PLEME NJEGUSI

 


 


                 
      Program
    Uprava
    O nama
    Mape
    Zanimljivosti, pisma, ...
    Podsjetnik o CG
    Prezimena u CG
    Plemena u CG
    Obicaji u CG
    Linkovi
    Slike i amblemi
    Search


    

   

  

 


Ovo pleme je oko Njeguskoga Polja i po zapadnoj podgorini planine Lovcena, koja se dize nad tim poljem. Istocna granica je prema Cetinjskom Plemenu. Na sjeveru, prema Ceklicima, granica ide od zaravni Cekanja (koje spada u Ceklice) najprije na zapad planinom Bukovicom, tako da u glavnom "dzada" razdvaja ova dva plemena. Zatim vise njeguskog sela Dugog Dola granica skrece na sjeverozapad i ide neprekidno u tome pravcu preko mnogih visova, medju kojima su i Vrsanj, Koslavina Glavica, Medjedski Vrh, Konjski Vrh, vijenac iznad Konjskih Rupa i najzad Ivovo Osoje. Kod Ivova Osoja se suceljavaju ceklicska i njeguska granica sa medjom Crne Gore prema Boki. A odatle je ujedno ta medja i granica Njegusa kako na zapadu tako i na jugu. Za pleme Njeguse ima Njegusko Polje (ili "Polje", kako ga Njegusi obicno zovu), isti onakav znacaj kao sto ga ima Cetinjsko Polje za svoje pleme. I Njegusko je Polje srazmjerno dosta prostrano i rodno i zbog toga su u njemu sjedista najvecih i najglavnijih bratstava njeguskih. Osobito mu je pak povecalo vrijednost, sto je vrlo blizu Kotora i Kotorskoga Zaliva, sa kojima je od vajkada bilo u vezi, a jos je zbog toga preko njega bio najzgodniji izlaz na more i za veliki dio ostale Crne Gore, pa cak i Brda.
U Njeguskom Polju i po njegovim stranama su naselja: na krajnjem istoku Dugi Do, do njega u juznom dijelu polja Herakovici (Erakovici) i Kopito, u zapadnom dijelu polja Vrba a u sjevernom dijelu Rajicevici.

DUGI DO
se dijeli na manje djelove, jer je cijelo "selo" u grupi. Ima 52 "familije", koje su sve od istog bratstva (Punosevica, sa manjim prezimenima: Milosevici sa Pejovicima, Otasevici, Maricevici sa Pajovicima, Parace, Vodalije ili Vodalovici sa Boratovicima i Djuranovici) osim 2 "kuce" Jovovica sa Stijepovicima, koje su zasebnog porijekla.

HERAKOVICI
ili po narodnom izgovoru Erakovici su takoodje dosta zbijeno veliko naselje i ne dijeli se na zasebne manje djelove. Samo se u slucaju potrebe cini razlika po sjedistima glavnih brastava. Najzbiveniji dio Herakovica je oko samog glavnog puta za Kotor. Oko njega je s obje strane poredjan dosta dugacak niz lijepih kuca, tako da cini utisak palanacke ulice. Zbog toga ce se ponekad cuti, da taj dio Herakovica zovu: "Varos Njeguska". Osim Herakovica tu zivi i 1 "kuca" od brastva Padalica (Gacovica) iz Veljeg Zalaza. U Herakovicima zivi glavno brastvo istoga imena, koje se dijeli na Petrovice (3 "familije") i Popovice (43 "familije"); osim toga jos i ova brastva: Kustudije - Bozovici (3 "kuce"), Kadije (2 "kuce") i Andrici (4 "kuce"). U Herakovice se racuna i seoce Velji Kraj, koje je na sjeveroistocnoj ivici Njeguskoga Polja. U njemu zivi brastvo "Veljokrajani", kojega sad ima svega 3 "kuce".

KOPITO
je malo naselje, u kojemu zive dva brastva: Bogdanovici (16 'kuca"), i Radovici (Basovici) - Pende (10 "kuca").

VRBA
(pridjev: "vrbanjski") je takodje omanje naselje i "nema manjih sela". U njoj su brastva: Vuckovici sa Vrbicama (32 "kuce"), Vujkovici (Dejani; 4 "kuce") i Lucici (5 "kuca").

