Kako je obiljezen Dan Drzavnosti u Australiji

 

I ove godine u Sidneju i Kanberi je odrzana proslava povodom 27.aprila, dana kada je na brzinu sklepana nova drzavna zajednica zasnovana na ravnopravnosti gradjana i republika koju cine dvije ravnopravne federalne jedinice.
Dokle se doslo u ravnopravnosti najbolje ukazuju rampe na granici izmedju Crne Gore i Srbije, uspostavljene od strane beogradskog rezima. Od zajednicke drzave Crnoj Gori je ostala samo rezimska vojska koja i dan danas unosi zloslutne prijetnje medju njene stanovnike. Srecom da i medju njima ima razumnih osoba koje uvidjaju besmislenost takve politike, sto daje nadu da ce se 'rastava braka' odigrati na civilizovani nacin.
Drzavni projekat velikosrpskog nacionalizma osjecaju i Crnogorci u dijaspori. Iz ambasada i konzulata su odstranjeni Crnogorci. Prema njima se iskazuje, sada vec otvoreno, ignorisanje i nipodastavanje.

Etnicki cist konzulat, zajedno sa ambasadom, pozvao je SVE SRBE SVETA  da proslave ovaj znacajan datum u istoriji srpskoga naroda. I skupili se svih strana….Srbi iz Srbije, Srbi iz Hrvatske, Srbi iz Bosne, Srbi iz Crne Gore, razni srpski aktivisti, pa uglednici srpske dijaspore…. Bili su tu i predstavnici ruskog i kineskog konzulata kao i predstavnici velikog broja africkih drzava. Doduse, kao zvanicni australski predstavnik pojavila se predsjednica Zakonodavnog savjeta Parlamenta Novog Juznog Velsa ??? Kakva pocast od strane domacina! Svi su bili - samo sto nije bilo Crnogoraca! Bar ne onih koji za sebe to smiju i glasno da kazu! Izgleda da su gospoda diplomate (?) sa nestrpljenjem iscekivali  cijelu godinu dana kako bi nam se 'osvetili' zbog glasnog negodovanja povodom proslogodisnjeg protjerivanja gospodina Ranka Kaludjerovica, poslednjeg Crnogorca iz konzulata tzv. zajednicke drzave. I - Crnogorska etnicka zajednica je precrtana sa spiska 'povlascenih'. Skup je, kako cujemo, protekao kao svaki komemorativni skup. Cekala se samo tuzbalica. Nadomjestila su je tuzna lica i tuzni povod ove svetkovine.
I Pandza i Dragojlovic, koji, inace, pise pjesmice za SVETSKI SRPSKI GLAS,  su podigli casice u zdravlje svojih sefova, a nama jasno stavili do znanja da u takvim drplomatskim predstavnistvima nijesmo dobrodosli i da nemamo sta da trazimo.

 


U Australiji je posebno teska situacija, obzirom na udaljenost i rasirenost nasih iseljenika duz cijelog kontinenta. Daleko od ociju, daleko od srca. Crna Gora je ostavila i zaboravila svoje iseljenike, a nadu nam daju izjave ministra inostranih poslova, gospodina Lutovca o otvaranju crnogorskih predstavnistava u znacajnim svjetskim centrima. Stoga apelujemo, jos jedanput, na Vladu Crne Gore da razmotri nas zahtjev, upucen jos prosle godine, i uspostavi jedno predstavnistvo i za Crnogorce na ovom kontinentu. Korist bi bila visestruka i obostrana.

Mihailo Mandic