medjunarodnu, Informaticku, micro i makro ekonomiju, ekonometriju i ekonomsku filozofiju) i Finansije (medjunarodne i finannsijske institucije).
Prije godinu dana uveo je novi predmet informaticku ekonomiju i globalizaciju (Information Economics and Globalisation) prvi takve vrste u Australiji za koji sada pise knjigu i udzbenik.

Clan nasega Udruzenja postao je jos u vrijeme boravka na Novom Zelandu.