ZAGARAC  

 

                                ili ZAGARACE

 


                 
      Program
    Uprava
    O nama
    Mape
    Zanimljivosti, pisma, ...
    Podsjetnik o CG
    Prezimena u CG
    Plemena u CG
    Obicaji u CG
    Linkovi
    Slike i amblemi
    Search


    

   

  

 


Oba oblika imena ovoga plemena se podjednako upotrebljavaju. Ime su dali stanovnici Zetine doline, jer je njima glavno sjediste ovoga plemena iza planine Garca ili iza oba "Garaca" (Veljeg i Malog). Ko hoce da oznaci, da je ono iza Veljega Garca, on kaze "Za Garac", jer se obicno pod imenom Garac razumije samo Velji Garac, dok se Mali Garac uvijek naziva tim cijelim svojim imenom za razliku od Veljeg Garca (a kod samih Zagarcana redovno se Velji Garac zove imenom Garac, a Mali Garac opet samo imenom Garcic). Ko pak hoce da oznaci, da je ovo pleme iza oba "Garaca" on ce reci:"Za-Garace".
I jedan i drugi oblik imena imaju istu promjenu, samo sto je ona dvojaka: Zagaraca ili Zagarca, Zagaracu ili Zagarcu itd. Stanovnici se zovu Zagarcani; pridjev glasi: zagaracki.
Zagarac se velikom duzinom granici s Ozrinicima, i tu smo granicu vec ranije naveli. Ona se zavrsava na istoku kod Jame Oraske, prema ozrinicskom selu Orasju, pa zatim nastaje dalje zagaracka granica prema Bjelopavlicima ("Brdima"). Ona ide preko Tijesne Kamenice i silazi na rijeku Susicu kod mosta prema mjestu Kovacu (koje je u Bjelopavlicima). Odatle ide sve Susicom do Mosta na Medjicu, a tu prelazi preko Susice i skrece na istok. U tom pravcu dolazi do na vrh Debeloga Kopita, uzvisenja koje je iznad "brdskog" (bjelopavlicskog) sela Begovine, i nastavlja se jos dalje "povrh Begovinah taman iznad kuca njihovijeh". "Otolenaka preprijeci preko Susice na Grobnicu, zemljiste medju selima Planom ("brdsko") i Bilecom (zagaracko), pa otolenake na vrh sela Plane, pa na vrh Munjega Zdrijela, pa na Gasovu Pecinu, koja granici sa Sukom (velikim brdom) i sastavlja se sa Kraljicinim Okom". Prema Kraljicinu Oku dopire zagaracka granica najdalje na istok.
Od Kraljicina Oka na zapad nastaje zagaracka granica prema plemenu Komanima. Ona ide preko Cepurske Glavice u velikom brdu Sadjevcu (u njegovu sjevernom dijelu, tako da najveci dio Sadjevca ostaje Komanima), pa vise juznih ivica Bogojeva Dola i Slijepceva Groba, zatim preko uzvisenja Skrbine i Ostasa, pa vise Ostaskih Dolova. Potom se nastavlja vise dolova Grope i Patanjskoga Dola i izlazi na vrh Magrivog Osoja, pa se penje jos dalje do na vrh Skocke Strane. A odatle pocinje, kao sto smo vidjeli, granica prema Ozrinicima (prema Barjamovici).
Prema razlici u zemljisnim osobinama oblast plemena Zagaraca se dijeli na Gornji Zagarac i Donji Zagarac. Gornji Zagarac je visoki, sjeverozapadni dio plemenske oblasti, a Donji Zagarac je nize njega: obuhvata Jednose ili Jednosko Polje i strane oko njega. Zato se sva tri imena za Donji Zagarac upotrebljavaju podjednako, a vrlo cesto se kaze i samo: "Polje" (U narodu se cesto oznacava Gornji Zagarac kao Gornje Selo a donji Zagarac kao Donje Selo).

GORNJE ZAGARACE
U njega spadaju tri naseljena predjela, od kojih je najdalje na sjeverozapadu Mijogost; u sredini su Musterovici; a na jugoistoku Djurickovici.

