NEZAVISNOST CRNE GORE JE PRVI USLOV ZA NJEN PRIVREDNI RAZVOJ


U predizbornim danima potrebno je naglasiti da jedino nezavisna drzava Crna Gora ima uslova za optimalni ekonomski razvoj, punu zaposlenost i visi zivotni standard njenog stanovnistva. Zajednicka drzava kocila bi i zaustavljala razvoj i normalno poslovanje vodecih privrednih grana u Crnoj Gori, a neke od njih u potpunosti bi onemogucila. Iznosim nekoliko konkretnih cinjenica koje to potvrdjuju:

     

  1. Crna Gora ima prirodne uslove za razvoj svojeg specificnog i raznovrsnog turizma. To je prije svega kombinacija primorskog i planinskog turizma, razvoj turizma na cijeloj teritoriji Republike, nauticki turizam duz morske obale, Bojanom i Skadarskim jezerom do Rijeke Crnojevica, splavarenje na Tari i Limu, jedrenje i plovidba camaca na Pivskom i Plavskom jezeru, razvoj novih zimskih centara, te puni razvoj seoskog turizma. Time bi Crna Gora postala evropska, cak i svjetska turisticka sila i osjetno bi povecala svoju ekonomsku moc, te podigla zivotni standard stanovnistva. U zajednickoj drzavi nema govora o takvom razvoju turizma, ne samo zbog ogranicenja u pristupu svjetskim finansijskim institucijama za dobijanje kredita, nego prije svega sto u zajednickoj drzavi turizam Crne Gore ne bi nikada mogao postati prioritet. Subjektivno gledanje saveznih i srbijanskih politicara na razvoj crnogorskog turizma i objektivne materijalne (ne)mogucnosti zajednicke drzave ne bi nikada dozvolili niti omogucili optimalni razvoj turizma u Crnoj Gori.
  2. To isto vazi za razvoj morskog brodarstva Crne Gore koje je danas u velikoj krizi. Samo u nezavisnoj drzavi postoje uslovi za ponovni razvoj morskog brodarstva, da se dobiju inostrani krediti i da se sa ostvarenim deviznim srestvima pomogne razvoj ostalih privrednih grana u Crnoj Gori.
  3. Skadarsko jezero je najveci bazen slatke vode na obalama Sredozemnog , Jadranskog i Crnog mora. Nijedna od tri predhodne Jugoslavije Kraljeva, Titova i Slobodanova - nijesu dozvolile uspostavljanje i razvoj marina na Skadarskom jezeru. To bi bio najveci zimovnik malih plovila na Sredozemnom moru koja bi dosla iz raznih drzava Mediterana jer slatka voda ne ostecuje trup camaca i jahti kao sto je to slucaj u morskoj vodi. Vjerujemo da ce se napokon u nezavisnoj Crnoj Gori uspostaviti marina na Skadarskom jezeru i plovidba Bojanom, na veliku ekonomsku i finansijsku dobit i Crne Gore i Albanije.
  4. Samo u nezavisnoj primorskoj drzavi moguce je osnovati institucije za registarciju stranih brodova - za Zastavu pogodnosti (Flag of Convenience) i za registraciju stranih preduzeca (Off Shore ). Time bi drzava dobila znacajna dodatna srestva za svoj budzet, a to znaci nova srestva za zdrastvo, skolostvo i ostalu javnu potrosnju. U razvoju ove djelatnosti treba se ugledati na Maltu, Kipar, Panamu, Bahame, Vanuatu druge. Zajednicka i velika savezna drzava ne moze dobiti medjunarodnu saglasnost za ovu djelatnost.
  5. Nezavisna i suverena Crna Gora moze tokom vremena da postane centar za medjunarodne finansijske transakcije i za berzansko poslovanje kao sto su to Singapore, Hongkong, Malta, Kipar, Monaco i drugi slicni centri. U federalnoj drzavi Crna Gora to ne moze nikada postati.
  6. Sve tri predhodne Jugoslavije Kraljeva, Titova i Slobodanova, nijesu ni po koju cijenu htjele dozvoliti uspostavljanje medjunarodnog sidrista za nezaposlene brodove (Laid Up) u Boki Kotorskoj, iako su za takvu djelatnost bili uradjeni vise puta detaljni elaborati. Ocito je da se s ovom djelatnoscu moze poceti samo u nezavisnoj Crnoj Gori, sa cime bi se ostvarila znacajna srestva za drzavni budzet.
  7. Optimalni pravac prolaza buduce jadransko jonske magistrale mora biti takav da jednako zadovolji potrebe crnogorskog primorja i gradova u zaledjini, Niksica, Cetinja, Danilovgrada i Podgorice, a da u isto vrijeme bude najkraca veza Dubrovnika i Skadra. Vjekovima su Dubrovnik i Skadar bili trgovacki i privredni izlazi Crne Gore i to ce sigurno biti i ubuduce. Optimalna valorizacija jadransko- jonske magistrale moze se ostvariti samo u nezavisnaj drzavi.

