Rijec vise sa Rajkom Cerovicem….

 

Negdje u pauzi vecere koju su nam priredili domacini u luksuznom restoranu "Del sol mare", u jednoj od najpoznatijih njujorskih cetvrti "Tribeca", zamolili smo gospodina Rajka Cerovica da za citaoce naseg web sajta kaze rijec-dvije o ovogodisnjem skupu crnogorske dijaspore sto je on rado ucinio odmah posto se pozamasna porcija lijepo priganih morskih specijaliteta izgubila u narocito izabranom bijelom vinu….

M.M.: Bili ste prosle godine na nasim Susretima u Cikagu. Vi ste jedan od rijetkih nasih gostiju koji mozete izvrsiti uporedjenje izmedju ova dva vremenski bliska dogadjaja.

Rajko Cerovic: Proslogodisnji Susreti su, zahvaljujuci drustvu Rumije iz Cikaga, i posebno gospodinu Fadu Redzovicu, bili izvanredno organizovani. Najljepse impresije nosim iz Cikaga. Medjutim, ovi Susreti, odnosno Kongres Crnogorske dijaspore, znatno su ambiciozniji po svojim ciljevima, imaju siru stratesku vaznost i donose sudbonosnije odluke. Za proteklu godinu mnogo toga se dogodilo sto je znacajno ubrzalo narastanje nacionalne svijesti Crnogoraca i gradjana Crne Gore o crnogorskom interesu i buducnosti. Ovi Susreti odrazavaju novonastali nivo razvoja crnogorske drzavotvorne ideje i znatno povoljniju politicku klimu u otadzbini. Odavde nama Crnogorcima i gradjanima Crne Gore sada vec dolaze jasni i ohrabrujuci glasovi koji nas raduju i podsticu. Veliko je zadovoljstvo prisustvovati ovom znacajnom dogadjaju za kojeg se usudjujem da ga oznacim u izvjesnoj mjeri i istorijskim. Dijaspora je cesto modernija i politicki zrelija od dijela naseg stanovnistva u otadzbini. To je, donekle, normalno s obzirom na cinjenicu da opstaje u razvijenijem i slobodnom svijetu u kome se brzo sazrijeva i svjetski misli, pa cak, donekle, jasnije sagledava nasa ukupna situacija u domovini. Ta i takva napredna dijaspora je nasa najbolja veza sa Svijetom. Na zalost, mi znamo da jos uvijek ima mnogo Crnogoraca, ili Crnogoraca porijeklom u dijaspori, koji danas ne prepoznaju interes Crne Gore, ne vide jasno svoju i njenu buducnost, cak nesvjesno ili nedovoljno svjesno, rade protivu sebe i interesa Crne Gore. Svojim dostojanstvenim drzanjem i demokratskom borbom za crnogorske interese vi cete ih postepeno privlaciti sebi i istinskom bicu svoje domovine. Znamo takoodje da iz domovine nemate dovoljno pomoci, da u njoj nema ni dovoljno svijesti o vasim potrebama, da se oni koji mogu pomoci cesto oglusuju, a drugi finansijski nemocniji tek pokusavaju, ali ni iz daleka ne uspijevaju uciniti onoliko koliko je to, u najmanju ruku, nuzno. Pokusajte da to razumijete, ali budite uvjereni da se o tome sve intezivnije misli i, nadajmo se, da ce biti rezultata. Na istom smo poslu i u slicnim teskocama. Crnogorske nacionalne i nevladine organizacije sa svoje strane prave stalni pritisak na aktuelnu vlast da se na pravi nacin sto vise okrece nasem casnom iseljenistvu.

Ovi Susreti, odnosno Kongres, imaju jednu novu dimenziju: Rijec je o ovdasnjem prisustvu njegovog preosvestenstva mitropolita CPC gospodina Mihaila, kao poglavara obnovljene i ozivljene CPC, koji za pravoslavne Crnogorce predstavlja duhovni stozer i symbol okupljanja. Vise je nego ocigledno, a to i gradjani drugih vjera i nacionalnosti u Crnoj Gori dobro znaju da CPC gaji bratski odnos i podstice medjusobnu ljubav izmedju gradjana u Crnoj Gori i nasih iseljenika razlicitih nacionalnosti i vjera. To je nasa i crkvena i drzavna tradicija na koju smo ponosni i koja je Crnu Goru odrzala u sred sadasnjeg balkanskog haosa. To je i zalog nase zajednicke buducnosti na tlu Crne Gore.

I jos samo jedno:  Na proslogodisnjim Susretima u Cikagu, a jos vise na ovim u Njujorku, ohrabruje sve vidljivije prisustvo mladih obrazovanih ljudi, intelektualaca cije djelovanje predstavlja nov kvalitet i ovdje i u odnosu na nas u Crnoj Gori. Sve danas, zahvaljujuci internetu i znatno boljim medjusobnim vezama, ide brze, dinamicnije i uspjesnije. Ohrabren sam kao gradjanin i kulturni radnik, kao i sve moje kolege a Vasi gosti iz Crne Gore. Odavde se ima sto poruciti domovini. Hvala vam na gostoprimstvu i svemu sto cinite za sebe i Crnu Goru. Ne mogu a da i ovom prilikom ne pomenem Blaza Sredanovica, inspiratora, hrabrog preduzetnika i lucidnog organizatora okupljanja i organizovanja naseg iseljenistva, ne samo na americkom tlu. Duzni smo da slijedimo njegove smjele ideje i ideje njegovih saradnika izvan otadzbine. Naravno da smo i beskrajno zahvalni na njegovom plemenitom naporu.

Napomenimo da se ovo odigravalo prije donesenih Zakljucaka i Deklaracije pa su stoga i komentari o njima izostali.

 

New York, 8.10.1999.