MIJOGOST
Za stanovnike se kaze:"Mijogostani"; pridjev glasi: "mijogoski".
Mijogost je izmedju Veljega Garca na sjeveroistoku i granice zagaracko-komanske na jugozapadu. Glavno mu je naselje "selo" Mijogost, koje je u nekolikim dolovima po sredini ovoga predjela, a osim toga ima jos nekoliko kuca na jugu od glavnog "sela", na velikom, djelimicno krsevitom, zemljistu Rujistima, koje je manjim dijelom mijogosko i mustersko a vecim dijelom pripada Djurickovicima.
U ovom predjelu zive tri bratstva, koja su zajednickog porijekla i ujedno blizak rod sa glavnim bratstvima susjednog predjela Musterovica. Jedno su mijogosko bratstvo Kekovici (28 kuca), drugo Rajicevici (22 kuce) i trece Djurisici (3 kuce). Cesto se ova tri bratstva obuhvataju opstim imenom "Mijogostani".

MUSTEROVICI
Stanovnici se zovu isto tako, a pridjev glasi: "musterski".
Musterovici zauzimaju predio, koji ima najvecu sirinu na sjeveroistoku, izmedju vrhova Veljega Garca i Garcica, pa se k jugozapadu postupno suzava, i to tako da samo malim dijelom upire u pomenuta Rujista. Glavni je dio Musterovica dakle ispod obje imenovane planine i po stranama koje su izmedju njihovih vrhova. U ovom predjelu ima samo jedno "selo", Musterovici, cije su kuce po ivicama i stranama nekih sest dolova, sto su poredjani jedan do drugog, sve u supodini obeju Garceva.
U Musterovicima ima cetiri bratstva. Tri su od njih porijeklom "od jednoga" (pretka) i u bliskom srodstvu sa Mijogostanima. To su: Stojanovici - Lulasi (25 kuca); s uzim prezimenima: Grujicici, Markovici i "Stojanovici", Todorovici (7 kuca) i Vasiljevici (7 kuca). Zasebnog su porijekla Djurovici (2 kuce).

DJURICKOVICI
zahvataju sami skoro polovinu (jugoistocnu) Gornjeg Zagaraca, od Malog Garca na sjeveroistoku pa do zagaracko-komanske medje na jugozapadu.
Osim glavnoga "sela" Djurickovici, koje je pod samim Gatcicem, oko crkve (Sv. Jovana) i glavnoga puta, ima u ovom predjelu jos pet "sela" i "selaca", dosta rasturenih i udaljenih od glavnog "sela" i jedno od drugoga. Najdalje je na zapadu "seoce" Patnje u Rujistima; istocno od njega Njegule a jos dalje na istoku takodje "seoce" Miskovac. Na jugu je od "sela" Djurickovica, prema granici sa Donjim Zagaracem, "selo" Potok, a nedaleko od njega, na sjeveroistoku, "selo" Popratine.
U predjelu Djurickovicima zivi bratstvo Djurickovica sa glavnim uzim prezimenima: Vuksanovici, Vucinici i Rasaovici (prezime skraceno od prvobitnog Raslavovici) (ukupno 60 kuca; sa nekoliko jos uzih prezimena, koja cemo navesti u naseljima Donjeg Zagaraca) i osim toga malo bratstvo zasebnog porijekla, Filipovici, od 4 "ognjista".

DONJI ZAGARAC ili JEDNOSE ili JEDNOSKO POLJE ili prosto "POLJE"
Sva ova imena imaju isto znacenje i gotovo se sva i podjednako cesto upotrebljavaju. U Jednosko Polje se racunaju i visoke a siroke strane, koje se na zapadu i na sjeverozapadu dizu vise njega i po kojima se naselio dosta veliki broj Zagarcana. Osim toga i samo je polje nagnuto od zapada ka istoku. Usled tih razlika, koje je dala sama priroda zemljista, narod je podijelio Donji Zagarac na Povrpoljinu i Podnopoljinu (ili, rjedje, Povrpolje i Podnopolje).
Po Donjem Zagaracu bratstva su jako izmijesana, a to je posledica postupnog zauzimanja Jednoskog Polja i njegova dijeljenja medju razna zagaracka bratstva.

POVRPOLJINA ili POVRPOLJE
zauzima pomenute siroke strane Jednoskog Polja i najvisi dio toga polja koji je pod njima. U njoj se razlikuju Osoje i Prisoje.

OSOJE
cine strane okrenute sjeveru i sjeveroistoku. U njemu je "selo" Crna Strana, koje se dijeli na Kuce Pesica, sa 12 kuca od bratstva Radmanovica - Dubravljana - Pesica, i na Kuce Milosevica, u kojima su 8 kuca Radmanovica - Djurica - Stamatovica ("Milosevica") i 5 kuca Radmanovica - Dubravljana - Vujovica.