Sve pomenute djelatnosti pored punog ekonomskog razvoja Crne Gore imale bi izraziti pozitivni uticaj na ozdravljenje srbijanske privrede i na prevazilazenje tamosnjih tekucih teskoca. Da je srece i bar malo vizije, srpski politicari i intelektualci morali bi da shvate da je nezavisna Crna Gora od posebnog interesa za samu Srbiju i njen ekonomski oporavak. Da nema takve Crne Gore trebalo bi je stvoriti ili izmisliti. Neka pogledaju primjer Grcke i Kipra. Vecina gore opisanih djelatnosti ostvaruju na brdovitom i bezvodnom Kipru daleko visi drustveni proizvod po glavi stanovnika i zivotni standard nego u bilo kojoj drugoj drzavi pravoslavnih naroda i snazno podstice privredni zivot Grcke. Iako na Kipru i u Grckoj zivi jedan te isti grcki narod, nikome ne pada na pamet ujedinjene ili federacija. Obje suverene drzave sa svojom privrednom komplementarnoscu stvorile su istinsko jedinstvo grckog naroda, pa su im suvisni i neracionalni skupi savezni i federalni ograni. Slican je odnos izmedju Norveske i Svedske.

Umjesto savremenog pristupa razresjenju crnogorsko srbijanskih odnosa, gdje je ekonomsko pitanje glavno i osnovno, cio svijet slusa buku i nebuloze celnika Koalicije za Jugoslaviju, koji su prihvatili i odobrili utamnicenje Slobodana Milosevica, a u isto vrijeme su gromoglasni branioci njegove tvorevine , nakaradne dvoclane jugoslovenske federacije koja vise ne postoji niti funkcionise. U dalekoj Australiji culi smo fasisticke genocidne prijetnje Dr Bojovica, jednog od celnika te Koalicije, upucene Muslimanima u Crnoj Gori, kao da je ovo 1924 godina. Dobro se culo kada je Dragan Soc, takodje jedan od lidera Koalicije za Jugoslaviju uputio uvredu svojem politickom oponentu: "Djed ti je bio Srbin, a ti si postao Crnogorac; ti si izdajnik jer si izdao svoga djeda.". Prema tome svi danasnji stanovnici Australije i Kanade, koji su anglo-saksonskog porijekla, za Dragana Soca su izdajnici, jer su im djedovi bili Britanci, a oni su sada pripadnici australijske odnosno kanadske nacije.

Crnogorski biraci svih nacionalnosti i vjeroispovijesti u nedjelju 22 aprila 2001 godine imaju samo dvije opcije: Jedna je glasanje za fasizoidnu i feudalnu galamu celnika Koalicije za Jugoslaviju, za utapanje Crne Gore u razrovanu srbijansku privredu i za placanje njenih enormnih dugova, a druga je glasanje za Svoju Crnu Goru, njenu nezavisnost i njen puni ekonomski razvoj, sto znaci glasanje za buducnost danasnjeg mladog crnogorskog pokoljenja i za buducnost svih buducih bliskih i dalekih nekih pokoljenja.

 

Kapetan Nikola J. Samardzic Sidnej (Australija), 19 april 2001