Otvoreno pismo generalu Miloradu Obradovicu

 

DA LI CETE, GENERALE, PUCATI U NAS?

 

 

Generale,

 

Ne oslovljavam Vas s “postovani” jer Vas ne poznajem i jer se postovanje nekog covjeka stice njegovim djelima, a Vasa ne poznajem. Vas se, cak malo pribojavam, ali kao gradanin, ne kao novinar. Kao slobodan pojedinac-nimalo.

Strah me sta mozete uraditi svom narodu, crnogorskom, srpskom, albanskom, muslimanskom, jer bi trebalo da ste general svih nas koji zivimo u ovoj drzavi, koju niko vise ne zove Jugoslavijom.

Strah me je zbog poruka koje dolaze od Vas i pitam, i dalje ne vjerujuci, da li cete  zaista pucati u nas?

Izdali ste naredbu, kazete ,zabrinuti bezbjednosnom situacijom u zemlji, zbog djelovanja “spoljnog neprijatelja koji u sprezi sa separatistickim ,pojedinim opozicionim i drugim neprijateljskim snagama ... pokusava da  srusi legalno izabranu vlast i izazove gradanski rat”.

Pitam Vas: ko je spoljni neprijatelj? Gdje su mu stacionirane jedinice? Da li ima namjeru da napadne Jugoslaviju? Koje su to separatisticke snage? Ako mislite na crnogorsku vlast-kako se manifestuju te separatisticke aktivnosti? Da li vlast zeli da “separise” neke djelove maticne drzave Crne Gore?

Ili mozda generale dozivljavate  Crnu Goru kao mladunce koje bi da se skine s majcine sise? Da li je ta sisa-Srbija ili je Crna Gora malo starija drzava od nje?

Koju vlast zovete-legalnom? Da li je ova kod nas-nelegalna? Jeste li culi za izbore? Njih ima i u Srbiji, i obicno svuda u svijetu, znate, gradani biraju vlast, pa smo, eto i mi ovdje u Crnoj Gori izabrali. Mozda  mi svi postojimo nelegalno?

Koje su to pojedine opozicione snage koje zele da sruse vlast? Da li su to slobodni gradani Beograda koje policija mlati deset godina, a oni ipak pricaju? Da li su to djeca i studenti, koji su  buducnost ovih prostora. Smatrate li da cete svi Vi  zivjeti dovijeka i da niko nece biti poslije Vas. Znate, kad sam bila dijete, ucili su me, a Vas jos vise:

 “I poslije Tita-Tito”,pa sam mislila da je on nekakav vampir koji nikad nece umrijeti,  ali vjerujte, vec deset godina od kada dobismo njegovu losu imitaciju, i od kako sam porasla, sve sanjam dan kada ce  zlo nestati i doci mir u mojoj domovini. Jesam li ovim rijecima ugrozila bezbjednost drzave, koju ni Vi ne postujete?

Kazete dalje, da su ove neprijateljske snage , “teroristickim akcijama prema politickim, vojnim i privrednim licnostima unijeli nemir, strah, i nesigurnost gradana” i da zele “da izazovu gradanski rat” .

Generale, ko je ubio Pavla Bulatovica?

Zabrinuti ste situacijom u Crnoj Gori i Raskoj, i naredujete svim pripadnicima Druge Armije da moraju zastititi sebe, svoje jedinice, vojne objekte, zonu odgovornosti i SRJ". Jeste li zaboravili-gradane? Kazete, u slucaju provokacija, prema provokatorima biti odlucan, uz primjenu svih mjera”. Da li cete pucati?

Obzirom da ste za te aktivnosti predvidjeli sve prvopotcinjene komadante, da li cete onda raspustiti Sedmi bataljon ? I njih obucavate da nas cuvaju, dovodite im instruktore iz Beograda, dobro ih placate, dobro ste ih provjerili, imaju zavidno iskustvo ratovanja po jugoslovenskim ratistima... Samo rata nema, dok ga ne smisle. S kim ce ratovati oficiri 7. bataljona?

Oboricete sve avione, posebno iz Republike Srpske, ako se ne najave Saveznoj upravi za kontrolu letenja.Da li to znaci da cete oboriti i avione crnogorskog drzavnog vrha ukoliko se ne najave SUKL-u? Da li cete dijeliti bojevu municiju vojnicima na podgorickom aerodromu kad slijece avion crnogorskog predsjednika?

