INTERVJU

sa dr Radoslavom Rotkovicem, publicistom, istoricarem, poslanikomů.

 

M.M.: Mozete li nam, gospodine Ratkovicu, ukratko reci ko su, zapravo, Crnogorci?

Radoslav Rotkovic: Crnogorci su stari slovenski narod, zapadno-slovenskog porijekla, zapadni susjedi Poljaka, s kojima imaju zajednicku ijekavicu (Ukrajinac je ikavac: sino, dite, did; Belorus je ekavac: Belorusija; Rus je jekavac: snjeg; Polak - ijekavac: snieg). S njima imamo isti glasovni system sa s' za sj; z' za zj (koz'i sir) i 3: bi3a. Crnogorci, dakle, imaju 33 slova a Srbi i Hrvati 30.

Crnogorci su dosli na juzni Jadran poslije 568 godine, a Srbi i Hrvati poslije 626. Zato su Srbi od dolaska na Balkan, kao i prije, govorili: lepo, belo, a Crnogorci: lijepo, bijelo. U Crnoj Gori nema nijednog ekavskog geografskog naziva.

M.M.: Koliko su Vase knjige doprinijele da se promijeni odnos Crnogoraca prema samima sebi?

Radoslav Rotkovic: Prilicno, ali treba uzeti u obzir da sam ja i poslanik i publicista, tako da sam razne stvari objasnio i preko TV i Radija.

M.M.: Da li je istorija pobijedila humanizam i filologiju, oblasti na kojima ste doktorirali pa i knjizevnost - imajuci u vidu da ste svoj prvi roman objavili 1954.godine (Ladja tone)?

Radoslav Rotkovic: Ja sam prije romana o pobuni mornara (Ladja tone, 1954) morao da istu temu izucavam kao istoricar. Zato sam ja stalno bio i ostao i istoricar i beletrista. Upravo sada imam u stampi roman Suma Sv. Leonarda (The St. Leonard's forest), o sumi u kojoj je ticama zabranjeno da pjevaju. A to je simbolicno svaka diktatura, kada se ticama daju note da po njima pjevaju.

M.M.: Poslije knjiga "Odakle su dosli preci Crnogoraca", "Kratka ilustrovana istorija crnogorskog naroda" i "Crna Gora i Dusanovo carstvo" objavili ste i "Kraljevina Vojislavljevica". Mozete li nam u kratkim crtama reci o cemu se radi i koliko ste dugo radili na njoj?

Radoslav Rotkovic: Na "Kraljevini Vojislavljevica" radio sam 3 mjeseca ali i 50 godina. Sve sto znam o Crnoj Gori ili sam vidio svojim ocima ili sam naucio mimo skole i protiv skole. Ali to je i pitanje nastavnih planova i programa u crnogorskim skolama.

Ovo je knjiga od 464 stranice - 200 stranica mojih komentara, kojima se dokumenti povezuju i objasnjavaju; 200 stranica dokumenata, koji su svi prevedeni a 60 stranica registara, izvora i literature. A po srpskoj nauci sve pocinje od Nemanje (rodjenog u Spuzu a ne u Podgorici 1144 godine) a mi smo imali medjunarodno priznatu kraljevinu i kralja Mihaila vec 1073.god. dok je Srbija taj status izborila tek 1217.god, dakle 140 godina kasnije.

M.M.: Kako doci do Vasih knjiga?

Radoslav Rotkovic: Knjige "Odakle su dosli preci Crnogoraca" i "Kratka istorija crnogorskog naroda" su rasprodate, a knjige "Crna Gora i Dusanovo carstvo" i "Kraljevina Vojislavljevica" se mogu poruciti na adresi:

Dr Radoslav Rotkovic, N.Ljubibratica 74; 85340 Herceg Novi, Montenegro - Europe;

tel. 088 43 088; cijena je 15 US$ + postarina

M.M.: Sta je sledece u planu?

Radoslav Rotkovic: Knjige:

Kome je bila potrebna bitka na Mojkovcu 1916.godine?
Bitka na Vucjem Dolu (1876)
Bitka na Grahovcu (1858)
Zeta u drzavi Nemanjica (1183 - 1355)
Balsici (1355 - 1421)
Crnojevici (1421 - 1527)

M.M.: Koliko ste imali pomoci od strane crnogorskih drzavnih institucija?

Radoslav Rotkovic: Niko nije pomogao ova istrazivanja ali knjige se stampaju pa se od prodaje placa stampa. A kupci su i ministarstva, mada min. prosvjete nije nasao para da kupi "Kraljevinu Vojislavljevica", iako bi to morao da bude skolski i univerzitetski prirucnik! Vlas se jos plasi da me pomogne! Cak i ne zahvale na poklonu, sem predsjednika opstine Podgorica!

Dakle, ja sam prvo morao da obrazujem sebe i na to sam utrosio 45 godina a onda sam ovih 5 godina posvetio stampanju knjiga. Osnovni problem Crne Gore je - neinformisanost.  

M.M.: Da li se sta promijenilo u nastavnim planovima i programima u pogledu ispravljanja istorijskih neistina i vecem izucavanju istorije sopstvenog naroda?

Radoslav Rotkovic: Crna Gora upotrebljava 1500 srpskih, ekavskih udzbenika i svega 80 ijekavskih, crnogorskih, iz drustvenih nauka, ali ovi su sadrzajno posrbljeni. Na primjer, u "Istorijskoj citanci" Starovlaha i Lakica prvo je obradjena (hvalospjevno) Podgoricka skupstina 1918.g. a zatijem slijedi sarajevski atentat! Zasto je 1918.g. dosla prije 1914.godine? Zato sto je bilo tesko prikazati sve sto je Crna Gora ucinila za Srbiju, a Srbija protiv Crne Gore! Tako je 1918.g. prikazana kao da je bila prije rata! Sada se, medjutim, ipak pise o problemu udzbenika! Kroz koju godinu ce se, valjda, nesto u tome pravcu i uciniti, da se udzbenici usklade sa cinjenicama!

M.M.: Koliko Crnogorci znaju o sebi i koliko zaista zele da znaju?

Radoslav Rotkovic:  I Srbija i Crna Gora malo znaju o sebi. No Srbi i ne zele da saznaju cinjenice, a Crnogorci uglavnom zele. Imamo dosta prijatnih saznanja da ljudi mijenjaju misljenje na osnovu cinjenica!

M.M.: Kako objasnjavate fenomen bojazni Crnogoraca od vlastite drzave?

Radoslav Rotkovic: Crnogorci, jednim dijelom, strahuju da bi osamostaljenje izazvalo upad paravojnih formacija iz Srbije u Crnu Goru. Seselj je vise puta pomenuo nekih 11000 pusaka u Crnoj Gori. Drugo, misle da Crna Gora ne moze ekonomski da opstane sama, iako se ona vec godinama sama finansira! Trece, mnogi su izjednacili vjeru (pravoslavnu) i srpstvo, pa su po vjeri Srbi a po narodnosti Crnogorci i ne znaju kako da se unutar sebe razdvoje. No omladina zna sto hoce.

M.M.: Da li mozete da predvidite put kojim ide Crna Gora?

Radoslav Rotkovic: Crna Gora ide ka suverenosti. Judijanska poslovica kaze:" Sve sto ide - dodje".

 

Napomena: Izvinjavamo se gospodinu Rotkovicu i nasim citaocima sto nijesmo u mogucnosti da upotrijebimo izvorne crnogorske fonetske oznake kojima se dr Rotkovic sluzio.