PRISOJE
se dijeli na cetiri "sela", koja od juga k sjeveru idu ovim redom: Kuce Stamatovica sa 14 kuca sve Radmanovica - Djurica - Stamatovica; Kuce Vujovica, sa 12 kuca sve Radmanovica - Dubravljana - Vujovica; Kuce Zivaljevica, u kojima osim 5 kuca Djurickovica - Zivaljevica ima i 1 kuca Radmanovica - Djurica - Scepanovica; Kuce Purovica sa 11 kuca Djurickovica - Purovica i 4 kuce Radmanovica - Djurica - Cupica.

PODNOPOLJINA ili PODNOPOLJE
Zahvata sav ostali, mnogo veci, dio Jednoskoga Polja i zagaracko zemljiste preko rijeke Susice. U Podnopoljini se razlikuju: Osoje, "Polje" i Prisoje.

OSOJE
ima slijedeca "sela", pocevsi od sjeverozapada pa k jugoistoku: Ratkova Suma ili Kuce Nikolica sa 5 kuca Radmanovica - Dubravljana - Nikolica; Rasaovica Ober sa 6 kuca Djurickovica - Rasaovica; Malenza sa 16 kuca Radmanovica - Djurica - Velimirovica, 2 kuce Radmanovica - Djurica - Scepanovica i 3 kuce Dubinica.

"POLJE"
se sastoji, nize Osoja, od "sela": Mijogoski Ober sa 10 kuca Mijogostana i Dracice sa 2 kuce Radmanovica -Djurica - Cupica. Dalje je na jugoistoku, "u dno Jednoskoga Polja selo Vrage" sa 4 kuce Mijogostana, a na istoku od njih "pri Sadjavcu", Katunina sa 6 kuca Radmanovica - Djurica - Otasevica i 1 kucom Radmanovica - Dubravljana - Nikolica. Na sjeveru je od ovih "sela" seoce Ljubicici sa 1 kucom Mijogostana, a jos dalje na sjeveru ovece "selo", Bileca, koje se dijeli na cetiri "manja sela" ili "seoca". Od jugoistoka pa k sjeverozapadu ona idu ovim redom: najprije dolazi "seoce" Grobnica sa 4 kuce Musterovica i 2 kuce Radmanovica - Dubravljana - Icevica; zatim "seoce" Selimovina sa 3 kuce Radmanovica - Djurica, sa 1 kucom Mijogostana i 4 kuce Radmanovica - Dubravljana; dalje je Bileca (u uzem smislu) s 8 kuca Radmanovica - Djurica; i iajzad, "pod stranom kod mosta na Susicu selo Na Medjicu" sa 6 kuca Radmanovica - Dubravljana i 1 kucom Radmanovica - Djurica.

PRISOJE
Od Mosta na Medjicu pa ka sjeverozapadu nastaje Prisoje. Ono cini juznu i jugozapadnu stranu dugackog uzvisenja, kojim je Jednosko Polje oiviceno prema rijeci Susici. U Prisoju ima dvanajest "sela" i "selaca", koja su u glavnom od juga k sjeveru poredjana ovako: Jabuke sa 6 kuca Radmanovica - Dubravljana i 1 kucom Mijogostana; Gaurin-do sa 1 kucom Radmanovica - Djurica; Sukeza sa 2 kuce Radmanovica - Djurica i 1 kucom Radmanovica - Dubravljana; Kuce Otasevica sa 7 kuca Radmanovica - Djurica - Otasevica; Boljeradski Ober sa 4 kuce Radmanovica - Djurica; Lazarev Krst sa 20 kuca Radmanovica - Djurica; Skale sa 4 kuce Radmanovica - Djurica; Ceret sa 1 kucom Radmanovica - Djurica; Gropa sa 4 kuce Radmanovica - Djurica; Krsti sa 3 kuce Radmanovica - Djurica; Podskalje sa 1 kucom Radmanovica - Djurica; Vuse sa 1 kucom Radmanovica - Djurica.


    
    Monitor
   
Vijesti
        politika
        drustvo
   Pobjeda
        politika  
       
aktuelnosti  
    Medija klub
    Montenegro.com
    MNNews on line
    Nezavisna CG
   
    
   
Radio Crne Gore