CETINJSKO PLEME (CETINJE, CETINJANI)

 


 


                 
      Program
    Uprava
    O nama
    Mape
    Zanimljivosti, pisma, ...
    Podsjetnik o CG
    Prezimena u CG
    Plemena u CG
    Obicaji u CG
    Linkovi
    Slike i amblemi
    Search


    

   

  

 


je na istoku oiviceno nizom visova, koji ga odvajaju od Rijecke Nahije i medju kojima su i Granica i Vrtijeljka. Na sjeveru su: najprije najvisa tacka zaravni Cekanja na samom drumu za Kotor, pa zatim dalje na istoku visovi Ruda Glava, Sredanova Lazina i Kosarice kao medja prema Ceklicima. A na zapadu u glavnom razvodje preko Lovcena i preko visova na jugu od njega (medju njima i Trestanik) odvaja ovo pleme od Njegusa. Na jugu granica prema Boki Kotorskoj ide sve preko visokih planinskih vrhova.

Srediste Cetinjskoga Plemena cini Cetinjsko Polje. Njegova pristupacnost s istocne strane, preko Rijecke Nahije, cinila je bez sumnje, da je jos i prije nego sto se je Ivan Crnojevic nastanio na Cetinju (1481 ili 1482), ovo polje imalo saobracajni i trgovinski znacaj za svoju siru okolinu.

U Cetinjskom Polju i po njegovim stranama su naselja: Bajice (Martinovici), Humci i Donji Kraj.

BAJICE
Zahvataju cijeli zapadni dio Cetinjskoga Polja i strane visoko iznad njega. Zovu ih cesto i po imenu njihova glavnog bratstva: Martinovici. Pocevsi od sjeveroistocne strane (prema Donjem Kraju) bajicka "sela" idu ovim redom:
Najprije je Kosanov Kraj sa 4 "kuce" Martinovica
Do njega je Brajanov Kraj sa 10 "familija" Martinovica i 5 "familija" Borilovica
Zatim nastaje veliko "selo" Donje Selo sa 80 "domova" Martinovica, koji se zovu uzim prezimenom Tomasevici, a njini su "manji nazivi po brastava": Stijepovici (Nikolici, Dragovici i Andrici), Vojinovici, Vukosavovici, Djurovici i Latkovici. Uz Donje Selo se racunaju i Vuksanovici, zasebno bratstvo od 7 "kuca".
Dalje je Gornje Selo, u kome su Martinovici (i to: Ivanovici, 20 "domova"; Markovici, 15 "domova"; Batricevici, 10 "domova"; Milosevici, 30 "domova") i Musulimovici (6 "domova").
U Bajice spada i nesto udaljenije "selo" ili "zaseok" Dubovik, na sjecerozapadu od Cetinjskoga Polja. Tu su Milosevici (5 "kuca"), Martinovici (3 "kuce"), Vuksanovici (2 "kuce") i Ozrinici (Radovici i Perovici, 5 "kuca").
Takvo je i zasebno bajicko seoce Inogor, na sjeveru od Bajica, pod visom istoga imena, sa 4 "kuce" Martinovica.

HUMCI
ili, po narodnom izvoru, "UMCI" su omanje naselje od petnaestak "kuca" uz juznu ivicu Cetinjskog Polja, do varosi Cetinja. Sve su kuce na Tomovoj Glavici osim dvije koje su u Bogdanovu kraju. Svi su Humci jedno bratstvo, koje se zove "Umci" ili Milosevici.

DONJI KRAJ
je poveliko naselje, koje zahvata sjeveroistocni dio Cetinjskoga Polja. I on se dijeli na "sela". U svakome od tih "sela" zivi samo po jedno bratstvo, po kome se "selo" i zove. Sa jugoistoka najprije dolazi "selo" Ivanisevici, u kome je samo bratstvo istog imena, 18 "kuca". Do njih su Spadijeri, 12 "kuca"; pa Poceci, 4 "familije; Delje, 3 "familije"; Ceranici 11 "kuca"; Jabucani, 11 "familija"; Lajislavici ili Ivanovici, 17 "familija. Na tri cetvrti casa daljine, na sjeveroistoku od Cetinjskog Polja, ima "donjekrajsko selo" : Gnjijevin Do, u kome je naseljeno desetak kuca Ivanovica (5), Ceranica (3) i Delja (2). A na jedan i po sat daljine na sjeverozapadu je malo "selo": Jabuka ili "Na Jabuku", sa 3 "kuce" Jabucana. Osim toga ima tih Jabucana jos 4-5 kuca od skora naseljenih u cetinjskom Donjem Polju pod brdom Granicom. Na jugu od Cetinjskog Polja je najprije naselje:

Bjelosi - ono se dijeli na dva "sela": 1) Jovanovici, kod crkve, sa 18 "familija" sve bratstva Jovanovica, i 2) Grljevici, jugozapadno od Jovanovica, sa bratstvima: "Lipovina" (11 "familija"), Boskovici (1 "familija"), "Kokot" (6 "familija), "Djajko" (1 "familija") i "Perovic" (9 "familija"). Na jugoistoku od Bjelosa su:

Ocinici. Dijele se na tri "sela". Najvisi i najsjeverniji dio sela, pod brdom, oko crkvice Sv. Nikole, zove se Gornje Selo ili Gornji Ocinici, a cesto se cuje i naziv Borisici po bratstvu koje u njemu sjedi (16 "kuca"). Oko glavne crkve je Srednje Selo sa 26 "kuca" od tri srodna bratstva: Batricevica, Paovica i Glendza (Petrovica). Dalje je na jugu, nize crkve Donje Selo ili Donji Ocinici. Tu zive dva srodna bratstva Marinovici i "Aladin", (zajedno 7 "familija") i malo bratstvo Kazije (3 "kuce"). Na jugu od Ocinica su:

Ugne (2. Padez Ugana, 3.p. Ugnima idt., pridjev: uganjski) a jos dalje na jugu uganjski zaselak Vrela. Ugne se dijele "na bratstva". Pocevsi od sjevera pa k jugu najprije su Kape (23 "kuce"), pa "Zuber" (13 "kuca"), zatim Lagatori (7 "kuca") i Mirovici (8 "kuca"). Na Vrelima su bratstva: Kape (7 "kuca"), "Zuber" (2 "kuce"), Lagatori (5 "kuca"), Mirovici (2 "kuce") i Belade (8 "kuca")

Naselja Bjelosi, Ocinici i Ugne zovu se u narodu i opstim imenom Konak ili Konadzije.


    
    Monitor
   
Vijesti
        politika
        drustvo
   Pobjeda
        politika  
       
aktuelnosti  
    Medija klub
    Montenegro.com
    MNNews on line
    Nezavisna CG
   
    
   
Radio Crne Gore