SAOPSTENJE CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Molimo bracu po Hristu da ne zabadaju trn u zdravu nogu

Nakon bivseg ministra vjera, bolje reci ministra tzv. srpske vjere Slobodana Tomovica, Amfilohijevu „stafetu" je preuzeo bivsi ministar (srpske) kulture u Crnoj Gori, Budimir Dubak, koji je ne tako davno tvrdio da u Crnoj Gori svi imaju pravo da iskazuju svoja vjerska osjecanja onako kako je to i Ustavom predvidjeno. Novopeceni „kanonista" Dubak zestoko podvaljuje svom mitropolitu Amfilohiju tvrdeci da „drzava priznaje kanonsku crkvu", jer i mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori i gospodin Dubak dobro znaju da je crnogorski mitropolit kanonski rukopolozen i obnovljenje CPC kanonski priznato.

Mi smo u vise navrata napominjali da ovakvim postupcima razaraju tkivo sestrinske Srpske pravoslavne crkve, u suludoj zelji da takvo stanje prenesu u CPC. Primjeri nedosljednosti SPC u postovanju ili nepostovanju kanonskog prava su brojni i tragicni. Pomenimo samo odvojenu Americku pravoslavnu crkvu i izjavu episkopa Damaskina Davidovica, koji tvrdi da „je patrijarh Pavle svetac koji hoda otisao kod turskog sultana" (Milosevica), ugledne naucnike i svestenike SPC koji vec podugo ukazuju na brojne skandale i razur unutar SPC? Da se metodologija ovih dusebriznika nimalo ne razlikuje od populisticke metode njihovih „omrznutih" saradnika neokomunista, govori i podatak da su neki episkopi pucisticki htjeli smijeniti patrijarha Pavla, analogno africkim kaplarima koji preko noci postaju predsjednici drzava, nakon dosta krvi i suza.

Da ovim braniteljima pravoslavlja nista nije sveto, pa cak ni vaseljenski patrijarh kojega postuju samo kada sluzi u njihove svrhe, za davanje legitimiteta najcesce antihriscanskim aktima zakamufliranim u navodno hristoljublje, govore i ostre kritike na njegov racun zbog ekumenizma, koje mogu biti sadrzane u krilatici „Rim odlucuje, Zeneva potvrdjuje a Fanar potpisuje". Ovolika doza licemjerja je prevelika i za vecu drzavu od Crne Gore, pa smo skloni zamoliti nasu bracu po Hristu da ne zabadaju trn u zdravu nogu i da nas ostave u nasoj svetoj pravoslavnoj-hriscanskoj misiji, umjesto da trosimo dragocjeno vrijeme u ispraznim polemikama sa onima kojima su Hristos i hriscanstvo samo lozinka za bankovne racune i privilegije, kao i sa onima koji o vjeri razmisljaju samo u ravni svojih dnevnopolitickih interesa, zaboravljajuci da je hriscanstvo nadzivjelo mnoge, mocnije politicare i imperatore, kaze se u reagovanju SRS, koje je potpisao mitropolit Mihailo.

Pobjeda, 4.04.2000.