RAJICEVICI
se redovno zovu tako, a vrlo se rijetko cuje oblik Rajicevici. Mada je ovaj drugi oblik pravilniji (od imena Rajic), ipak je onaj prvi uobicajen zbog lakseg izgovora. Rajicevici su veliko naselje i dijele se na cetiri "sela". Najgornje i najsjevernije selo, "za glavicom", zove se Dzupane. Juznije od njega, oko obje rajicevicke crkve i nize od njih je Gornje Selo ili Gornjoseljani, a jos juznije su "sela" Podublicani i Babulicani. Samo u "selu" Podublicanima zivi i brastvo toga imena (25 "kuca", sa manjim prezimenima: Beciri, Sevaljevici, Markovici, Rauti, Mastrapi i Cutke), a po ostalim "selima" su izmijesana brastva: Radonjici (67 "kuca", sa sporednim prezimenima: Zutkovici, Stanisici, Radovici, Marosi, Cavori i Palamide), Pende (4 "kuce"), Radnici (8 "kuca") i Popovici (Dzelatovici; 8 "kuca"). Podublicani, Radonjici i Pende cine zajedno veliko brastvo Rajicevice.
Dio rajicevicskog zemljista oko druma za Kotor, na kome su kraj puta krcme i gostionice, zove se Krcme Njeguske ili Hanovi.
U Rajicevice spadaju i 9 "kuca" brastva Cavora, koje stalno zive na "planini" u Kolozunju, na krajnjem jugu njeguske oblasti, ali cine u svakom pogledu zajednicu s ostalim Rajicevicima.
Na sjeveru su od Njeguskog Polja naselja: Velji Zalaz i Mali Zalaz, a na jugu: Zanjev Do, Mirac i Majstori.

VELJI ZALAZ
je omanje "selo", u kome su dvije grupe srodnih brastava: jednu cine Vukcevici (5 "kuca") i Braticevici (4 "kuce") a drugu Nikolici (12 "kuca") i Djurovici (10 "kuca"). Juznije od ovih brastava cine kao zasebno seoce Gacovici Gornji i Gacovici Donji, u kome je brastvo istog imena s uzim prezimenima: Danculovici (2 "kuce"), Kapetanovici (5 "kuca"), Lukrecije (2 "kuce") i Prorokovici (4 "kuce").

MALI ZALAZ
cine cetiri brastva i svako od njih drzi po jedan dio "sela" i svaki se od tih dijelova zove po imenu svojega brastva. Ta su brastva od cetiri brata, koji su " tacno na cetvoro podijelili cijelo selo". Uz Mali Zalaz ide i "malo selo", "seoce", Valista, koje je na sjeveru, blizu ceklicske granice, i u kome ima nekoliko kuca od svih zalazanskih brastava. To su brastva: Perici - Dudici (4 "kuce"), Pejanovici (8 "familija"), Matkovici (5 "kuca") i Ivanovici (16 "kuca").

ZANJEV DO
je malo naselje, koje je podijeljeno izmedju tri brastva. Jedno su Ljesari (5 "kuca"), drugo Vulovici (3 "familije") i trece Perovici (4 "kuce").

MIRAC
selo prelazi svojim zemljistem (manjim dijelom) i na bokesku stranu. Glavni i najveci dio sela je grupisan i zove se samo Mirac, a izvan njega ima jos samo "naziv" Zagredjani (jer su za gredom) i Za-krs. Ali nijedno od tih naselja nije zauzeto samo ovim ili onim brastvom, nego su veca brastva nastanjena u svakome od njih. Brastva su: Kascelani (25 "familija"), Vujasi (2 "kuce"), Perasi (7 "kuca"), Marosi (3 "kuce"), Milasi (2 "kuce"), Corovic (Bogdanovic; 1 "kuca") i Perovic (1 "kuca").

MAJSTORI
su seoce na krajnjem jugu njeguske oblasti. U njima zivi samo jedno brastvo, Kustudije, od 13 "kuca".


    
    Monitor
   
Vijesti
        politika
        drustvo
   Pobjeda
        politika  
       
aktuelnosti  
    Medija klub
    Montenegro.com
    MNNews on line
    Nezavisna CG
   
    
   
Radio Crne Gore