 Smijete li cuvati nebo iznad Kosova ?

Tamo je ono, iznad rijetkih srpskih enklava, prepuno tuge i smrti; mozda je bolje da ga i ne stitite, jer je ono nebo, iznad albanskih, mnogo okrvavljeno, pa pustite da rane zalijece. A Albance je vlast, zajedno s Vama i policijom, isto branila  i Kosovo cuvala od ekstremnih Albanaca , pa izgubila i Kosovo i Srbe u njemu.

Sto ne pohapsiste one koji su takvu nakaznu politiku provodili?

Naredujete analizu kadra, potpuno poznavanje ljudi, njihovih sklonosti, mogucnosti, selekciju regruta....Sta to znaci-samo odabrani momcici od 18 godina ce cuvati zemlju i sluziti vojsku? Nijeste birali sklonosti i mogucnosti mladica koje ste poslali u Sloveniju s tenkovima i licnim naoruzanjem; nijeste razmisljali o njima kada ste ih ostavili da cuvaju zagrebacke kasarne i kada su ih “skidali” k`o golubove; nijeste procjenjivali sa svojim psiholozima kako ce podnijeti “albanske teroriste” na Kosovu; da li ste u saznanju da li su neki drugi mladici ostali psihicki stabilni kada su, po naredbi, gadali Sarajevo, Vukovar, Dubrovnik, kada su ginuli u bosanskoj klanici ili bjezali iz Krajine, prije nesrecnog naroda? Ipak, brinete sada. Najvise zbog “terorista” iz Otpora i toga da Vam se ne infiltriraju u Drugu Armiju. Znate, Otpor su isto neki mladici, koji Vas sve zajedno ne zele; jer u poslednjih deset godina od zivota nijesu imali nista, a vole Srbiju. I oni su tamo, a ne ovdje, i nece da odu u bijeli svijet nego da ostanu u svojoj zemlji, a sumnjam da zele da se “infiltriraju” u Drugu Armiju; cak mi se cini da ste mnoge od njih “hvatali” prije godinu dana da se bore protiv NATO-a, tj. cijelog svijeta. A Vi ste ipak, bez njih, svijet pobijedili, ali ta bitka nije gotova, pa se pripremate, od kako ste pobijedili, da opet pobijedite. I stalno bi da ratujete, onako “na suvo”.

A ta bjezanija Vas mnogo pece, pa naredujete da Vojska pohapsi sve one koji svojim javnim nastupima pozivaju na dezerterstvo i neposlusnost. Sto se ne zapitate-zasto Vas ne vole?

Vec prije je Vas kolega porucio da ce Vojska pohapsiti sve one koji verbalno napadaju lik i djelo druga predsjednika Jugoslavije. Pitam Vas: da li cete pohapsiti pola Crne Gore i bar 2/3 Srbije, ako racunate Kosovo?  Da li imate rezervne zatvore ili ce ih graditi vojnici, u sklopu obuke?

Zasto Vi brinete brigu o liku i djelu predsjednika? Da li ste predstavnik njegove politicke partije?  Ili vise preferirate zensku komandu?

Zasto, generale, krsite Ustav? Da li ste o naredbi makar obavijestili drugog clana Vrhovnog savjeta odbrane, tim vise sto je on predsjednik Crne Gore, za koju ste izdali ovu naredbu. Mozda bi Vam dao koji precizniji podatak o situaciji u Republici ciji je on predsjednik. Ili Vas je informisao o Crnoj Gori predsjednik Jugoslavije ili “legalne” Savezne Vlade. Zasto ste zaboravili da ste vojnik , podreden civilnoj vlasti?

Mnogo ste zabrinuti za Crnu Goru. I “separatiste” u njoj. A znate, to su ljudi koji je naprosto-vole. A nama, takvima, Vi ne trebate da nas spasite od opasnosti-ljubavi. To je osjecaj i pripadnost, a protiv toga ne moze se ni puskom. I bolje ne pokusavajte jer ima mnogo ljubavi i u Vojsci, i policiji, i narodu za tu Crnu Goru. Mi se ne prebrojavamo po afinitetima, nacijama, vjerama, postocima- vec samo po srcu. A nase zajednicko srce je vece i jace od Vasih naredbi.

 

TANJA KNEZEVIC